Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Drago nam je što je cura iz našega sela postala prva dama Hrvatske

07.01.2020. 07:15


Ponedjeljak, 6. siječnja. Sveta Tri kralja. Dan nakon izborne pobjede Zorana Milanovića koji je postao predsjednik države, a njegova supruga Sanja Musić Milanović prva dama Hrvatske. Dere bura, na ulicama Lišana Ostrovičkih ni pasa, ali je zato u vrijeme našeg dolaska, negdje prije podneva, crkva Svetog Nikole Tavelića puna vjernika na misi koju drži njihov župnik fra Božo Mandarić. Ja i kolega Zvonko Kucelin ulazimo u crkvu, on diskretno »okine« jednu-dvije fotke. Na samom kraju mise, prije nego će reći »odite u miru«, fra Božo s oltara poručuje: Evo imamo danas i medijsku pratnju, nadam se da nisu došli samo zbog naše prve dame.
Ali, pogodio je iz prve, mi smo ipak došli baš zbog nove prve dame, gospođe Sanje, supruge novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, »cure iz našega kraja«, točnije iz Lišana Ostrovičkih odakle joj je otac Ivan, saznajemo kasnije iz razgovora s mještanima, kao vrlo mlad čovjek napustio ovo mjesto te se zaposlio i ostao živjeti u Zagrebu.


Rođak ne bi o Sanji
Jedan od unuka Marije Mijić, Sanjine tete, odnosno sestre njezina oca, koja živi u Lišanima Ostrovičkim, pred mjesnom crkvom nam je onako »s nogu« ispričao nekoliko zanimljivih detalja o Sanjinom podrijetlu, ali se nije želio fotografirati, niti je pristao da mu spomenemo ime u našem članku. Kaže on, bilo bi bolje da pišete o katastrofalnom načinu na koji se ovdje vodi Općina, o tome na što je ovdje spala stranka HDZ koja vraća u članstvo čovjeka koji je izišao na lokalne izbore s nezavisnom listom. Svega tu ima, ali vi ste novinari potkupljeni, moram vam to reći, kaže nam mladi mještanin, dobronamjerno uvjeren u svoje tvrdnje. No, kada smo mu ponudili da imenom i prezimenom kaže sve što ga muči i što se tu događa, ipak je pristojno odbio objasnivši to strahom za egzistenciju. Ali, bio je vrlo susretljiv i pružio nam kakav-takav dojam o mjestu iz kojega potječe nova prva dama koju je životni put doveo od Lišana do Pantovčaka.
– Ovo vam je čisto hrvatsko mjesto za koje je u Drugom svjetskom ratu dalo živote 124 mladića i djevojaka. Vidite onu gore Mićarsku gradinu, to je bila neosvojiva tvrđava koju su branile domobranske i ustaške snage. Partizani su iza rata pobili i mučili dosta naših ljudi, možete o tome čitati u knjizi Đorđa Ličine, i to ovdje nitko ne zaboravlja, kazuje nam mladić ne krijući nezadovoljstvo današnjim HDZ-om u kojemu se baš na primjeru Lišana – tvrdi – namjerno kršio statut sve da bi se nečiji interesi zadovoljili.


Ipak ponosni na »curu iz kraja«
Pitamo ga i za Sanju, budući da smo zbog nje došli. Ne znam vam baš puno o njoj, osim da joj je otac Ivan vrlo rano napustio Lišane, a kad je postao inženjer u Zagrebu, povukao je gore neke naše ljude i dao im posao. Sanja ovamo rijetko, gotovo nikad ne dolazi. Vidio sam je zadnji put na svadbi njezina brata Tomislava u Zagrebu, a bila je u ovom kraju prije oko godinu i po dana u Rašteviću, na jednoj sahrani s mužem Zoranom, kaže unuk gospođe koja je sestra Sanjina oca Ivana.
Načelnik općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić nosi prezime Milanovićeve supruge, pa saznajemo od mještana nakon mise da je i on u nekom srodstvu s gospođom Sanjom. Na naš upit gdje je sada vaš načelnik jedan od njih nam odgovara: A eno ga u Zadru, ne živi on ovdje. Ili je u Zadru ili u kamionu, radi čovjek!
Ispred crkve, po izlasku s mise, predstavimo se nekima od mještana i pitamo jednog od njih: Pa dobro, jeste li ponosni, je li vam drago da je prva dama Hrvatske postala »cura iz vašega sela«.




