Raspjevani Slovenci proslavili Prešernov dan

Slika korisnika admin
slovenci_1
Filip BRALA

Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar je u četvrtak u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice održalo redovnu godišnju skupštinu te bogatim kulturnim i zabavnim programom obilježilo slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. Slavlju su se pridružili i Ivka Čorić, tajnica Županijske koordinacije za ljudska prava, Veselko Čakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina i predstavnik srpske manjine, Mirjana Majić, predstavnica makedonske manjine, Gašpar Serequi, predstavnik albanske manjine, Olga Grdić, predstavnica mađarske manjine, Đemal Spahić, predstavnik bošnjačke manjine te brojni članovi društva i njihovi prijatelji. Okupljene je pozdravila Darja Jusup, predsjednica društva, a skupštinu je započela s prisjećanjem na prošlogodišnje aktivnosti društva.

- Prošlogodišnje aktivnosti smo započeli s reelektivnom godišnjom skupštinom kada smo uz kulturni program proslavili Prešernov dan. U ožujku smo organizirali slovenski konzularni dan. Posjetila nas je konzulica veleposlantva Republike Slovenije u Zagrebu i pružala konzularne usluge zainteresiranima. To je za nas vrlo važno jer bi inače radi tih usluga ljudi morali putovati u Zagreb, rekla je Jusup.

Likovna kolonija u Turnju

U travnju je društvo organiziralo "školu u prirodi" u Ljubotiću na Vratima Velebita.

- To je bio izlet s edukativnim sadržajem gdje smo razgledali poznata velebitska "Mirila" i bilo nam je jako lijepo. U Turnju smo organizirali drugu po redu likovnu koloniju u kojoj su sudjelovali slikari amateri iz slovenskih društava Hrvatske - iz Splita, Rijeke, Zagreba, Turnja, Sv. Filipa i Jakova i slikari iz našeg društva koje vodi Joža Arzenšek. Po završetku smo u prostoriji KUD-a Maslina otvorili izložbu radova nastalih u tih 4-5 dana, koliko je trajala likovna kolonija, rekla je Jusup te istaknula lijepu suradnju koju društvo Lipa ima s KUD-om Maslina iz Turnja.

Kako nastavlja, na međunarodnom danu kulturne raznolikosti u svibnju društvo se predstavilo s izvornom gastroponudom i nastupom pjevačkog zbora Slovenski dom iz Zagreba.

- S kulturnim programom smo sudjelovali na Sveslovenskom srečanju svih slovenskih društava Hrvatske u Varaždinu. Osim toga, u Mostu prijateljstva, časopisu nacionalnih manjina Zadarske županije, sudjelujemo s tekstovima koje sami pišemo i uređujemo, kazala je Jusup.

Na ovim događanjima će društvo Lipa sudjelovati i ove godine, školu u prirodi će organizirati na Plitvičkim jezerima, likovna kolonija će se ponovo održati u Turnju, dva puta će održati konzularne dane, a osim toga, nastavit će sa svojim mjesečnim sastancima i ostalim druženjima.

Skupština je odlučila da u Nadzornom odboru društva i dalje ostaju Darja Jusup, Rafaela Štulina i Katarina Bezić kao predsjednica Odbora.

Bezić je prisutnima iznijela i financijsko izvješće, pri čemu je istaknula da se društvo Lipa financira iz sredstava Republike Slovenije i Republike Hrvatske te uz potporu članova društva.

Slovensko kulturno društvo Lipa inače je jedino društvo zadarskih Slovenaca, a u Zadru djeluje već petu godinu i okuplja 75 članova. Unutar društva djeluju likovna, fotografska i planinarska sekcija.

- Unatoč tome što nemamo vlastitih prostorija, kao ni ureda, ni telefona, redovno se sastajemo i družimo. Sastajemo se u prostorijama Udruge kapetana i poručnika Trgovačke mornarice u vlasništvu Tankerske plovidbe koja nam je ljubazno dopustila upotrebu tih prostora, rekla je Darja Jusup te istaknula da im njihova "slovenska druženja" puno znače.

Recitacija, komedija i pjesma

A to se moglo i osjetiti na atmosferi koja je vladala na ovom slavlju. Jedna članica je rekla da voli doći pa makar samo da čuje slovensku riječ. A bilo je toga i puno više od riječi - i recitacija, pjesma, smijeh pa čak i pokoja suza.

Zabavni dio programa je vodila Nadja Špralja, a u spomen na najpoznatijeg slovenskog pjesnika Franca Prešerna pročitala je o njemu zanimljivi članak. Potom su uslijedile recitacije članica društva. Tinka Kurtin je recitirala pjesmu suvremene slovenske pjesnikinje, dok je Tatjana Jug Škara s prisutnima podijelila dio svog poetskog opusa na slovenskom jeziku.

Nakon toga je prisutne do suza nasmijao Baštjan Gorenc Pižama, stand up komičar koji se u Zadru našao zbog festivala stand up komedije "PANČ" koji se održava u Arsenalu.

Uslijedio je nastup Marjetke Popovske, pjevačice koja uz pratnju gitare izvodi slovenske narodne pjesme i napjeve. Svoje nastupe je nazvala "Zapojmo si" jer cijela publika zapjeva s njom, a čak i strani slušatelji postaju pjevači. Tako je bilo i na ovom susretu gdje je Marjetkina kvalitetna izvedba u ovim Slovencima pobudila uspomene i osjećaje za svoju rodnu grudu. Izvodila je njihove poznate pjesme kao što su Slovensko dekle, Moja mati kuha kafe, Zrejlo je žito, Prišla bo pomlad i Adio pa zdrava ostani.

Na kraju su pjevačica Marjetka i predsjednica društva Darja razmijenile darove. Marietka je dobila sliku Turnja s likovne kolonije, a ona je društvu Lipa darovala crno i bijelo vino da "nazdrave u Prešernovu čast". Također, donijela je i kutiju punu knjiga na slovenskom jeziku, donaciju knjižare Libris iz Izole.

Nakon zanimljiva programa okupljeni su uz bogati švicarski stol i slovensku pa i makedonsku pjesmu, nastavili druženje željno iščekujući sljedeći susret.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno