Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Preko ima jedan od najjačih socijalnih programa

Autor: Ivana Burica

05.01.2013. 23:00
Preko ima jedan od najjačih socijalnih programa

Foto: Adam VIDAS



Ono na što je Općina Preko izuzetno ponosna jest jak socijalni program koji je, unatoč lošijim općim prilikama, ostao jednako “izdašan” kao i prije nekoliko godina. Mislim da smo općina s jednim od najizraženijih socijalnih programa u Hrvatskoj, ističe Jerolimov


Planirani proračun Općine Preko za 2013. godinu iznosi čak 71 milijun kuna!
No, upozorava načelnik Ante Jerolimov, realni proračun Općine Preko zapravo je puno manji, a radi se o iznosu od tek 14 milijuna kuna.
Naime, 57 milijuna kuna je iznos koji bi Općina Preko trebala dobiti na ime prodaje zemljišta u uvali Prtljug. Riječ je, naravno o zemljištu gdje bi se gradilo turističko naselje Mačjak Šumljak koje u zadnjih nekoliko godina u više navrata bezuspješno pokušavano prodati.
Iako je realni proračun Općine Preko od 14 milijuna kuna znatno manji nego općinski proračuni od prije nekoliko godina, kada su ostvarivani iznosi od 20-ak milijuna kuna, plan za ovu godinu je za oko milijun kuna veći od proračuna iz 2012. godine.
Gradnja kanalizacije u Poljani i Sutomišćici
– Opća kriza odrazila se i na proračun Općine Preko. Naime, zamro je promet nekretninama, slabiji je komunalni doprinos, a i plaće su manje, pojašnjava načelnik.
Od komunalne naknade, koja se, ističe Jerolimov, nije mijenjala još od davne 2001. godine u Općinski se proračun slije oko 1,3 milijuna kuna.
Od 2001. godine Općina nije dizala ni cijenu vrtića za koji se svake godine u proračunu osigura 600-tinjak tisuća kuna. Zapravo, napominje naš sugovornik, od 2001. godine se, osim nekoliko korekcija cijene vode i smeća, nije povećao niti jedan općinski namet.
– Važno je spomenuti da ove godine ne očekujemo nikakve dotacije ni od države niti od Županije, tako da gotovo da nemamo većih programa pa će nam se projekti uglavnom svesti na nekoliko sanacija javnih površina. Jedina veća aktivnost planirana za 2013. godinu je izgradnja IV. i V. faze kanalizacijskog sustava. Riječ je o projektu vrijednom 3,9 milijuna kuna kojim će kanalizacijskim sustavom biti premrežene Poljana i dio Sutomišćice, kaže Jerolimov navodeći da je riječ o projektu koji je prošao na natječaju za povlačenje sredstava iz EU-fondova. No taj će novac Općini Preko biti uplaćen tek po završetku projekta.
– Ono na što je Općina Preko izuzetno ponosna je jak socijalni program koji je unatoč lošijim općim prilikama ostao jednako “izdašan” kao i prije nekoliko godina. Mislim da smo općina s jednim od najizraženijih socijalnih programa u Hrvatskoj, ističe Jerolimov.
Sufinanciranje kamata stambenih kredita
Općina Preko tako svakom svom umirovljeniku s mirovinom manjom od 1.000 kuna mjesečno isplaćuje 150 kuna pomoći, a onima čija su primanja ispod 1.500 kuna pomaže sa 100 kuna mjesečno. Nadalje, sa 300 kuna mjesečno Općina stipendira ukupno 72 studenata sa svog područja.
– Pomažemo sve studente osim ponavljača i apsolvenata, pojašnjava Jerolimov.
Naknade za novorođenčad kreću se od 3.000 za prvo, preko 5.000 za drugo do 7.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete u obitelji. Općina Preko, također već pet godina sa 700 kuna mjesečno sufinancira plaćanje kamate stambenih i adaptacijskih kredita u iznosu od najmanje 25.000 eura.
– Sufinanciramo kredite našim građanima koji su mlađi od 45 godina, koji kupuju i obnavljaju kuće i stanove na području naše općine, a obvezali su se da će tu ostati sljedećih najmanje 10 godina. Mislim da su rezultati ovakve naše politike i više nego vidljivi što potvrđuje činjenice da u prošloj godini imamo veći broj rođenih nego umrlih, da u Dječjem vrtiću Lastavica u Preku sada imamo 100-tinjak djece, a kad sam prije 10 godina došao na mjesto načelnika bilo ih je 30-ak, te da je u ovoj školskoj godini u OŠ Valentin Klarin u Preku upisano čak 333 učenika, kazao je preški načelnik Jerolimov.