Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rodiljama i djeci darovi za Dan života

Autor: Teuta Babajko Jamičić

05.02.2010. 23:00
Rodiljama i djeci darovi za Dan života

Foto: Tomislav JERAK



U prilog obilježavanju Dana života dr. Pavić je istaknula kako se tijekom prošle 2009. godine u Zadru rodilo 1.831 dijete, s tim da je bilo 50 poroda više nego godinu dana ranije, dakle, tijekom 2008. Inače, tijekom prošle godine u zadarskom rodilištu bilo je 1.811 poroda


Dan života, koji Crkva slavi prve nedjelje u veljači, djelatnici Caritasa Zadarske nadbiskupije obilježili su tradicionalnim posjetom Rodilištu zadarske Opće bolnice. Prilikom jučerašnjeg posjeta don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, zajedno s djelatnicima bolnice obišao je rodilje kojima je uručio i prigodne darove.
– Dan života ove godine slavi se 7. veljače. Kao i ranijih godina, tim povodom posjetili smo zadarsko rodilište te rodilje darivali prigodnim darovima. Time smo željeli na simboličan način nagraditi mlade majke koje su na svijet donijele još jedan novi život, ali i potaknuti druge žene da krenu njihovim putom, kaže don Ivica Jurišić, ističući da Crkva, obilježavajući Dan života, svim ljudima zapravo šalje poruku o važnosti života koji treba cijeniti od trenutka začeća pa sve do smrti.
Dr. Linda Pavić i dr. Milka Hoti Matešić, s Odjela za ginekologiju i porodiljstvo u Općoj bolnici Zadar, zahvalile su Caritasu Zadarske nadbiskupije na posjetu i darovima za rodilje. U prilog obilježavanju Dana života dr. Pavić je istaknula kako se tijekom prošle 2009. godine u Zadru rodilo 1.831 dijete, s tim da je bilo 50 poroda više nego godinu dana ranije, dakle tijekom 2008. Inače, tijekom prošle godine u zadarskom rodilištu bilo je 1.811 poroda.
– Trend porasta broja poroda nastavlja se i u tekućoj godini. U siječnju je rođeno 156 djece, što znači da u prosjeku imamo pet poroda dnevno, čime možemo biti zadovoljni, kaže dr. Milka Hoti Matešić, pojašnjavajući kako se na Odjelu trenutačno nalazi 30 rodilja.
Što se tiče uvjeta za rad na Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo, u sklopu kojega se nalazi Rodilište, dr. Hoti Matešić i dr. Pavić ističu da su zadovoljavajući. Planova za daljnji razvoj i napredak uvijek ima, no trenutačno ih ograničavaju postojeće financijske mogućnosti.
– Trenutačno u rodilištu koristimo krevetiće za novorođenčad koje smo dobili od UNICEF-a kada smo stekli status Rodilište – prijatelj djece. No njihova stabilnost nije baš zadovoljavajuća pa improviziramo na različite načine, zbog čega bismo ih u budućnosti željeli zamijeniti novima, praktičnijima. Svaki takav krevetić stoji oko 200 kuna, govori dr. Linda Pavić, nastavljajući da je u planu i nabavka tzv. toplog krevetića za djecu male porođajne težine i poseban aparat za vađenje bilirubina iz kapilarne krvi.