Knjiga Antonije Mlikote o razaranju i obnovi Zadra među najljepšima u Hrvatskoj prošle godine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Izabrana djela za međunarodni natječaj
Znanstvena monografija enciklopedijskog formata, s gotovo 900 stranica i 1.360 fotografija i dokumenata izazvala je veliku pozornost Zadrana. Autorica Antonija Mlikota, docentica s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, za svoj je znanstveni rad dobila ovogodišnju nagradu Grada Zadra, ističu iz Školske knjige
Vedran SITNICA
Antonija Mlikota, autorica jedne od najljepših

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2021. godinu, koji je raspisala na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Znanstveno vrijedno štivo

Kako je izvijestila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, na natječaj je pristiglo 175 izdanja, od kojih je ocjenjivački sud izabrao njih 17. Među njima je i knjiga Zadranke Antonije Mikote Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu u nakladi Školske knjige.
Kako je izvijestio nakladnik, to je kapitalno djelo dr. sc. Antonije Mlikote u kojemu autorica daje detaljan uvid u poslijeratnu obnovu grada koji je stradao u savezničkom bombardiranju.
- Znanstvena monografija enciklopedijskog formata, s gotovo 900 stranica i 1.360 fotografija i dokumenata izazvala je veliku pozornost Zadrana. Autorica Antonija Mlikota, docentica s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, za svoj je znanstveni rad dobila ovogodišnju nagradu Grada Zadra, ističu iz Školske knjige.
Za grafičko oblikovanje knjige, zapaženo na natječaju Hrvatska lijepa knjiga, zaslužne su Željka Sambolek Mikota i Tea Pavić.
- Knjiga na temelju arhivskog istraživanja otkriva autentičnu povijesnu građu te čitanjem opsežne domaće i strane literature ulazi u vrijeme i teoriju urbanističkih pitanja koja su pratila obnovu Zadra u pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća. Otkriva slijed stvarnih zbivanja, osoba, datuma, rješenja, povijest promišljanja i događanja. Sve je ilustrirano sačuvanim crtežima urbanističkih planova, arhitektonskih projekata, autentičnim fotografijama, dakako i osobnim deskripcijama te kataloški obrađenom građom s opsežnim navodima izvora i literature. Sve to raspravi daje težinu znanstveno vrijednoga štiva koje ima veliku vrijednost za povijest urbanizma i arhitekture, navode iz Školske knjige, u čijem je nakladništvu objavljena još jedna koja je izabrana među najljepšima - Zbirka pjesama za djecu i odrasle Zaljubljena u čitav svijet Olje Savičević Ivančević.

Inventivnost pristupa

U ocjenjivačkom sudu su bili akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević te viša knjižničarka i kustosica Vesna Vlašić, djelatnica Grafičke zbirke NSK,
- U ovogodišnjem izboru nismo željeli uzimati u obzir rješenja prethodno poslanih odabira, a rukovodili smo se inventivnošću pristupa koji slijedi duh današnjeg vremena, istaknula je izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, članica stručnog ocjenjivačkog suda.
Nakon međunarodnog natječaja i izložbe Best Book Design from all over the World i izlaganja na sajmu u Frankfurtu u okviru izložbe Book Art International, odabrane knjige postat će dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch- und Schriftmuseum) u Leipzigu, koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Najljepše knjige

Prema abecednom redu za najljepše oblikovane knjige izabrane su: A PUNCH IN THE EYE, autorice Sanje Iveković, BIZARNE PRIPOVIJESTI autorice Olge Tokarczuk, DANTE: ROMAN O NJEGOVU ŽIVOTU autora Marca Santagate, DIVNI SVIJETE, GDJE SI autorice Sally Rooney, DRVOLAŠI autora Tihomira Dunđerovića, FIUME FANTASTIKA autora Vedrana Mimice, Maroja Mrduljaša i Idisa Turata, KARTOGRAFIJA LJUBAVI: DUNAVOM autorice Helene Sablić Tomić, MALE SMRTI autorice Ivane Sajko, MOJA BAKA NE ZNA TKO SAM autorice Ive Bezinović-Haydon, OLUJNI KOMPAS autora Željka Brguljana, PAGRADOTOK autora Damira Fabijanića, PICCOLA CON PICCOLO autora Bruna Mezića, RONJENJE NA DAH autora Miroslava Mićanovića, THE NO.1 BIRDTAILING DETECTIVE AGENCY autora Marka Pogačara, TIŠINE autorice Nikoline Manojlović Vračar, ZADAR – OBNOVA I IZGRADNJA NAKON RAZARANJA U DRUGOME SVJETSKOM RATU autorice Antonije Mlikota
te ZALJUBLJENA U ČITAV SVIJET autorice Olje Savičević Ivančević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)