Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vratili se u dane druženja, šijavice, trešete, ćakule uz domaću spizu

06.01.2019. 13:43
Vratili se u dane  druženja, šijavice,  trešete, ćakule uz  domaću spizu


Udruga mladih Ploče i Dračevca jučer je organizirala drugu  po redu kulturno – zabavnu manifestaciju promocije starih društvenih  igara te kulinarskih običaja pod nazivom "Zimska večer". Manifestacija  je održana na Dračevcu ispred župne crkve, za razliku od prošlog puta  kada je održana u bunkeru na Ploči. Razlog premještanja događanja je  sve veći interes članova i simpatizera ove udruge zbog čega su morali  tražiti nešto veći prostor, saznajemo od Luke Perovića, predsjednik  Udruge.


 Druga Zimska večer


– Ovu manifestaciju pokrenuli smo prošle godine sa željom da oživimo  običaj koji se na ovim mjestima odvijao i u prošlosti. Naši stari bi se okupljali, igrali društvene igre, kuhala bi se domaća spiza, … Nadamo da će  naša ideja zaživjeti i postati tradicija, kazao je Perović. 




Ante Mičić, potpredsjednik Udruge i voditelj projekta, zadovoljan je  bio brojem okupljenih. 


– Ovo nam je druga "Zimska večer" po redu, a četvrti po redu turnir u  kartama. Jako smo zadovoljni, sudjelovalo je 20 ekipa, a posebno me raduje kada vidim da smo uspjeli okupiti ljude i potaknuti ih na ćakulu i  druženje, jer toga danas uvelike nedostaje, i među mladima i starijima,  kazao je Mičić dodavši kako je Udruga dosta aktivna i konstantno upisuje nove članove. 


– Udruga postoji od 2017. godine i trenutno broji 23 aktivna člana, 11  podupirućih i jednog počasnog, a uskoro će dobiti i svoje prve juniore.  Imamo dosta projekata kroz godinu pa nas sve više ljudi prati i dolazi na  naše manifestacije što nas motivira da nastavimo s aktivnostima, kazao  je Mičić dodavši kako svaka manifestacija koju Udruga organizira uvijek  uključuje i pripremu domaće spize koja se besplatno dijeli svim posjetiteljima. Tako je bilo i jučer.


 Kuha se i domaća spiza


– Imamo kuhara Šimu Perovića, našeg počasnog člana, koji sprema  spizu na volonterskoj osnovi. Prema temi manifestacije kuha prikladnu  spiza. S obzirom na to da je ovo "zimska večer", pripremamo fažol (grah)  s kiselim kupusom, kobasicama i suhim mesom. Mislim da nema "zimskije" spize, a s druge strane dio je naše tradicije. Jeli su je naši stari, danas ju jedemo i mi, kazao je Mičić objasnivši kako, kada se održava Dalmatinska večer u ljetnom periodu, kuhaju dagnje, srdele, i sl. specifične  dalmatinske namirnice, a kada su prošle godine slavili rođendan Udruge  (ožujak), pripremali su bogatu fritaju s kozicama, šparogama i rižom. 


-Uvijek pokušavamo ispričati dodatnu priču s komponentom hrane,  dodao je Mičić. 


Naglasio je kako su posebno ponosni na promociju igranja starih  društvenih igara poput one na karte ili pak šijavicu, a ljeti se igraju balote  i buće. 


– Trešeta, briškula i trijumf igre su koje otimamo zaboravu, učimo mlade i okupljamo starije. Uz to, neki od nas znaju igrati Šijavicu ili Muru, pa  ju prezentiramo ostalim članovima i posjetiteljima u nadi da ćemo s privući sve veći broj zainteresiranih za tu staru narodnu igru, kazao je.


 


 


Šijavica 


Šije, moja, šete, šije… Tako je to zvučalo kada su nam Luka i Ante prezentirali samo djelić atmosfere Šijavice. Prava je rijetkost i atrakcija ovako nešto vidjeti uživo,  kazali su, ali zato se svi okupljeni u Udruzi mladih Ploče i Dračevca trude da se stari  običaji ne zaborave. Tako je i s Šijavicom iliti Murom. 


– Igra potječe iz Italije, no kako je i područje Zadra dugo bilo pod njenim utjecajem, tako je igra i ovdje općeprihvaćena i jedan vrlo važan dio tradicije, objasnio  nam je Mičić te kazao ponešto o pravilima. 


-Sama pravila su vrlo jednostavna. Igraju 2 ili 4 igrača, bacaju prste i pokušavaju  pogoditi zbroj prstiju od oba igrača. Nomenklatura je na iskrivljenom talijanskom pa  nije „due“ nego „do“ i sl., i tko pogodi zbroj, izvikuje specifičan uzvik poput „moja“,  „lezi“, „ide“,… Svaki igrač ima svoj povik. Cilj je njime dati do znanja da je igračev  poen, ali isto tako i isprovocirati drugu stranu, kazao je Mičić dodavši kako bude tu i  lupanja po stolu pa i naguravanja, jer je igra vrlo dinamična, i sama po sebi traži viku i agresiju. –A još kada pridodamo i naš dalmatinski mentalitet, sve vam je jasno,  kazao je uz smijeh Mičić.