Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

90 posto studenata u doticaju s alkoholom

Autor: Marijana Roščić

05.02.2010. 23:00
90 posto studenata u doticaju s alkoholom


Studentsko savjetovalište uskoro će proslaviti drugu godinu rada. U svojoj brizi za studente djelatnici Savjetovališta i volonteri pokrenuli su nekoliko projekata kako bi studentima pružili potrebnu pomoć pri učenju i drugim problemima s kojima se studenti susreću za vrijeme trajanja studija, kao što su: problem prilagodbe na studij, sumnja u pravilan izbor studija, usamljenost, problemi u odnosima s obitelji ili partnerom, nisko samopoštovanje i samopouzdanje, zatim depresivnost, loše navike i drugo. Rad Savjetovališta je baziran na psihološkom i profesionalnom savjetovanju te na zdravstvenoj zaštiti.
Savjetovalište je pokrenulo projekt “Zdravi student”, a sudjeluje i podržava studentske projekte “Volontiram”, “Student-mentor” i “Nasilje među mladima i nasilje u obitelji”.
Projekt “Zdravi student” pokrenut je u akademskoj godini 2008./2009. kako bi se studentima ukazalo na važnost preuzimanja odgovornosti za svoje zdravlje. Voditeljica projekta Marta Jović, prof. nam je rekla kako je projekt podijeljen u dva dijela: istraživanje i radionice.
– Studenti su pod mentorstvom djelatnika Savjetovališta pripremili materijale za potrebe istraživanja kojima su obuhvatili učestalost konzumiranja alkohola i cigareta, prehrambene navike, te kvalitetu života povezanu sa zdravljem. Rezultati istraživanja ukazuju na važnost kontinuiranog preventivnog djelovanja i edukaciju mladih ljudi o štetnosti alkohola i cigareta na zdravlje pojedinca. Uz edukaciju, važno je staviti naglasak na formiranje i mijenjanje stavova vezanih za konzumiranje alkohola i cigareta. Što se tiče istraživanja o socio-ekonomskim korelatima prehrambenih navika utvrđeno je kako bi zdravstveno-edukativni programi trebali biti usmjereni na studente koji dolaze iz obitelji sa nižim socio-ekonomskim i nižim obrazovnim statusom. Radionica “Kako reći NE” provedena je u suradnji s Centrom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, a studenti su mogli naučiti kako reći ne na uvažavajući i djelotvoran način, kako i zašto je važno postaviti osobne granice u odnosima s drugima, kaže Jović.
U ispitivanju “Navike pušenja i i konzumiranja alkohola među studentima” utvrđeno je da redovito puši 29% studenata, povremeno 27%, a 44% izjavljuje da uopće ne puši. Razlozi koji bi naveli studente na prestanak pušenja su zdravstveni problemi (72%), cijena cigareta (25%), zabrana pušenja na javnim mjestima (3%). Studenti puše: iz navike 27%, iz zabave 24%, zbog problema i stresa 13%, zbog utjecaja društva 13%, nešto drugo 11%, iz dosade 6%, zbog znatiželje 6%.
Zanimljiva je i situacija s konzumiranjem alkoholnih napitaka. Ponekad u doticaj s alkoholom dolazi 90% studenata, od čega 15% pije redovito (češće od jednom tjedno), a svega 10% studenata je izjavilo kako ne konzumira alkohol. Na pitanje “Zašto pijete?” 87% studenata odgovara da piju zbog zabave, nešto drugo 7%, zbog utjecaja društva 2%, iz dosade 2%, znatiželja 1%, navika 1%.
Na radionici “Hranimo se zdravo” raspravljalo se o zdravoj prehrani, istini i mitovima o popularnim dijetama, te o tome da li je zdrava prehrana nužno i skupa prehrana. Pokrenuta je i e-mail adresa “Pitaj liječnika” na koju studenti mogu slati svoje upite o zdravstvenim problemima na koje im odgovaraju dr.med. Dunja Fiala i dr.med. Nadia Cavenago Morović.
– U akademskoj 2009./2010. planiramo organizirati “Tjedan zdravlja” tijekom kojeg ćemo imati edukativne radionice i predavanja za studente, a neke od tema bit će: “Cigareta – što mi ustvari znači?”, “Lica i naličja alkohola”, “Spolno prenosive bolesti – što još ne znamo o njima?”, “U zdravom tijelu zdravi duh”, “Pravilna prehrana za bolje učenje i pamćenje”, rekla je Jović nadodavši kako će se u sklopu projekta nastaviti s istraživanjima o učestalosti i značajkama rizičnog zdravstvenog ponašanja u studentskoj populaciji, tiskat će se promotivni materijali, a obilježit će se prigodni datumi vezani za zdravlje kao Svjetski dan zdravlja (7. travnja), Međunarodni dan tjelesne aktivnosti (10. svibnja), Dan spolnih razlika u zdravlju (16. svibnja), Dan zdravih gradova (20. svibnja) i Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), ističe Jović.