Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pobjeda s kojom se gradi karakter

06.01.2019. 17:01
Pobjeda s  kojom se  gradi  karakter


Preko 4000 gledatelja pohodilo je Krešin dom u petak protiv  Petrol Olimpije i napravilo atmosferu koja je na kraju bila odlučujući faktor u petom ovosezonskom uspjehu Zadra u regionalnoj ligi. No, pored  bezrezervne podrške zadarske publike momčad Ante Nazora je konačno  u jednoj neizvjesnoj utakmici na domaćem parketu uspjela izvući pobjedu. Za razliku od mnogih pokušaja prije, ovog puta su u svojim redovima  imali igrača koji je definitivno već u svom debiju pokazao da će biti veliko pojačanje. Luka Žorić nije ni blizu onog igrača koji je prošle sezone izdominirao cijelom ABA ligom u dresu Cibone, nije ni na 30 posto onog  Žorića od lani, no i takav je u prvom nastupu za klub iz svoga grada napravio veliku stvar spasivši ključne bodove u borbi za ostanak. Kako drugačije opisati potpuno beznađe, očaj i bezizlaznu situaciju 40 sekundi do  kraja pri rezultatu 75:71 za Ljubljančane. Klasični 'deja vu' za sve navijače u dvorani, jer taj film su ove sezone već dosta puta gledali. No, zaboravili su da je u zadarskom dresu jedan Žorić koji je uz veliku pomoć još  jednog junaka Lovre Bašića uspio dva puta poentirati i na taj način osigurati dodatnih pet minuta u kojima je posao dovršio treći junak zadarske pobjede, Mario Little. 


Pobjednički karakter


Konačno je Zadar izvukao jednu neizvjesnu završnicu na svom terenu  što dosad ove sezone nije bio slučaj. Sjetimo se samo osam poena prednosti protiv Mege Bemax prosutih u završne dvije minute, pa FMP-a nedavno kojeg su Zadrani u pet, šest navrata imali na osam poena viška da  bi u toj, do ove utakmice, crnoj četvrtoj četvrtini Zadrani upali u rupu i  rasprodali sve ono dobro odrađeno u prvih 30 minuta utakmice. Takav  scenarij se nazirao i protiv Olimpije koja je dvije minute do kraja treće  četvrtine imala zaostatak od 11 poena. Činilo se da su Nazorovi igrači riješili pitanje pobjednika, no psihologija je opet odradila svoje i u završnicu se ušlo s prednošću Slovenaca te je kao i protiv Mege te FMP-a utakmica šokantno krenula u kontra smjeru. Ipak s Žorićem je izgleda došao  i taj toliko iščekivani karakter pobjednika kojeg Nazor ističe cijelo vrijeme ključnim pogotovo u domaćim utakmicama.  




– Nećemo o negativnostima. Ostat ću pozitivan i pohvaliti svoju  momčad koja je imala petlje dobiti utakmicu. To je veliki napredak. Taj  karakter da se prenosi s igrača na igrača i da uvijek nađemo pet karakternih momaka na parketu. To je naš cilj i to smo protiv Olimpije napravili. I  da se ta pozitivna energija prenese na cijelu momčad, jer imamo veliki  prostor za napredak – potvrdio je stvaranje pobjedničkog karaktera i sam  Nazor nakon velike pobjede koja je donijela nadu da će se u budućem  razdoblju i češće veseliti navijači Zadra kao što su se veselili nakon Olimpije. No, da bi se tako nešto ostvarilo trebat će izliječiti dječje bolesti koje  su prisutne od početka sezone u igri njegovih momaka. Posebno se to  odnosi na problem obrambenog skoka koji je isplivao i ovu utakmicu na  vidjelo. Čak 11 više napadačkih skokova Olimpije donijelo je gostima  priliku za povratak u utakmicu, jer su nakon takvih skupljenih otpadaka  često ubojitim šutom iza perimetra kažnjavali zadarsku obranu (Lapornik, Badžim, Lazić, Šamanić). 


