Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Maksimalne cijene taksija određivat će gradonačelnik Vrančić?

Autor: Boris Kupčak

05.02.2010. 23:00
Maksimalne cijene taksija određivat će gradonačelnik Vrančić?


U obrazloženju gradonačelnika Vrančića stoji kako je više razloga zbog kojih je potrebno donijeti novu odluku o autotaksi prijevozu na području grada Zadra
Na dnevnom redu Gradskog vijeća Grada Zadra u četvrtak jedna od točaka će biti i Prijedlog Odluke o autotaksi prijevozu, a donošenjem navedene odluke dogodit će se i promjene koje će biti usuglašene s izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Osnovni ciljevi Odluke su podizanje kvalitete i dostupnosti usluge, a način na koji bi se to trebalo izmijeniti je liberalizacijom tržišta kroz neograničen broj dozvola, fiksna cijena za prvih pet kilometara, individualni cijenik svakog autotaksi prijevoznika, a maksimalne cijene bit će propisane posebnom odlukom gradonačelnika. Uz ove izmjene poboljšanju će se težiti i još nekim promjenama prema kojima u Zadru više neće biti vozila s 8+1 sjedalom, a ti prijevoznici imat će prijelazno razdoblje od dvije godine kako bi se prilagodili, sva novoregistrirana vozila morat će biti bijela i svaki taksi imat će telekomunikacijske veze, a uz to će gradonačelnik imati mogućnost povećanja broja taksi stajališta. U obrazloženju gradonačelnika Vrančića stoji kako je više razloga zbog kojih je potrebno donijeti novu odluku o autotaksi prijevozu na području grada Zadra.
Prije svega stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu došlo je do značajnih promjena u reguliranju spomenute djelatnosti, ukinute su koncesije i uvedene dozvole, tako da je postojeća Odluka Grada Zadra u neskladu s tim odlukama i kao takva je neprimjenjiva. S druge strane, postojeća organizacija autotaksi prijevoza te nepristupačna cijena i neprihvatljiva kvantiteta i kvaliteta usluge zahtjevale su značajne promjene u reguliranju ove djelatnosti u dijelu nadležnosti Jedinice lokalne samouprave. Spomenute zakonske promjene, kao i njihovo tumačenje od strane Uprave za cestovni promet samo su dodatno potaknule te u značajnoj mjeri olakšale te promjene, obrazložio je Vrančić koji predlaže Vijeću da Odluku prihvati jer će ona pomoći da se autotaksi prijevoz podigne na višu razinu kvalitete.


 TAKSISTI – KNJIGU U RUKE


Novost je da će umjesto dosadašnjih koncesija, taksisti morati imati dozvole, a za njih će pred komisijom gradske uprave polagati ispit iz poznavanja gradskih kulturno-povijesnih znamenitosti.




 PROBLEM SU TAKSISTI KOJI RADE NA CRNO


Mnogi taksisti govore kako ove promjene neće puno utjecati na kvalitetu autotaksi prijevoza sve dok se nadležne službe ne pozabave velikim brojem taksista koji rade na crno. Dok jedni uredno plaćaju porez i imaju prijavljenu djelatnost, drugi rade na crno i uzimaju im kruh iz usta, a kako su nam kazali uvijek se uspiju izvući od plaćanja kazni.