Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Medved kaže da treba osigurati preko tisuću kućica i kontejnera: ‘Nitko u ovoj nesreći neće ostati sam’

06.01.2021. 11:14


Nitko u ovoj nesreći neće ostati sam, poručio je u srijedu načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, pozivajući stradale u potresu da imaju povjerenja u institucije države.
“Imajte povjerenja u institucije RH, imajte strpljenja, poglavito oni koji očekuju kamp kućice ili kontejnere. Nećemo zaboraviti nijednu obitelj, definitivno će sve naše službe obići do zadnje obitelji”, rekao je Medved u novoj emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”, kojom se pomaže stradalima u potresu da prime potrebne informacije.
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja istaknuo je kako u Stožeru čine iznimne napore na iznalaženju tehničkih rješenja za nabavu potrebnih kontejnera i kamp kućica u kojima bi se smjestili oni koji zbog oštećenja ne mogu u svoje kuće.
Istovremeno, ustvrdio je, odmah se pristupilo i iznalaženju odgovarajućeg rješenja za izgradnju novih objekata,
“Zasigurno se neće čekati mjesecima. Paralelno vodimo operaciju interventnih mjera spašavanja života i zdravlja, a u isto to vrijeme tražimo pravi, odgovoran i ozbiljan način za sustavno rješavanje pitanja sanacije, popravka ili izgradnje novih kuća”, kazao je.
Potrebno oko tisuću kontejnera i kamp kućica
Medved je rekao kako su u Stožeru usmjereni na organiziranju privremenog smještaja za ljude koji su ostali bez svojih domova, ali broj kontejnera i kamp kućica još nije dovoljan.
“Naša je procjena da je trenutno oko tisuću kontejnera i kućica nužno osigurati kako bi naš narod preživio ovu zimu do početka sanacije, odnosno obnove”, naglasio je.
Pročelnik HGSS-a Josip Granić izjavio je kako ta služba zbog lošeg zimskog vremena pojačava svoje aktivnosti na potresom pogođenom području.
Zadovoljan je sinergijom svih službi na terenu, a kao problem navodi što ljudi ulaze u svoje razrušene kuće unatoč opasnosti od urušavanja, zbog čega ih poziva da se toga suzdrže.
Granić je ustvrdio kako se u odnosu na prve dane nakon potresa stabilizirala situacija sa svim službama koje se prilagođavaju stanju koje se konstantno mijenja, dok je kao najvažnije pitanje ocijenio traženje alternativnog smještaja.
I zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković je kao najvažnije pitanje naveo zbrinjavanje stanovništva koje ne želi izaći iz svojih kuća, također navodeći da su potrebe za kontejnerima ogromne.
“Šatore imamo, ali zahtjeva nemamo. Bolje spavati u šatoru, nego u autu”, poručio je Vinković i istaknuo kako su gradovi (Sisak, Petrinja i Glina) prva adresa kojoj se treba javiti za pomoć.