– Ne samo da bih čestitao svojim igračima nego bih istaknuo jedan veliki napredak u radnom dijelu posljednjih 10-ak dana. To će nas dovesti  do toga da sve ove stvari nam se ne događaju. Prvenstveno da ne dopuštamo skokove u napadu i lagane poene protivnika poslije glupih izgubljenih lopti. Dobro je što smo pobijedili i idemo dalje raditi i idemo  imati želju kakvu svaku utakmicu ima naša publika i onda do kraja sezone neće biti problema. S ovim bih čestitao i našoj divnoj publici koja je  napravila sve kako bi naša momčad na kraju ipak dobila – pohvalio je  Nazor naravno i zadarsku publiku koja nije iznevjerila ni ovog puta, ali  su i igrači konačno uspjeli uzvratiti na pravi način. Pobjedom u pravoj  triler završnici što dosad nije bio slučaj ove sezone. Pomaci su to veliki  prema naprijed, a sve se poklopilo s debijem igrača kojeg se slobodno  može nazvati i kapitalnim pojačanjem. Luka Žorić je definitivno privukao barem pola od 4000 navijača u dvoranu te im nije ostao dužan iako  je vidljivo izvan one prave sportske forme. I sam je nakon utakmice priznao da mu se ostvario san kojeg je imao još kao dijete odrastajući u gradu košarke. Čekao je do 35. godine da mu se kliče ime u gradu iz kojeg je  potekao.


Dječački san


– I prije nego što počne trenirati i igrati košarku svaki dječak u Zadru  sanja kako će jednoga dana odjenuti dres Zadra. Taj mi se san ispunio  sada i veliko je zadovoljstvo kao i čast nositi taj dres. I dok god budem tu  ću taj dres nositi na taj način – kazao je Žorić nakon debija u kojem je na  parketu proveo 22 minute te je ubacio osam poena uz šut 4-9, uhvatio  četiri lopte uz jednu asistenciju i blokadu. Učinak koji na prvu ne odaje  dojam velike partije, no posljednja dva ubačaja su bila možda krucijalna  za spas abaligaškog statusa Zadra ove sezone. A kad se pobjeda izvuče na  ovakav način momčadski duh samo može rasti. 


– Puno ljepše je započeti s pobjedom i rekao bih da je ključ raspoloženja ipak činjenica da smo uspjeli na kraju ostvariti uspjeh. Velika je  razlika pobijedili ili izgubili. Puno lakše je učiti iz pobjeda. Imamo još  puno prostora za napredak, pogotovo ja koji sam tek došao i hvatam još  sve konce. Posebno ovaj dio što se tiče uigranosti s ostalim suigračima  što će vjerujem biti sve bolje iz utakmice u utakmicu i uvjeren sam da  možemo izgledati samo bolje. Protiv Olimpije smo pokazali ono najbitnije, a to je karakter i da se ne predajemo do posljednje sekunde utakmice. Mislim da od toga trebamo krenuti – kazao je Žorić s kojim će Zadar u  nastavku sezone biti svakome mnogo nepoželjniji suparnik nego što je  bio prije. Možda već u nedjelju kad ih očekuje novi ispit u ABA ligi, na  gostovanju u Baru kod Mornara. Utakmica je to koja također spada u direktnu borbu za o(p)stanak te bi s pobjedom u crnogorskoj luci Zadrani  sedam kola prije kraja mogli do luke spasa, a to je izbjegavanje ne samo  posljednjeg 12. mjesta nego i onog pretposljednjeg koje vodi u kvalifikacije s drugom momčadi ABA 2 lige.


 


 


 


Nikitović: Utakmica se igra do  posljednje sekunde


U redovima Petrol Olimpije zavladao je očaj nakon izgubljenih bodova u borbi za  ostanak. Kako i ne bi kad su imali praktički dobivenu utakmicu, a onda su ostali bez  ičega u završnim sekundama regularnog dijela. Trener Ljubljančana, Saša Nikitović,  vidno je bio rezigniran nakon utakmice koje će se vjerojatno prisjećati do kraja sezone.


