Dugovi prelaze u kapital

Slika korisnika admin
aluflexpack_9
Zvonko KUCELIN
Budući da 70 posto proizvodnje Aluflexpacka ide u izvoz, situacija će u mnogome ovisiti od stanja na tržištima Europe i ostatka svijeta

Recesivna 2009. godina bit će poslovno složena i za najvećeg industrijskog izvoznika u Zadarskoj županiji, poduzeće Aluflexpack. Da će do stanovitih poremećaja na tržištu zaista i doći ne dvoji direktor poduzeća Ivo Pastuović.

- Međutim, mi taj poremećaj nastojimo premostiti još agresivnijim izvoznim nastupom. U tome nam pomaže nedavno izvršena dokapitalizacija s 55 milijuna eura čime je praktično dug tvtke prešao u kapital. Time je Hypo Alpe-Adria bank kredit pretvorila u kapital čime je Aluflexpack postao vrlo zdravo poduzeće, kaže prvi čovjek uprave Aluflexpacka Ivo Pastuović.

Budući da 70 posto proizvodnje tvrtke ide u izvoz, situacija će u mnogome ovisiti od stanja na tržištima Europe i ostatka svijeta. Iako je poslovnim planom predviđeno 10-postotno povećanje plasmana i produktivnosti u Aluflexpacku bit će zadovoljni ako poslovni rezultati budu na razini onih iz 2008. To je vrlo važno i zbog očuvanja proizvodnje u šibenskom TLM-u, jer je Aluflexpack kupac 15 posto proizvodnje nekadašnjeg šibenskog aluminijskog giganta. Slična situacija je i u omiškom Omialu čiji se kompletan asortiman proizvoda plasira upravo preko Aluflexpacka od čega 70 posto u izvoz. Što više, ne manje važna je i briga kako za zaposlene u TLM-u, tako i za stotinjak radnika Omiala. Zbog toga će, kaže Ivo Pastuović, u ovoj godini, u pogone Aluflexpacka u Murvici i Umagu biti investirano oko 10 milijuna eura prvenstveno u produktivnost i zaštitu okoliša, što predstavlja značajan napor budući da je, kako kaže Pastuović, tvrtka iscrpila sve svoje unutarnje rezerve.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno