Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HT PREMIJER LIGA Nakon velike muke Osječani slomljeni u završnici

06.01.2021. 07:24


Ako se po jutru dan poznaje onda bi mogli konstatirati po viđenom u novogodišnjoj premijeri u Krešinom domu da će se Zadar i ove godine mučiti kao što je to slučaj s njim već dugi niz godina. No, postoji i izreka da se pobjedi ne treba gledati u zube pa je vjerojatno trener Zadra Ivan Perinčić nakon završetka dvoboja s Vrijednosnicama Osijek u 16. kolu HT Premijer lige sebi to kazao u bradu jer mu je momčad izgledala jako loše, mučila se tijekom cijelog susreta te na kraju na jedvite jade, na mišiće uspjela uzeti bodove.
Atleticizam Osječana
A nije tako izgledalo na isteku četvrte minute kad je Zadar već imao 10 plusa i slutilo je da su Osječani stigli opijeni jakim jugom na Višnjik po jednu »laganu porciju«. No, s tim se nije očito slagao gostujući trener, u gradu košarke itekako poznati Stipe Šarlija koji je tek drugi put vodio svoju novu momčad, koja je pak u zadnjih mjesec dana doživjela i bitnije kadrovske promjene (otišli Jordan i Frye, stigli Čelebić i Clarance). Nakon minute odmora koju je pozvao pri rezultatu 2:12 Šarlija je do kraja prve četvrtine uspio izvući iz svojih igrača drskost da ubadaju tamo gdje najviše boli domaći sastav, probijajući se pod koš s nekolicinom atletskih iznimno sposobnih pojedinaca (Topolović, Clarance, Pavić, Kujundžić) i umjesto lagane šetnje koju su dobro krenuli pločati Zadrani na otvaranju utakmice upali su u veliku »kašetu brukava« iz koje se dugo vremena nisu mogli izbaviti. Osječani su se posebno polovicom druge četvrtine našli u pravom zanosu. Na krilima Pavića, Topalovića i Kujundžića uspjeli su ne samo sustići već i prestići Perinčićevu momčad. Poveli su sa 30:32, pa 31:34, a da sve ne ode previše nizbrdo pobrinuo se dvojac Onuaku-Bursać koji je praktički sam cijelo poluvrijeme igrao protiv gostujuće momčadi. Visoki Perinčićevi igrači jedini su uspijevali naškoditi vrlo pokretnoj gostujućoj obrani dok se nije to moglo kazati za vanjsku liniju Zadra koja kao da nije došla u dvoranu. Tako su s obzirom na pruženu vrlo dobru igru brokeri mogli biti puno nezadovoljniji rezultatom (38:36) nakon prvih 20 minuta. S druge strane iako su zaključili poluvrijeme s kakvim-takvim vodstvom domaći igrači su s gomilama psovki na ustima krenuli put svlačionica, svjesni da mogu puno kvalitetnije i puno bolje.
Perinčić poput Karpolja
No, nije se mnogo toga uspjelo promijeniti na bolje u nastavku, iako su Vuković i Junaković potpisali pet viška na otvaranju treće dionice. Ponovno se previše griješilo, posebno u obrani gdje su Šarlijini štićenici s naglaskom na Kujundžića, Clarancea i Pavića radili pravi dar-mar i tako preuzeli kontrolu na terenu, a to se najbolje moglo vidjeti osim po semaforu i po govoru tijela koji je kod gostiju bio prepun adrenalina i želje, dok su se Zadrani stisli u mišju rupu i počeli u stanju očaja optuživati jedni druge. Epilog svega su i tri viška Vrijednosnica (52:55) pred ulazak u završnih 10 minuta, a i bijesnoća Perinčića koji je na minuti odmora doslovno pukao od ljutnje, urlajući na svoje igrače, prijeteći da će promijeniti svih pet igrača ako konačno ne zaigraju kao momčad. No, nije ni ta trenerska metoda koju je proslavio ruski odbojkaški trener Nikolaj Karpolj donijela previše koristi po stanje na semaforu jer se u zadnjih pet minuta ušlo s najvećih šest plusa na strani Osječana (55:61), a još više je boljela domaće činjenica da su u pet minuta igre zabili tek tri poena. Ipak, više nekako na silu nego na znanje uspjeli su Zadrani u naredne dvije minute ubaciti dvostruko više, pa je pred završne tri minute rezultat vraćen na početak (61:61), a nagovještaj sretnog završetka donio je Justice dugom dvicom za 65:63, minutu i pol prije kraja. Nasušno se kod Zadra u tim trenucima tražila prava obrana, i uspjeli su u tome dva puta u nizu u najkritičnijim trenucima dok je spretnost iskazao Vuković zabivši za 67:63. Brokeri su se tek uspjeli primaknuti na dva minusa (68:66) preko Čelebića, 17 sekundi do kraja, pa kasnije i tricom Lakića za samo 70:69. No, Justice je mirno zabio dva bacanja, mudro se išlo na prekršaj u završnih 6 sekundi kako gosti ne bi tricom pogodili produžetak i tako su na tešku muku ostali bodovi na Višnjiku iako ne bi bilo nezasluženo da je završilo obrnuto. Najefikasnijima kod Zadra pokazali su se Vuković i Junaković sa 14 poena dok su kod Osječana Kujundžić i Čelebić zabili po 15.
ZADAR 73
VROS 70
(22:17, 16:19, 14:19, 21:15)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Josip Radojković, Leo Roglić i Frane Mjeda.
ZADAR: Paponja, Justice 10, Palokaj 6, Brala 5, Vujičić, Vuković 14, Bursać 10, Junaković 14, Buljan, Mavra 3, Onuaku 11, Planinić. Trener: Ivan Perinčić.
VROS: Čelebić 15, Filipović, Kujundžić 15, Clarance 8, Tokić, Špehar, Porobić, Topolović 9, Lakić 13, Pavić 10. Trener: Stipe Šarlija.
Antonio Jordano i službeno novi član Zadra
Iako se već neko vrijeme smatra gotovim poslom, prelazak najboljeg strijelca HT Premijer lige Antonija Jordana iz Vrijednosnica Osijek u redove Zadra je tijekom jučerašnjeg dana postao i služben. Barem je tako što se tiče Osječana koji su i objavili tu vijest na svojim službenim klupskim stranicama (dok se na Višnjiku još uvijek čeka!?) opraštajući se tako od svog povijesnog prvog igrača koji je zaigrao u A selekciji Hrvatske.
– Želio bi se zahvaliti svim ljudima u KK Vrijednosnice Osijek na predivnih sezonu i pol, koje ću zasigurno pamtiti jer mi se tu karijera preokrenula i počela ići u smjeru u kojem sam htio. Imam velika očekivanja od sebe u Zadru i pokušat ću se čim prije prilagoditi na ekipu i na viši nivo te mislim da uz naporan rad i volju mogu napredovati, a jednog dana nadam se opet obući dres Vrijednosnica i vratiti se u Osijek – kazao je Jordano koji bi trebao u gradu košarke provesti sljedeće četiri godine.