Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nautičari plaćaju unaprijed

Autor: Branko Šuljić

05.02.2009. 23:00
Nautičari plaćaju unaprijed

Foto: Vedran SITNICA



Osim što – u čarteru i cruisingu – nautičari boravišnu pristojbu sada plaćaju unaprijed, novost je i to što je plaćaju turističkoj ili čarter agenciji s kojom su ugovorili aranžman. Posebno su nezadovoljni u čarter tvrtkama koje su cijene objavile još lani
Od početka godine u Hrvatskoj se primjenjuju tri nova turistička zakona – o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama, te o boravišnoj pristojbi. Svi oni značajni su za turističko poslovanje, a u prosincu prošle godine doneseni su po hitnom postupku, obrazloženi potrebom usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije. Prva dva zakona prvenstveno zanimanju turističke djelatnike, donekle i one koji su uz turizam posredno vezani, dok je treći zainimljiv i turistima, inozemnima i domaćima, koji plaćaju boravišnu pristojbu za vrijeme ljetovanja, odnosno turističkog boravka u određenom mjestu.
Boravišna pristojba nije novost, nju su turisti u Hrvatskoj i dosad plaćali, samo je donekle promijenjen način njene naplate, posebno za nautičare. Prema novom zakonu boravišnu pristojbu plaćaju: “osobe koje u turističkoj općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište koriste uslugu smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, putnici koji koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (charter, cruising), osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu, vlasnik kuće ili stana za odmor u turističkoj općini ili gradu, koji nije smještajni objekt u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće u toj kući ili stanu, vlasnik plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu u turističke svrhe”.
Po osobi i noćenju 7 kuna
Boravišna pristojba plaća se po svakom ostvarenom noćenju, osim nekih slučajeva propisanih zakonom, za koje se određuje njen paušalni iznos. Visina boravišne pristojbe nije propisana zakonom, već se ona određuje podzakonskim aktom. Za ovu godinu ona je propisana uredbom hrvatske Vlade, donesenom još sredinom prošle godine, i njen iznos kreće se u rasponu od dvije do sedam kuna po noćenju. Boravišna pristojba za putnike u charteru i cruisingu za ovu godinu iznosi 7 kuna po osobi i noćenju.
Najveće promjene u odnosu na dosadašnju praksu zakon donosi za nautičare, putnike na brodu – u charteru i cruisingu – koji boravišnu pristojbu sada plaćaju unaprijed. Novost je i to što je plaćaju turističkoj ili charter agenciji s kojom su ugovorili aranžman za plovidbu, a ona se prije isplovljenja mora uplatiti na račun Hrvatske turističke zajednice. Boravišnu pristojbu agencija, odnosno charter tvrtka treba naplatiti zajedno s naplatom kompletnog charter ili cruising aranžmana. Dosad se boravišna pristojba plaćala u luci, odnosno marini tranzitnog noćenja, najčešće zajedno s naplatom veza. Mnogo puta boravišna pristojba nije se platila, jer je brod noć proveo na sidrištu u nekoj uvali. Sad se i takvo noćenje naplaćuje.
Vlasnici plovila plaćaju paušal
Donesen krajem prošle godine novi Zakon o boravišnoj pristojbi odmah se počeo primjenjivati. Iz nautičkih krugova čuje se nezadovoljstvo, tvrde da njegovo donošenje prethodno nije najavljivano, a posebno ne takve promjene. Posebno su nezadovoljni u charter tvrtkama, naročito u većima i velikima koje su cijene za ovogodišnju sezonu objavile već u jesenskim mjesecima prošle godine. Sada u cijenu moraju uključiti boravišnu pristojbu koju su dosad plaćali sami nautičari u luci priveza. Teško je prihvatljivo obrazloženje da je turistička sezona daleko, pa ima vremena za primjenu novosti. Takvo smo razmišljanje čuli u jednoj poznatoj charter tvrtki, u kojoj ističu da ima dosta vremena do početka sezone krstarenja, pa će svoje goste pravodobno informirati i promjenama.
Ima, međutim, čarteraša koji će isploviti već ovih dana, a plovidbu su uplatili još prošle godine. U agenciji s kojom su ugovorili aranžman sada su u nedoumici – da li dodatno naplatiti boravišnu pristojbu, ili će novi trošak platiti sami, iz vlastitih sredstava, da izbjegnu nezadovoljstvo gostiju i očuvaju vlastiti dignitet.
Boravišnu pristojbu plaćati će, također, vlasnici ostalih plovila za odmor i krstarenje, koja se ne koriste komercijalno, nego za osobne potrebe. Plaćati će i ostali – rodbina, prijatelji, znanci – koji na njima borave, odnosno spavaju. To se odnosi na plovila duža od 5 metara koja imaju ugrađene krevete. Oni će plaćati paušalni iznos boravišne pristojbe, a kao potvrdu plaćanja dobit će vinjetu. Paušalni iznos boravišne pristojbe određivat će se prema dužini plovila i trajanju boravka osoba na plovilu. Ova odredba primjenjivat će se od 1. siječnja 2010. godine.