Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U obrani Zemunika poginula dvojica prijatelja, Hrvoje Jeličić i Danijel Mandić

07.01.2020. 13:30


Hrvatskim vitezovima, Danijelu Mandiću (22) iz Turnja i Hrvoju Jeličiću (23) iz Biograda na Moru, koji su prije 28 godina svoje mlade živote položili u Zemuniku, odana je dostojanstvena počast. Hrvatski vitez Hrvoje Jeličić poginuo je 4. siječnja 1992., a dan potom, 5. siječnja 1992., svoj mladi život u Oltar domovine ugradio je i hrvatski vitez Danijel Mandić zvani Mate.
Heroji Domovinskog rata, pripadnici 134. brigade Hrvatske vojske, poginuli su početkom 1992. tijekom tzv. Sarajevskog primirja u zemuničkom zaselku Smrdelj, kojeg su zbog žestine borbi nazivali još i »mali Vukovar«.
– Hrvoje Jeličić i Danijel Mandić nisu čekali poziv na kućnu adresu, već su u obrambeni Domovinski rat pristupili dragovoljno, rekao je Željko Fabijan, predsjednik Udruge Samostalna satnija Zemunik, koji je predvodio protokol te zajedno sa Sanjom Santini-Šuperba iz Turnja predvodio molitvu.


Hrvatsku branili ljubavlju i srcem
Hrvojeva i Danijelova imena i godine rođenja podsjećaju nas na sve žrtve mladih ljudi u Domovinskom ratu koji su nadasve voljeli svoju domovinu Hrvatsku, braneći je srcem i položivši svoje živote za nju.
– Ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države da nije žrtve Hrvoja, Danijela i drugih branitelja koji su položili živote za slobodu u kojoj danas živimo, kazao je Fabijan.
Poginuli su usprkos Sarajevskom primirju kojeg su tri dana prije u Sarajevu potpisali Gojko Šušak, hrvatski ministar obrane, a u ime JNA general Andrija Rašeta, uz nazočnost američkog Državnog tajnika Cyrusa Vancea.
– U velikosrpskoj agresiji hrvatski branitelji su se suprotstavljali gotovo goloruki i s krunicom oko vrata, domoljubljem, ustrajnošću, posebice vjerom u istinu i pravdu, ističe Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije.
Ovo je deveta godina za redom u kojoj Turanjci u Zemuniku organizirano odaju počast svom sumještaninu, hrvatskom vitezu Danijelu, ujedno i njegovom suborcu, hrvatskom vitezu Hrvoju iz Biograda na Moru.
– Junak Turnja i Domovinskog rata Danijel, časnik namjesnik sad bi bio u naponu snage, imao bi tek 48 godine, obitelj, djecu. Mladić na pragu života, pomorski nautičar, vaterpolist turanjske Croatije život na Oltar domovine je položio kada je imao nepune 22 godine, naglasio je Radomir Rade Kadija iz Turnja, ratni zapovjednik 2. satnije 2. bojne 4. GB Hrvatske vojske »Pauci«.


Oličenje domoljublja i hrabrosti
Bio je istinski domoljub i isticao se hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.
– San o hrvatskoj državi turanjska obitelj Bernarde i Davora Mandić, poput mnogih hrvatskih obitelji, platila je onim najvrjednijim, životom sina. Danijel je bio oličenje hrabrosti, tako je i poginuo na prvoj crti. Neka ga dragi Bog čuva i počivao u miru hrvatske zemlje, koju je toliko volio, s vidnim emocijama će Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Turnja počast je odana tužnim zvucima zvona sa župne crkve Gospe od Karmela, misom zadušnicom, paljenjem svijeća i polaganjem svijeća kod spomenika u Turnju i na mjesnom groblju, mjestu pogibelji u zemuničkom zaseoku Smrdelj i na spomen obilježju kod crkve Kraljice mira, Kraljice Hrvata u centru Zemunika.
Danijelu se poklonila obitelj, sestrična Nadija Mandić, rodbina, suborci, općinski načelnik, mještani Turnja i Biograda. Oko 150 metara zapadnije kod spomen-obilježja poklonilo se i sjećanju na 23-godišnjeg Hrvoja Jeličića iz Biograda na Moru, Danijelova prijatelja suborca. Pokraj njegova brata Ante bili su vidno potreseni majka Anka, sestra Marija Zrilić, nećak Hrvoje Jeličić, nećakinja Sunčica Jeličić i drugi.
– Pozivam da se i nadalje čuva spomen na poginule hrvatske branitelje i da buduća pokoljenja ne zaborave žrtvu koju su podnijeli hrvatski vitezovi koji su dali svoj život u obranu Republike Hrvatske, Istaknuo je Darko Banić, predsjednik UHDDR-a Grad Biograd na Moru.




Obrane Zemunika nema ni u jednom udžbeniku
Obrana Zemunika Donjeg, koji nikada nije pao u srbočetničko agresorske neprijateljske ruke zahvaljujući ljudima koji su ga branili, zahvaljujući i dvojici njih – Biograđaninu Hrvoju Jeličiću i Turanjcu Danijelu Mandiću, ne spominje se danas, premda je riječ o strateški važnom terenu u obrani Zadra i cijele Hrvatske.
O akcijama ili sudionicima obrane Zemunika Donjeg, do prije četiri godine i početka obilježavanja Dana obrane Zemunika, 3. siječnja, malo je toga uopće napisano. Osim što Zadarski list prati obilježavanja u zemuničkom Smrdelju, od 2012. godine sve do danas, kao i sve organizirane obljetnice poginulih hrvatskih branitelja i civila u Zadarskoj županiji još od osnivanja 1994.


Goga Šarić: Istina, ljubav i hrabrost, misli vodilje poginulih
Poginuli nisu mislili na sebe, nisu o tome razmišljali. Naime, istina, ljubav i hrabrost bile misli vodilje poginulih i ranjenih branitelja te da su upravo vjernost i neizmjerna snaga branitelja osnovne poruke koje trebaju i danas poslužiti svima, kazala je Gordana Goga Šarić, poznata biogradska blogerica te je nastavila:
– Trajnu zahvalnost i najdublje poštovanje dugujemo svim hrvatskim braniteljima koji su se hrabro i spremno uključili u obranu napadnute Domovine te konačnom pobjedom svima nama osigurali slobodan i miran život u vlastitoj državi. Sada naš Hrvoje i Danijel žive kod Gospodina, zaključila je Goga Šarić, dragovoljka Domovinskog rata.