»Evo imamo danas i medijsku pratnju, nadam se da nisu došli samo zbog naše prve dame.
Fra Božo


– Pa jesam, ponosan sam, znam Sanju još kao dijete, kada je dolazila ovdje znali smo kao djeca igrati u društvu, kazuje nam Željko Mijić te dodaje da je Sanja bila uvijek draga, ali da je nakon djetinjstva sve manje i manje dolazila u selo.
A hoće li biti kakve koristi za Lišane sada kad u Zagrebu imate prvu damu Hrvatske, pitamo dalje, a Mile Radaš će nam bez razmišljanja: Ma nema od toga nikakve koristi ni Hrvatska, ni Lišane!
Nedugo nakon mise, ispred crkve nam se pridružuje i fra Božo o kojem smo u Lišanima od župljana čuli samo riječi hvale. A i uvjerili smo se kako s oltara lijepo, poučno i toplo vodi dijalog sa svojim župljanima. Čulo se tu puno lijepih riječi o milosti blagoslovljene vode i soli, o molitvi za sve narode u svijetu, ali i za same kršćane da budu svjetlo u ljubavi i miru.


U Lišanima još živi samo teta prve dame
E, fra Božo, hoćete li nam Vi nešto reći o tome da su Lišane Ostrovičke dobile prvu damu Hrvatske? Uz blagi osmijeh, župnik naravno nije zadovoljio našu znatiželju, ali dakako razumjeli smo ga, nije to njegov posao. Ovaj omiljeni župnik u župi sv. Mihovila, koji »pokriva« Bulić, Vukšić, Prović. Lišane i Ostrovicu, a kao fratar potpada pod splitski provincijat, vrlo je uspješan u vođenju duhovnih obnova i seminara. Na njima se susreće i razgovara s ljudima koji zapadaju u depresije, imaju suicidalne namjere, suočeni su s teškim bolestima ili doživljavaju krizu vjere. Bude i po 700 do 800 ljudi na njegovima seminarima koje drži svake prve subote u mjesecu, a njegovi seminari podsjećaju snagom na one koje je vodio velečasni Zlatko Sudac. Pozdravljamo se na kraju s njim i zahvaljujemo na srdačnoj dobrodošlici i načinu na koji nas je »predstavio« pred kraj misnoga slavlja.
Nažalost, nismo u selu zatekli Mariju Mijić, Sanjinu tetu s kojom je prva dama Hrvatske u najbližem srodstvu od svih koji su ostali živjeti u Lišanima Ostrovičkim. Gospođa Marija je, saznali smo od ljudi, bila na vjenčanju svoje nećakinje i Zorana u Zagrebu pa nam je i o tome mogla ispričati neke zanimljivosti. No, jučer nije bila kod svoje kuće u Lišanima nego u Biogradu. Šteta.
Napuštamo »vrata Ravnih kotara«, Lišane Ostrovičke, mjesto iz kojega potječe prva dama Hrvatske, žena koja je, sada u ženskoj ulozi, za sljedećih pet godina zamijenila Jakova Kitarovića.
Život ide dalje…


Milanović u Lišanima dobio samo 80 glasova
SDP-ovu kandidatu Zoranu Milanoviću, što se tiče Lišana Ostrovičkih gdje čak načelnik općine ima isto prezime kao i njegova supruga Sanja, ta činjenica nije pomogla prilikom osvajanja glasova. Naime, on je u Lišanima Ostrovičkim u nedjelju dobio samo 80 glasova, dok je Kolinda Grabar Kitarović osvojila 308 glasova, gotovo četiri puta više od Sanjina supruga.
Jedan nam je mještanin to objasnio formulom kako je ovo »oduvijek čisto hrvatsko mjesto«. Na našu primjedbu kako bi mu na to Milanović zasigurno odgovorio kako je i on Hrvat, naš nam je sugovornik uzvratio: A bi, znam.