Preminuo jedan od zapovjednika obrane grada Zadra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL
General Jelić za otkrivanja spomenika 4. GBR u Splitu

U 75. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminuo je general-bojnik Ivo Jelić, jedan od zapovjednika obrane Zadra 1991. godine. General Jelić bio je jedan od osnivača Četvrte gardijske brigade, a na dužnost zapovjednika te proslavljene hrvatske brigade u Domovinskom ratu imenovan je na dan njezina utemeljenja, 28. travnja 1991. godine.

Među prvim akcijama ističe se obrana zadarskog zaleđa, napose Kruševa, a kasnije i Zadra. Prije par godina u intervjuu jednom dnevnom listu je izjavio: "Ponosan sam na to vrijeme, na svoje momke i djevojke. Neka se nitko ne naljuti, ali odgovorno tvrdim da je Četvrta brigada bila najbolja brigada ne samo u HV-u, nego kod svih zaraćenih strana na Balkanu. Bili smo inferiorni samo prvih 45 dana djelovanja brigade, ali nakon bitke za Zadar, nitko nam nije mogao ništa. A ta bitka za Zadar je, po mojemu mišljenju, veća od bitke za Staljingrad. Istina, Hitler je kod Staljingrada imao milijun vojnika, ali i Rusi su imali milijun vojnika, a situacija kod Zadra bila je jedan prema deset.

Grad je branilo 500 branitelja koji su bili u sendviču: ispred sebe smo imali 3500 vojnika 9. kninskog korpusa, a iza sebe, u samom Zadru, još 1500 vojnika JNA pod zapovjedništvom Momčila Perišića. Da ne govorim kako je neprijatelj u tom trenutku, uza sve topništvo i oklop, imao i snažnu zračnu i pomorsku podršku, a mi smo imali puške i doslovno četiri minobacača, i to koje smo oteli od JNA."

General bojnik Ivo Jelić rođen je Liegeu u Belgiji 20. ožujka 1941. Njegova obitelj se vraća u Hrvatsku 1947. Bio je oficir JNA koju je napustio u činu potpukovnika, pridruživši se odmah Zboru narodne garde. Bio je zapovjednik 4. GBR do 3. lipnja 1992. godine. Do umirovljenja 9. siječnja 1993. godine obnašao je dužnost savjetnika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice za KoV. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Spomenicom domovinskog rata. Kao školovan vojnik napose je upozoravao svoje vojnike na prava koje zarobljenicima pripadaju po Ženevskoj i Haaškoj konvenciji. Bio je žestoki kritičar Tuđmana i Miloševića napose zbog, kako je govorio, njihova dogovaranja oko podjele Bosne i Hercegovine.

General Jelić je autor knjige "Čovjek i rat" u kojoj je značajan dio posvećen i ratnim zbivanjima na zadarskom području, a prema mnogima to je najznačajnija knjiga koja govori o obrani Zadra. Te događaje general Jelić je opisao metodom vojne raščlambe ili detaljnom analizom u kojoj su o istom događaju svjedočili neposredni sudionici.

 Pogreb će biti održan u subotu, 9.siječnja, u 13.15 sati na gradskom groblju Lovrinac u Splitu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno