Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadanovo proročanstvo

Autor: Željana Gardijan

05.02.2009. 23:00


Ako se, što je ljudski, i zadrži mrvica optimizma do koje ne dopire racio, gotovo je jasno da će ovu godinu, osim gladi za vlašću na lokalnoj razini obilježiti glad gospodarstva koja će se zatim uvući u domove većine građana kao posve konkretna pošast, koja bi, kako reče Vidošević, mogla potrajati cijelo desetljeće.
U tome ozračju na zanimljivosti će dobiti svibanjski lokalni izbori koji su svojevrstan test kako za vlast tako i za oporbu. Jedni će čeznuti da potvrde svoju aktualnu političku nadmoć, a drugi će, kritizirajući ih, htjeti prikazati svoju političku opciju kao svemoguću magiju koja će otjerati zloduha recesije i porušiti slovenske barijere prema Europskoj uniji.
Glad za vlašću tako bi mogla generirati upadanje u još dublju krizu jer antirecesijske mjere oko kojih bi bio postignut konsezus i koje bi uključivale višestranačku pamet, unaprijed su propale jer bi valjda birače potaknule na pogrešan zaključak kako su ovi ili oni pametniji i sposobniji. Tako javnost stječe dojam kako u zemlji koja gospodarski tone njezini “kapetani” sanjaju pristajanje na otok sreće.
Puno se o krizi izgovorilo, komentiralo, predlagalo, no jasne, definirane i sustavne mjere još se uvijek čekaju. Zasad koraci političara na putu izlaska iz teškog gospodarskog stanja zastaju ponajviše na prognoziranju što bi sve moglo biti, koliko bi kriza mogla potrajati pa im još nedostaje samo čarobna kugla iz koje bi to mogli iščitavati i povremeno objavljivati puku.
Najprije se jedva izgovorila famozna riječ recesija, pa se govorilo da će krizno razdoblje trajati tek ovu godinu, a sada oni koji bi trebali iznijeti krizu na svojim leđima – gospodarstvenici zloslutno najavljuju i tešku desetoljetku.
Naime, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, predlažući mjere za izlazak iz krize, zaključuje kako se u ovakvu gospodarsku agoniju nije upalo preko noći te da se iz nje neće izaći u razdoblju kraćem od deset godina! Progovorio je i naljutio državnog financijera Šukera.
Gospodarstvu nedostaju kreditna sredstva da bi ušlo u fazu oporavka. No, zato je država objavila kako će se zadužiti kod domaćih banaka za 750 milijuna eura, koji bi se utrošili za refinanciranje obveza koje stižu na naplatu u prva tri mjeseca ove godine i ističe da takvim postupkom ne otima novac gospodarstvu. Spašavaj se tko može!
Tako izgledaju aktualni financijski potezi, ali nije samo disharmonija političkih i gospodarskih tonova oko krize potaknula javnost na zabrinutost. I zakonske novine koje su “s neba pale” početkom godine još su uvijek za brojne građane noćna mora. Zdravstvena reforma, uvođenje pomoraca u porezni sustav, kao i famozni zakon o poljoprivrednom zemljištu doimaju se konfuzno, nepripremljeno.
I ako se pokaže da su to odlična zakonska rješenja usmjerena daljnjem sređivanju zdravstvenog i poreznog sustava, te oživljavanju zapuštene poljoprivrede, ostaje činjenica da se zakazalo u fazi pripreme i informiranja. Dojam je da se sve odvija rakovim korakom. Najprije se zakoni slože, onda se unatrag o njima razglaba, a one na koje se primjenjuju ionako ništa ne pita.
Neće ih, čini se, nitko previše pitati ni kako će ionako osiromašeni prebroditi Nadanovo proročanstvo.