Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Najveći interes za natjecanja iz matematike

Autor: Anita Ćustić

05.02.2010. 23:00
Najveći interes za natjecanja iz matematike

Foto: Adam VIDAS



Matematika ove godine, na neki način, predstavlja izuzetak i to zbog prednatjecanja koje smo morali upriličiti zbog velikog interesa učenika. Tako je na prednatjecanju nastupilo čak tisuću učenika, da bi se nakon te selekcije na konačnom natjecanju pojavio 321 učenik, kazao je Željko Čizmić, tajnik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije


Općinsko-gradska natjecanja i smotre učenika osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2009./2010. započela su još prošlog mjeseca i to prednatjecanjem iz matematike održanim 15. siječnja. Podsjetimo da je riječ o ukupno osam školskih programa, a to su matematika, fizika, kemija, biologija, geografija, astronomija, informatika i tehnička kultura. U sklopu školskih programa, Zajednica tehničke kulture organizira i natjecanje mladih tehničara.
Kako doznajemo u razgovoru sa Željkom Čizmićem, tajnikom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, organizatorom ovih susreta i natjecanja, općinsko-gradska razina natjecanja iz matematike konačno je održana 4. veljače i to u OŠ Bartula Kašića za gradske i otočne osnovne škole, dok su se učenici županijskih osnovnih škola natjecali u prostoru OŠ Biograd. Natjecanje iz matematike za srednje škole također je održano 4. veljače i to u svim školama koje su prijavile svoje učenike. Županijska razina natjecanja iz matematike slijedi 15. ožujka i to u OŠ Biograd za osnovne škole te u Gimnaziji Franje Petrića za srednje škole. Državna razina natjecanja iz matematike predviđena je za razdoblje od 27. do 29. travnja.
Natjecanja u isto vrijeme u cijeloj državi
– Matematika ove godine na neki način predstavlja izuzetak, i to zbog prednatjecanja koje smo morali upriličiti zbog velikog interesa učenika. Tako je na prednatjecanju nastupilo čak tisuću učenika, da bi se nakon te selekcije na konačnom natjecanju pojavio 321 učenik, kazao je Čizmić, pojasnivši također da je ove godine izuzetak i način provođenja natjecanja na općinsko-gradskoj razini.
Naime, kako navodi tajnik, ovog je puta svaka škola bila dužna prijaviti želi li sudjelovati na natjecanju za koje testove formira državno povjerenstvo, a koji su isti za sve učenike natjecatelje u cijeloj državi i koji se na isti dan i u isto vrijeme održavaju među svim učenicima.
Stoga se općinsko-gradska natjecanje provode u svim školama sudionicama, nakon čega predsjednik školskog povjerenstva, najčešće je to ravnatelj škole, rezultate testova provedenih među svojim učenicima šalje Zadarskoj županiji, čije povjerenstvo ocjenjuje pristigle rezultate te odlučuje tko natjecanje nastavlja i na županijskoj razini.
Osim matematike do sada je održano i natjecanje iz fizike istovremeno za osnovne i srednje škole u prostorijama škola koje su svoje učenike prijavile za natjecanja i to 2. veljače, a 10. ožujka će se u OŠ Biograd održati županijska razina natjecanja iz fizike, dok će se istovremeno srednjoškolci u fizici natjecati u Gimnaziji Jurja Barakovića. Učenici plasirani na državnu razinu natjecanja iz fizike snage će odmjeravati od 2. do 5. svibnja. Školska razina natjecanja iz kemije završena je jučer, a županijska slijedi 3. ožujka i to u OŠ Zadarski otoci za osnovne i srednje škole, dok će se državna razina ovog natjecanja održavati od 7. do 10. svibnja.
Školsko natjecanje i smotra iz biologije održano je 28. siječnja, a županijsko natjecanje će se održati 9. ožujka i to za osnovne škole u OŠ Šime Budinića te za srednje u OŠ Zadarski otoci, dok će se državna razina upriličiti od 6. do 8. svibnja.
Nepoznat točan broj sudionika natjecanja
Školska razina natjecanja iz geografije za srednje škole održana je 1. veljače, dok će osnovnoškolci na općinsko-gradskoj razini natjecanja iz geografije znanje odmjeriti 16. veljače. Županijska razina natjecanja iz geografije za osnovne i srednje škole održat će se 8. ožujka i to u OŠ Stjepana Radića u Bibinjama za osnovnoškolce te za srednjoškolce u Pomorskoj školi, dok je za državnu razinu natjecanja rezervirano razdoblje od 11. do 13. svibnja.
Natjecanje iz informatike-računalstvo i INFO-kup natjecanje održat će se 18. veljače, a županijska razina natjecanja za osnovne škole će se održati 12. ožujka u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, dok će se srednjoškolci na županijskoj razini natjecati istog datuma u prostorima Tehničke škole. Državna razina ovog natjecanja trebala bi se održati od 13. do 16. svibnja za osnovnoškolce i srednjoškolce. Školska razina natjecanja iz astronomije za osnovne škole održana je 22. siječnja, a nekoliko dana poslije, točnije 26. siječnja održano je i natjecanje među srednjoškolcima. Tako će se 30. ožujka u OŠ Šimuna Kožičića Benje održati županijska razina natjecanja iz astronomije za učenike osnovnih škola, dok će 26. ožujka na županijskom natjecanju u OŠ Bartula Kašića snage odmjeriti i srednjoškolci. Državna razina ovog natjecanja planirana je za razdoblje od 20. do 23. svibnja.
Pedeset i drugo natjecanje mladih tehničara za učenike osnovnih škola održat će se 26. veljače na školskoj razni, dok će županijsko natjecanje uslijediti 26. ožujka u OŠ Bartula Kašića, a za državnu je razinu predviđeno razdoblje od 27. do 30. travnja. Kako ističe Čizmić, s obzirom da prijave za natjecanja iz informatike i mladih tehničara još uvijek nije završeno, za sad se ne zna točan broj učenika koji sudjeluju u ovogodišnjim školskim natjecanjima.