Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

STIGLO IM 200 DOZA Dr. Mavar: Ne mogu biti protiv nečega što je za opće dobro

06.01.2021. 07:14


Zavod za javno zdravstvo dostavio je 200 doza cjepiva protiv koronavirusa Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, a prvi se cijepio ravnatelj doc. dr. sc. Mladen Mavar.
Kako kaže, nije ga strah, smatra da su se čitav svijet i znanost usmjerili na ovaj problem i cjepivo je jedino rješenje.
– Ne mogu biti protiv nečega što je za opće dobro, kazao je dr. Mavar dodavši kako vjeruje znanosti.
Šalio se kako se više bojao igle nego cjepiva, a riječ je o traumi iz djetinjstva.
– Nije bilo reakcija, osjećam se dobro, na radnom sam mjestu i zaboravio sam već da sam se cijepio. Kada dotaknem mjesto cijepljenja, osjećam laganu bol, ali to je kao i kod svih ostalih cijepljenja, rekao je napomenuvši kako ni ostali cijepljeni nemaju nuspojava.
Također, htio je svojim primjerom potaknuti i druge te je ukazao na važnost procijepljenosti zdravstvenih djelatnika.
– Nisu pacijenti ti koji unose virus, mi smo, istaknuo je dr. Mavar.
Jučer je potvrđena zaraza kod jedne medicinske sestre koja je zadnji put radila 30. prosinca. Inzistiraju na maskama za koje dr. Mavar vjeruje da su pomogle pri sprečavanju širenja zaraze i paze da se pacijenti međusobno ne miješaju. Briseve uzimaju sami, a u stalnom su kontaktu s dr. Alanom Medićem. Za 10-ak dana očekuju okončanje zaraze na svim odjelima.
U PB Ugljan dugo su odolijevali zarazi, sve do prosinca kada je jedna medicinska sestra ne znajući i ne imavši simptome unijela virus. Međutim, uspjeli su locirati virus i izolirati dva odjela.
Cjepivo je na dobrovoljnoj bazi. Za one pacijente kojima je oduzeta radna sposobnost odlučit će skrbnici i dati (ne)suglasnost. Dio je to, kako kaže Mavar, pravne procedure preko Centra za socijalnu skrb.
– Nastavljamo s cijepljenjem držeći se svih propisanih normativa. Medicinske sestre zapisuju, prate, a liječnik kontrolira moguće reakcije, sve je pod nadzorom, rekao je dr. Mavar.
U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan do kraja ovoga tjedna cijepit će se 200 djelatnika i pacijenata.
– Cijepljenje je jedini način da izađemo iz ove krize i vratimo se normalnom životu, a najviše da smanjimo smrtnost najosjetljivijeg dijela populacije te rasteretimo zdravstveni sustav. Moramo misliti na sebe, ali uvijek i na druge, zaključio je dr. Mavar.
(NE) SUGLASNOST SKRBNIKA
Cjepivo je na dobrovoljnoj bazi. Za one pacijente kojima je oduzeta radna sposobnost odlučit će skrbnici i dati (ne)suglasnost. Dio je to, kako kaže Mavar, pravne procedure preko Centra za socijalnu skrb (Doris BABIĆ )