Lokalni HDZ ne smatra se odgovornim za gubitak Zadra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Vladajuća stranka u Zadru tješi se dobrim rezultatima u županiji
Po meni ovo nije apsolutno nikakav alarm za parlamentarne izbore jer su predsjednički izbori jedno, a parlamentarni drugo, što je pokazala i naša prošlost u ovih 30 godina, kaže čelnik zadarske organizacije HDZ-a, Joso Nekić
ZVONKO KUCELIN
Novoizabrani hrvatski predsjednik u izbornoj kampanji čak je dvaput dolazio u Zadar, a što mu se isplatilo - Zoran Milanović

I u drugom krugu predsjedničkih izbora HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je premoć u Zadarskoj županiji, a SDP-ov Zoran Milanović u Zadru. Činjenica da su osvojili najveći broj glasova u županiji lokalnom HDZ-u stoga daje nadu da poraz njihove kandidatkinje nije ujedno pokazatelj za parlamentarne izbore te da će SDP i iduće godine ostati u oporbi.
Naime, u HDZ-ovoj utvrdi, kako njihovi članovi zovu Zadar, dogodila se situacija kojoj se nitko nije nadao, a moguće ni u SDP-u. Evo zašto: na prošlim predsjedničkim izborima Ivo Josipović također je pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović, ali je kao SDP-ov kandidat poražen u drugom krugu. Razlika je bila vrlo mala, no HDZ-u je ipak pomogla zadržati svoju utvrdu. Grabar-Kitarović u drugom krugu izbora tog 11. siječnja 2015. u Zadru je osvojila 17.950 glasova, odnosno 50,18 posto, a Josipović 17.823 glasa ili 48,82 posto.
SItuacija je, međutim, danas ovakva: HDZ-ova kandidatkinja u Zadru, u kojemu je kao »HDZ-ovu bastionu« i započela svoju kampanju, dobila 15.633 glasova, a Milanović 17.308. Stoga se već sada u analizama ističe kako je Grabar-Kitarović pobijedila u ruralnim krajevima, a Milanović u urbanim.

Čekaju analizu uzroka poraza

HDZ-u sada predstoji detaljna analiza rezultata kako bi do idućih izbora, onih za Hrvatski sabor, popravili svoj rejting i zaustavili trend rasta popularnosti SDP-a, o čemu su ih alarmirale i dosadašnje ankete. Socijaldemokrati su se, kao nikad dosad u zadnjih nekoliko godina, približili HDZ-u, a nakon pobjede njihova kandidata oni sami vjeruju kako je ovo uvod i u pobjedu na parlamentarnim izborima.


»Omjer glasova pokazao je da građani nisu zadovoljni situacijom u državi te da smatraju kako su potrebne korjenite promjene i jedan zaokret prema drugačijem društvu. Ovi su rezultati stoga, po meni, pokazatelj jednog dobrog trenda

Renata Sabljar-Dračevac

Naime, analiziramo li rezultate po općinama, za HDZ je vrlo indikativno da je njihova kandidatkinja ove izbore izgubila i u Preku, jednoj od najjačih otočnih utvrda. Milanoviću su Prečani dali 1.067 glasova, a Grabar Kitarović 909. SDP je pak u drugom krugu dobio još dvije jake otočne općine, Kali i Sali, primjerice, u Salima je Milanović dobio 584 glasa, a Kolinda 470.
Kada je riječ o općinama, HDZ je očekivano odnio veliku pobjedu u Škabrnji s 803 glasa i samo 132 SDP-ova kandidata. I u Pakoštanima, općini tradicionalno naklonjenoj HDZ-u, Grabar-Kitarović je premoćno pobijedila s 1.265 glasova, dok je SDP-ov kandidat dobio 738 glasova.


Sabljar-Dračevac: Fama je da je Zadar utvrda HDZ-a

Na pitanje kako komentira činjenicu da je HDZ izgubio svoju utvrdu, Zadar, čelnica županijskog SDP-a, Renata Sabljar Dračevac kaže:
- Fama je da je Zadar utvrda HDZ-a jer kada analizirate rezultate i prošlih godina, uočit ćete da u Zadru uvijek pobijedi SDP. Naš je grad jedna krasna urbana sredina koja može puno bolje i puno više te vjerujem kako ćemo u budućnosti doživjeti jednu renesansu i procvat, poručuje Sabljar-Dračevac.