– Ne mogu reći da ne bi bilo zasluženo da smo mi pobijedili, ali ovo je već treća ili  četvrta utakmica koju dobro igramo, ali na kraju gubimo. Moramo dobro analizirati  zašto se to događa jer utakmica se igra do posljednje sekunde, a mi taj dio loše igramo. Moramo se pozabaviti zašto je tome tako. Ovo nam je već treća utakmica na gostovanju koju smo mogli pobijediti, a na kraju smo poraženi. Idemo dalje,  imamo  novu utakmicu i iza toga u ponedjeljak utakmicu Kupa. Kao na traci smo. Treba oporaviti momčad i mentalno i fizički.


 


 


Ključan potez uvođenje Bašića


Na minutu i 32 sekunde prije kraja regularnog dijela Nazor je napravio ključan potez ubacivši Lovru Bašića umjesto u tom trenutku indisponiranog Kwamea Vaughna.  Pokazalo se to odlukom koja je donijela preokret. Bašić je odmah zabio važan poen,  upisao dvije asistencije za Žorića te oduzeo važnu loptu iz ruku protivnika. Rola koja  je bila na tragu onoga što Nazor inače očekuje od njega u ovoj momčadi.


– On je donio ono kako treba stalno igrati. Ja se nadam da je ne samo ovo samo  točka okretaja za moju momčad već i za njega. Da se on stalno ponaša i igra ovako  kako se večeras ponašao i da vodi svoju momčad na taj način da preuzme momčad  u svoje ruke. To je ono što bih mu ja želio, to sam mu želio prije pet godina, evo nadam se da će ove godine uspjeti to i ostvariti.


 


 


Nazor kao Simeone


Primijetio je jedan novinar nakon utakmice da je Ante Nazor ponovno odjenuo crnu košulju koja je za njega prava amajlija u smislu pobjeda u važnim utakmicama na  klupi Zadra. Je li crna košulja bila presudan faktor i pobjedi nad Olimpijom Nazor je  potvrdio zanimljivom anegdotom vezanom za taj odjevni predmet.


– Nazvala me je jedna prijateljica iz Madrida prije utakmice i rekla danas Ante  obuci crnu košulju kao Diego Simeone i poslušao sam je.


 


 


Pobjeda izbrisala sudačke greške


Ono što je pomalo palo u zaborav nakon prave triler utakmice koja je potrajala dugih 45 minuta jest i mnogo čudnih sudačkih odluka koje su vidno iznervirale doduše  uvijek subjektivnu zadarsku publiku. No, primijetilo se da i trener Nazor kao i svi  igrači za vrijeme utakmice su imali štošta kazati na temu dijeljenja pravde. Ipak nakon pobjede je ta tema postala potpuno kontraproduktivna pogotovo što nije imalo  smisla još i skupljati nove novčane kazne koje klub ionako previše plaća samo zbog  nepodopština svojih navijača. 


– Ne bih stvarno komentirao suđenje, pogotovo nakon pobjede. Je li bio ili nije bio  prekršaj se može vidjeti na snimci… – kazao je Žorić nakon utakmice aludirajući na  situaciju pri polaganju za poravnanje na 75:75, četiri sekunde prije kraja gdje je postojao kontakt Mirze Begića s njegovom rukom, no sudac Miloš Koljenšić nije dosudio dodatno bacanje s kojim bi vjerojatno Zadar do pobjede nakon 40 minuta igre.  No, možda i ne bi…


 


 


Cibona i Uljarević raskinuli suradnju


Najtrofejniji hrvatski košarkaški klub Cibona objavio je u subotu kako je sporazumno raskinuo suradnju sa 20-godišnjim braničem Karlom Uljarevićem.


Uljarević je ove sezone uvelike nazadovao u odnosu na prošlu. Lani je u regionalnoj ABA ligi postizao 7.4 poena uz 2.0 asistencija i 0.9 skokova za 16.9 minuta provedenih u igri, a s nekoliko je zapaženih nastupa izborio čak i poziv u reprezentaciju na početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, dok je ove sezone kod novog trenera Ivan Velića izgubio status i pao na prosječan učinak od 4.0 poena, 2.3 asista i 0.7 skokova za 14.1 minuta na parketu.


Iz Cibone su objavili kako će Uljarević karijeru nastaviti u hrvatskom prvoligašu KK Škrljevo.