Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izgradnja prvog zadarskog azila bez primjedbi

Autor:

05.02.2009. 23:00
Izgradnja prvog zadarskog azila bez primjedbi

Foto: Adam VIDAS



Lokacija za izgradnju skloništa za životinje koja je određena prostornim planom nalazi se uz sjevernu granicu grada Zadra i to na području oko 3 kilometra sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-ražanac. Povoljnom smatramo i činjenicu da je najbliže naselje udaljeno 1 kilometar što ovaj prostor čini dodatno adekvatnim, kazao je Nebojša Vejmelka


Priča o konačnom početku izgradnje prvog “legalnog” skloništa za životinje zadarskom području lagano se bliži kraju. Naime, kao što je i bilo najavljeno, nakon otvorenja javnog uvida u prijedlog Urbanističkog plana uređenja zone skloništa za životinje, a koji će biti otvoren sve do 25. veljače, jučer je Velikoj vijećnici Grada Zadra održano i javno izlaganje spomenutog prijedloga UPU-a. Iako je jučer bila očekivana javna rasprava na kojoj će svi relevantni subjekti kao i sami građani iznositi vlastite prijedloge i primjedbe na prijedlog, slučaj je ipak prošao bez raspravljanja jer jedini zainteresirani za ovaj slučaj bili su novinari.
Izlaganju je tako nazočila Nives Kozulić, članica Poglavarstva zadužena za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te predstavnici tvrtke Gin company koji su i izradili Urbanistički plan uređenja zone skloništa za životinje.
– Ovaj urbanistički plan uređenja je u javnom uvidu od 27. siječnja sve do 25. veljače, a do danas nismo dobili niti jednu primjedbu od strane građana. Nadam se da će do završetka trajanja javnog uvida svi oni koji imaju bilo kakv prijedlog ili primjedbu ipak javiti. Pozive za javnu raspravu smo poslali na čak 27 adresa, no danas se ipak nitko nije pojavio što ćemo shvatiti kao da primjedbe na ovaj prijedlog ne postoje, kazala je Kozulić, pojasnivši kako po završetku javnog uvida ovaj prijedlog UPU-a odlazi na Gradsko vijeće, a s obzirom da prostor predviđen za izgradnju azila ne ulazi u obalni pojas, nije ga potrebno slati resornom ministarstvu.
Istaknula je također kako bi zbog toga na Gradskom vijeću prijedlog trebao biti prihvaćen, nakon čega će se od Središnjeg državnog ureda zatražiti građevinska dozvola te da bi Zadar ubrzo trebao biti bogatiji za ovaj prostor koji će udovoljavati svim standardima o izgradnji azila.
Nebojša Vejmelka, iz tvrtke Gin Company, obrazložio je potom detalje vezane uz lokaciju i sam prostor u koji bi se kroz nekoliko mjeseci trebali preseliti psi koji gotovo dvije godine žive u iznimno neadekvatnim uvjetima improviziranog azila na Žmirićima.
– Lokacija za izgradnju skloništa za životinje koja je određena prostornim planom nalazi se uz sjevernu granicu grada Zadra i to na području oko 3 kilometra sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-ražanac. Povoljnom smatramo i činjenicu da je najbliže naselje udaljeno 1 kilometar što ovaj prostor čini dodatno adekvatnim, a njegovom izgradnjom se niti priroda neće značajnije devastirati, pojasnio je Vejmelka, istaknuvši kako je ukupno 4,7 hektara zemljišta namjenjeno skloništu te da će se u njegovu svrhu izgraditi i dodanti pristupni put koji će biti priključen na cestu Zadar – Ražanac, a na kojeg će se priključiti i trafostanica.
– Osigurat će se i deset parkirališnih mjesta za sve posjetitlje i osobolje skloništa. Zona je zapravo podjeljena na dvije namjene od kojih je jedna, naravno, zaštitu životinja, a druga se odnosi na zeleni pojas kojeg će ovo područje također podrazumijevati, kazao je Vejmelka, dodavši kako će prostor biti infrastrukturno potpuno opremljen, a osim spomenute trafostanice imat će i potpunu vodovodnu i odvodnu infrastrukturu koja neće biti vezana za infrastrukturu šireg područja. U tom smislu je u planu i biopročišćivač, dok će sve ostalo biti riješeno unutar kompleksa, pojasnio je Vejmelka, kazavši također kako je prema idejnom rješenju kapacitet azila predviđen za 50-ak životinja, no on se, ovisno o potrebama, može dalje širiti. Kazao je kako je idejnim planom definirano da u skloništu ne moraju biti isključivo psi, nego i mačke i druge životnje, ovisno o tome kako će se kompleks dalje rješavati.