Milanoviću urbani dio, KGK ruralni

Jednu od najjačih pobjeda Grabar-Kitarović odnijela je i u Novigradu s osvojenih 886 glasova u odnosu na 284 Milanovićeva. I Jasenice su premoćno bile uz HDZ sa 613 glasova podrške njihovoj kandidatkinji i samo 161 glasova za Milanovića. Razlika je uobičajeno velika i u općini Bibinje čiji su mještani Grabar Kitarović dali 1.506 glasova, a Milanoviću tek 379.
Ovi rezultati doista idu u prilog tezi kako je HDZ-ova kandidatkinja mnogo bolje prošla u ruralnim krajevima, a Milanović u urbanim. Kada je riječ o gradovima, osim Zadra, HDZ je ipak pobjedu odnio u ostalim gradovima naše županije, pa je tako u Benkovcu Grabar Kitarović dobila 3.432 glasa, Milanović 1.324. I u Biogradu je ona bolja s 1.578 glasova u odnosu na Milanovićevih 1.247, kao i u Ninu sa 796 naspram Milanovićevih 602, Pagu sa 754 i Milanovićevih 692 te u Obrovcu gdje je sa 983 pobijedila Milanovića koji je dobio 705 glasova.
O tome kako komentiraju rezultate izbora te smatraju li ih pokazateljem za parlamentarne izbore, razgovarali smo s čelnicima lokalnog SDP-a i HDZ-a. Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica Županijskog odbora SDP-a, napominje kako su im već i ankete najavljivale kako će borba biti prilično izjednačena te da će biti potreban svaki glas.

Točnost izlaznih anketa

- Rezultati su, kao prvo pokazali da su izlazne ankete bile točne, ali i da je razlika prilično velika, odnosno da je pobjeda Zorana Milanovića doista neupitna. Omjer glasova pokazao je da građani nisu zadovoljni situacijom u državi te da smatraju kako su potrebne korjenite promjene i jedan zaokret prema drugačijem društvu. Ovi su rezultati stoga, po meni, pokazatelj jednog dobrog trenda, što su već pokazali i izbori za Europarlament. Pobjeda na predsjedničkim izborima za našu je stranku izuzetno značajna te vjerujem da ćemo već na parlamentarnim izborima polučiti odlične rezultate, poručuje Sabljar-Dračevac.


56,9 posto glasova dobila je Kolinda Grabar-Kitarović u Zadarskoj županiji, dok je Zoran Milanović bio bolji na razini grada Zadra s 52,5 posto glasova


Voditelj HDZ-ove kampanje u Zadru, Šime Erlić, pak napominje kako je ovdje riječ o personaliziranoj kampanji koja se vodi s nacionalne razine.
- Rezultati su takvi kakvi jesu, iako su naši rezultati na području županije respektabilni i kazuju da su građani Zadarske županije ipak prepoznali našu kandidatkinju i ono što je ona nudila. Međutim, ukupan rezultat je takav kakav je, ne bih tu izvlačio prevelike zaključke za naredne izbore, s obzirom da su svaki izbori utakmica za sebe, stoga iz njih ne treba izvlačiti neke velike trendove. Sljedeći izbori su izbori za sebe i drugačije se vode, a i lokalni su izbori potpuno drugačiji od ovih, pojašnjava Erlić.

«Ovo nije nikakav alarm«

Zašto su izgubili Zadar te je li ovo za njega zapravo alarm za parlamentarne izbore, pitali smo i prvog čovjeka zadarskog HDZ-a, Josu Nekića:
- HDZ je rijetko kad na predsjedničkim izborima dobivao Zadar. Izgubili smo Zadar u prvom i drugom krugu kada je kandidat bio Mesić i nakon njega Josipović. Mi smo Zadar, nakon Tuđmana, dobili u drugom krugu samo kada je gospođa Grabar-Kitarović bila izabrana za predsjednicu i to vrlo tijesno. Po meni ovo nije apsolutno nikakav alarm za parlamentarne izbore jer su predsjednički izbori jedno, a parlamentarni drugo, što je pokazala i naša prošlost ovih 30 godina, zaključuje Nekić.
HDZ-u svejedno predstoji, kako sami vole reći, sveopća mobilizacija za parlamentarne izbore, a prethodno i unutarstranački izbori koji će najbolje pokazati smatra li stranka koga odgovornim za ovakav rezultat u pojedinim sredinama, ili pak krivaca nema jer je riječ o - personaliziranoj kampanji.

Erlić: Napravili smo maksimum s dostupnim resursima

HDZ-ova šefa kampanje, pročelnika za EU fondove, Šimu Erlića, pitali smo smatra li se kao prvi čovjek izbornog stožera u Zadru odgovornim za izborni poraz u Zadru.
- Napravili smo maksimum s dostupnim resursima na razini županije. Imali smo radišnu i motivirajuću kampanju zbog koje smo i ostvarili pobjedu te smatramo da imamo dobre rezultate na razini županije. Nažalost, kako sam već rekao, to su nacionalni izbori personaliziranih kampanja i to je takva logika te nemamo neku veću mogućnost sudjelovanja na razini cijele države, kaže Erlić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)