Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U dvije godine trojac na zadarsko tržište plasirao 24 kg “trave”

05.01.2017. 23:00
U dvije godine trojac na zadarsko tržište plasirao 24 kg “trave”


Zadarska policija stala je na kraj dilerskom trojcu za koji se sumnja da su u posljednje dvije godine marihuanom i ecstasyjem snabdijevali veći broj konzumenata na zadarskom području. Dvojica aktera – 26-godišnji R.D., “glava” akcije dilanja i jedan “šljaker”, 22-godišnji A.J. uhićeni su u srijedu u Zadru, a treći ortak, 25-godišnji Š.Ž., također “šljaker” još od studenog dane krati u zadarskom istražnom zatvoru.
Policija je dilerski trojac razotkrila nakon višemjesečne akcije, a kriminalističkim istraživanjem su utvrdili način na koji je ovaj trojac u dvije godine na narko tržište plasirao čak 24 kilograma “trave”.
U unosan posao prvo je ušao R.D. sam. Od još uvijek nepoznatog dobavljača tijekom dvije godine nabavio je i prodao 24 kilograma marihuane. Svaku “štrucu” od kilograma prodavao je po cijeni od 5.000 eura pa se procjenjuje da je na taj način u dvije godine utržio oko 100 tisuća eura.
R.D. je svaki mjesec nabavljao i prodavao po kilogram “trave”, a kad se malo osilio našao je 25-godišnjeg Š.Ž. koji je “štruce” usitnjavao i prodavao u “jointima”. Uskoro se umorio i od toga pa je angažirao A.J. preko kojeg je išla prodaja “štruca” istom uličnom preprodavaču, 25-godišnjem Š.Ž. No Š.Ž. je u studenom pao u ruke policiji i to čak dva puta, a u pretragama mu je pronađeno ukupno oko tri kilograma “trave” i 233 tabletice ecstasyja.
Svega nešto više od mjesec dana kasnije policija je “pokupila” i njegove poslovne partnere. R.D. i A.J. su u srijedu uhićeni te predani pritvorskom nadzorniku PU zadarske nakon čega bi obojicu trebao saslušati državni odvjetnik, a potom i sudac istrage Županijskog suda u Zadru koji bi trebao odlučiti hoće li dvojac ostati na slobodi ili se pridružiti kompanjonu Š.Ž. u istražnom zatvoru u Zadru.
Istragom je utvrđeno da je i ecstasy 25-godišnjem Š.Ž. nabavljao glavni organizator R.D. budući da mu je dobro krenula prodaja marihuane, R.D. je odlučio proširiti asortiman pa je preko Š.Ž. i A.J. na tržište plasirao i ecstasy koji je, na žalost, vrlo tražena roba u Zadru, a posebice tijekom ljetnih mjeseci.
Jednu tabletu prodavali su po cijeni od 60 kuna, a nakon uhićenja Š.Ž. policija je utvrdila da je on iz “gazdine” pošiljke od 400 tableta prodao 167 komada.
Sva tri Zadranina od ranije su poznata policiji po istom kaznenom djelu. Policija je protiv njih Općinskom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.
Ovo je najveća zapljena marihuane na zadarskom području posljednjih godina.