Marina Tankerkomerc može u koncesiju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

U složenom postupku predstečajne nagodbe Tankerkomerca je nakon odobravanja same nagodbe početkom listopada ovih dana ostvaren još jedan značajan korak prema konačnom rješavanju. Zadnjih dana prošle godine postalo je pravomoćno rješenje o utvrđivanju granica obuhvata luke nautučkog turizma Tankerkomerc-marine, što znači da će se sada moći izraditi parcelacioni elaborat i sve te čestice koje su u obuhvatu pomorskog dobra prevesti u sustav koncesije.

Oko ovog pitanja traju prijepori već skoro preko 15 godina, skoro od vremena kad je Tankerkomerc u pretvorbi i privatizaciji upisao u vlasništvo sav teren na kojem se nalazi marina. Tako je rješenje provedeno u zemljišnim knjigama u vrijeme kada se nije previše pažnje poklanjalo na to radi li se o pomorskom dobru, to pitanje nije još bilo detaljno definirano. A onda je nekoliko godina potom DORH to počeo tretirati kao pomorsko dobro, Tankerkomerc više s tim terenom nije mogao raspolagati i uslijedili su sporovi.

Država je deset i više godina poslije pretvorbe počela ispostavljati račun za koncesijsku naknadu, a Tankerkomerc je tvrdio kako ne može plaćati naknadu za vlastiti teren, odnosno za nešto što nije u obuhvatu pomorskog dobra. Nema puno da je i jedna sudska presuda donesena prema kojoj je utvrđen dug Tankerkomerc-marine od 12,5 milijuna kuna na osnou neplaćanja za koncesijku naknadu. U postupku predstečajne nagodbe DORH je prijavio svoja izlučna prava na nekretninama pomorskog dobra u marinama Zadar i Iž, kao i tražbine za njihovo korištenje bez koncesije. Tankerkomerc je, kako je navedeno na ročištu predstečajne nagodbe, pomorsko dobro koristilo po osnovi faktične, a ne ugovorene koncesije.

- U biti tek se sada može utvrditi koncesijska naknada za obuhvat pomorskog dobra na kojem se nalazi marina. Za Tankerkomerc je ovo značajna stvar je omogućuje daljnju razradu predstečajne nagodbe, kaže Božo Jusup, predsjednik Nadzornog odbora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno