Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski vozači radije plaćaju na licu mjesta

05.01.2014. 23:00
Zadarski vozači radije plaćaju na licu mjesta


Otkako je prije pola godine izmjenama Prekršajnog zakona na području cijele države značajno povećana naplata prometnih prekršaja, i u zadarskoj Policijskoj upravi bilježe višestruki porast naplate, što svjedoči da su zadarski vozači dobro prihvatili mogućnost plaćanja kazni s popustom.
Naime, ukoliko vozač koji je počinio prometni prekršaj plati kaznu na licu mjesta, iznos mu se umanjuje za čak polovicu, a dodatna novost vezana uz plaćanje prekršajnih kazni, koja je na snagu stupila s prvim danom ove godine, omogućuje da se pola kazne plati i u roku od tri dana od dana slanja obavijesti o prekršaju na kućnu adresu.
Prihvatljiv način plaćanja
– Plaćanje prekršajnih kazni na licu mjesta, čime se iznos kazne umanjuje za 50 posto, dovelo je do povećanja naplate za nekoliko puta. Tako je na području PU zadarske u razdoblju od 1. lipnja do kraja rujna prošle godine, u samo četiri mjeseca naplaćeno 3.327 kazni u iznosu od milijun i 645.883 kuna, za razliku od 2012. godine kada su u istome periodu naplaćene 1.272 kazne u iznosu od 902.300 kuna, navodi glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan, ističući kako svrha ovakvog, vozačima prihvatljivijeg načina naplate prekršajnih kazni, nije punjenje proračuna nego povećanje sigurnosti cestovnog prometa i podizanje razine svijesti svih sudionika u prometu kako bi se pridržavali prometnih pravila.
– Da se ide u dobrom smjeru pokazuju i podaci o smanjenju broja poginulih osoba u prometu, pa je tako na području PU zadarske prošle godine bilo 8 poginulih, dok je godinu ranije 21 osoba izgubila život u prometnim nesrećama, kaže Žodan.
Prisilna naplata
Među novim pravilima od 1. siječnja je i rigorozniji odnos prema onima koji unatoč pogodnostima značajnog umanjenja iznosa prekršajnih kazni, ignoriraju prometni prekršaj. Tako će od sada svaka pravomoćna kazna biti evidentirana u posebnom jedinstvenom registru, a vozači koji nisu platili kaznu neće moći registrirati vozilo niti će moći dobiti prometnu i vozačku dozvolu dok ne plate dugovanje.
Ovakav registar neplaćenih kazni zasigurno će pridonijeti još većoj efikasnosti prekršajnog postupka, jer osim uskraćivanja izdavanja prometnih dokumenata i nemogućnosti registracije automobila, neplatišama će se kazna ionako naplatiti prisilno ili će biti zamijenjena radom za opće dobro, a iznimno i zatvorskom kaznom, pa je vjerojatno kako će velika većina vozača prometne prekršaje radije plaćati prema stimulativnoj metodi “plati samo pola.”