Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nezaustavljivi Marić prekinuo niz Puntamike

06.01.2021. 07:32


Košarkaši Sonik Puntamike poraženi su u 16. kolu HT Premijer lige na gostovanju u Splitu od istoimenog suparnika rezultatom 92:70. Igrači Hrvoja Vlašića odigrali su vrlo dobrih 20 minuta na Gripama te su u nekoliko navrata koketirali s dvoznamenkastom prednošću, ali u nastavku nisu uspjeli zaustaviti raspoloženog Marina Marića koji se pokazao kao nerješiva enigma za gostujuću obranu i s 36 poena odveo svoju momčad do desete pobjede u sezoni.
Puntamičani su se u najavi dvoboja hrabrili izjavama da uz pametnu igru mogu pružiti dobar otpor favoriziranom domaćinu, a da te priče nisu bile bez pokrića pokazalo je već samo otvaranje susreta. Nakon što ih je probio prvi znoj, Vlašićevi momci su uspostavili ravnotežu na parketu i zaigrali košarku koja ih je dovela do samog vrha ljestvice. Agresivna obrana limitirala je »Žute« na samo četiri poena u drugoj polovici prve četvrtine, pa su gosti do isteka desete minute minimalni zaostatak pretvorili u vodstvo 16:18.
Iskoristili nervozu domaćina
Uspijevali su Zadrani u tim trenucima držati ravnotežu u skoku, a služio ih je i šut za tri poena pa je trener Skelin početkom druge dionice bio primoran pozvati minutu odmora ne bi li razbudio svoje momke. No, umjesto preokreta vidjeli smo samo rast nervoze u domaćim redovima koja je kulminirala dvjema tehničkim pogreškama nakon kojih su »Soniksi« otišli na ugodnih osam poena prednosti (20:28). Imali su Puntamičani i dvije prilike da se odvoje na dvoznamenkastu razliku, ali oba puta su pogriješili i prije nego su stigli uputiti loptu prema obruču pa se prednost sve do 15. minute kretala u jednoznamenkastim okvirima.
Dobra rola Rašića
Kako se bližio odlazak u svlačionice, Splićani su polako počeli koristiti prednost pod obručima i krenuli gurati loptu u reket. Povukli su kapetan Mateo Kedžo i reprezentativni centar Marin Marić koji su ugradili šest od devet poena u domaću seriju bez odgovora i učas preokrenuli rezultat, no da gosti na veliki odmor ne odu s minusom pobrinuo se mladi Sandro Rašić koji je odgovorio sa sedam vezanih koševa za 36:39 nakon prvih 20 minuta.
Nezaustavljivi Marić
Domaćini su u nastavku odlučili koristiti prokušani recept s kraja druge dionice i gurati loptu pod obruče gdje je ordinirao visoki Marin Marić koji je iz napada u napad unosio sve veći nered u suparnički reket. Pokušavali su gosti na sve načine usporiti, kada već nisu mogli zaustaviti, nekadašnjeg studenta sveučilišta DePaul, ali visoki Splićanin je sinoć jednostavno bio nezaustavljiv te je u manje od sedam minuta s 13 poena torpedirao zeleni brod i odveo svoju momčad na ugodnih 55:48.
U četvrtu četvrtinu ušlo se s devet poena prednosti za »Žute« (63:54) koji su bez previše muke kontrolirali rezultat, pa je jedino pitanje do kraja susreta bilo na koliko će se koševa zaustaviti Marić. Priprijetili su Puntamičani četiri minute prije kraja kada su nakon slobodnih bacanja Vručinića prišli na minus osam, ali završnica je protekla u znaku Splićana koji su na koncu stigli do uvjerljive pobjede.
Domaćine je do desetog trijumfa vodio izvrsni Marin Marić koji je utakmicu završio s 36 poena i osam skokova, dok su najbolji u redovima Sonika bili Lovre Runjić i Sandro Rašić s 15, odnosno 11 koševa. (Paulo SARIĆ)
SPLIT 92
SONIK P. 70
(16:18, 20:21, 27:15 29:16)
SPLIT – dvorana Gripe. Bez gledatelja. Suci: Luka Kardum, Franko Gracin i Karlo Mirčeta.
SPLIT: Perasović 6, Marčinković 10, Bajo 6, Čampara 10, Marić 36, Perković 3, Gizdavčić 3, Kedžo 10, Šarić 2, Vranković, Mesiček 6. Trener: Ivica Skelin.
SONIK P.: Runjić 15, Cvitković 4, Vručinić 4, Zovko 8, Petani 8, Vladović 7, Palčić 3, Rašić 11, Zelanto, Keserović, Manojlović, Gospić 10. Trener: Hrvoje Vlašić.