Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sirari Bukovice, Ravnih kotara i Gračaca na sajmu u Gudovcu

Autor: Ana Grgas

05.02.2010. 23:00
Sirari Bukovice, Ravnih kotara i Gračaca na sajmu u Gudovcu


Svoje sireve izložit će Dražen Klarić iz Provića, Ivan Mitrović iz Zelengrada, Julija Orlović iz Budaka, Mira Ćopić i Marica Dubajić iz Suvaje D. Božo Dubajić iz Neteke, Dragan Nujić i Vesna Kesić iz Gračaca, Siniša Milić iz Bogatnika. Zašto su upravo oni, od jedanaest sirarskih udruga, koliko ih je registrirano u RH, dobili poziv Bjelovarsko-bilogorske županije?


Proizvođačima sireva na obiteljskim gospodarstvima Bukovice, Ravnih kotara i općine Gračac nikako nije jasno zašto su upravo oni, od jedanaest sirarskih udruga koliko ih je registrirano u RH dobili poziv Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) i njihove Udruge sirara Bil Sir da budu gosti na njihovoj godišnjoj Skupštini udruge, stručno edukativnim prezentacijama i pčelarskoj izložbi (u Gudovcu), uz bogat kulturno zabavni program, degustaciju sireva i delicija bjelovarskog kraja. Iako je naša udruga malih sirara „Maja” jedan od začetnika osnivanja sirarskih udruga u RH vjerujemo da je posrijedi prijateljsko ugošćavanje proizvođača BBŽ u Benkovcu i Biogradu.
 Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija, županija prikrivenih draži, koja pod geslom: „Zelena oaza zdravlja, znanja, tradicijskih vrijednosti i pravih prilika” spaja hrvatsku zelenu i plavu brazdu – Mare Croaticum, tradicionalno od 2007. godine plasira proizvode obiteljskih gospodarstava na području Zadarske županije.
Knez nudi štandove
Akcija je u vrijeme turističke sezone i traje mjesec i pol s tim da se smjenjuju izlagači – proizvođači, a s njima i asortiman proizvoda, svatko dobije svoju priliku, a posjetitelji i kupci veći izbor. Kako je i za ovu sezonu gradonačelnik Biograda Ivan Knez dipl. ing. agronomije najavio, proizvođači će dobiti priliku da već od svibnja mjeseca mogu koristiti besplatne izložbeno prodajne štandove na biogradskoj rivi, a početkom lipnja (prvi vikend) Biograd po peti puta organizira Dugi svehrvatski eno eko gastro etno stol s naznakom Spojimo zeleno i plavo 2010., u sklopu kojeg mogu sudjelovati svi ugostitelji i obrtnici (i poljoprivredni obrti) iz svih županija lijepe naše. Izuzimaju se jedino udarni mjeseci srpanj i kolovoz u kojima će se mjesto plaćati.
 No niti to nije sve. Stručan, poslovan, a nadasve suosjećajan s poljoprivrednikom, biogradski gradonačelnik je poljoprivrednicima osigurao i besplatan boravak u kampu, obrazloživši da na ovaj način želi pomoći hrvatskom seljaku, hrvatskom mučeniku da utrži proizvod stvoren u znoju i muci na vlastitom gospodarstvu.
Besplatno u Bjelovar
U tome leži odgovor zašto BBŽ, pročelnica za poljoprivredu Dominika Tomerlin- Pretula i udruga Bil Sir besplatno ugošćuju proizvođače sira naše udruge. A, da bi se to realizirao i da bi sirari bili potpuno oslobođeni bilo kakvih plaćanja dobru volju i razumijevanje pokazao je i načelnik općine Gračac, Goran Đekić. Načelnik je osigurao prijevozno sredstvo, ali to uopće ne iznenađuje jer Goran nikada nije odbio pomoć sirarima i ovo je već četvrta, hvale vrijedna usluga koju pruža sirarima, a tek je drugu godinu dužnosnik. Bjelovarska županija je voljna ugostiti dvadeset sirara, ali na put će poći njih desetak: Dražen Klarić iz Provića, Ivan Mitrović iz Zelengrada, Julija Orlović iz Budaka, Mira Ćopić i Marica Dubajić iz Suvaje D. Božo Dubajić iz Neteke, Dragan Nujić i Vesna Kesić iz Gračaca, Siniša Milić iz Bogatnika. Svi se oni bave uzgojem mliječnih koza i/ili krava i prerađuju mlijeko na vlastitom obiteljskom gospodarstvu, četvero ih je korisnika „mjere 6″. MPRRR – a, „Program uređenja i opremanja objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima”, dok ostali još uvijek čekaju odgovor Ministarstva na zahtjev podnesen u travnju prošle godine. Svi su, također završili školu mljekar – sirar, veoma zahtjevno područje, danas je to poduzetništvo koje zahtjeva znanje i vještine za vođenje mliječne farme i sirane i jedan od uvjeta da proizvođač može dobiti nepovratna sredstva Ministarstva. Stoga, svjesni su i naši sirari da je neophodno cjeloživotno obrazovanje i usvajanje potrebnih znanja i vještina za samostalno obavljanje radnih zadataka u dobivanju i preradi mlijeka, te usvajanje osnova marketinga, ekonomike proizvodnje sira, a poglavito iz analize opasnosti i potencijalne krizne točke, tzv. Vodič dobre higijenske prakse. Upravo ta tema biti će prioritet na susretu sirara u Bjelovaru.
Natjecanje na Noćnjaku
Nakon povratka iz Bjelovara sirare očekuje još jedan veliki događaj, Noćnjak 2010. Naime, u pripremi je 12. međunarodna manifestacija maslinara i uljara – Noćnjak koja će se ove godine održati od 26. do 28. ožujka 2010. godine u Biogradu na moru, Hoteli Ilirija d.d., a u kojoj već tradicionalno sudjeluju sirari Mediterana. Organizacijski odbor manifestacije odlučio je da i ove godine, po sedmi put za redom, omogući proizvođačima natjecanje u kvaliteti sireva. U okviru manifestacije sirari će prezentirati svoja dostignuća u proizvodnji autohtonih sireva od ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka, a organizirat će se i Tribina na temu: “Unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka na obiteljskim gospodarstvima”
Na manifestaciji se očekuje preko 500 sudionika vezanih uz maslinarstvo, uljarstvo i stočarstvo iz svih krajeva Republike Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Njemačke, Jordana, Turske i drugih zemalja te prilika da se uz masline prezentiraju i izvorni sirevi.