Šest je ujutro i tržnica se puni, mnogo štandova nije postavljeno, vage i utezi još čekaju u skladištima, a od mušterija tu je samo nekoliko umirovljenika koji ne mogu spavati. Žene u debelim džemperima, ruku crvenih od studeni, namještaju banke s mladim kravljim sirom, pancetom i pečenicama, mrkvom, paprikom i blitvom, medom, rakijom, orasima i bajamima. Prije dvadeset i pet godina u ovaj sat tržnica je bila kao košnica, kućanice s boršama po mraku su se probijale kroz gužvu, otimajući se zavodljivom zovu ravnokotarskih žena što su nudile kiseli kupus iz plastičnih bačava. Još dobro ne bi ni svanulo, a tržnica bi vrvjela od života, sa svih strana čuli su se naglasci našeg kraja. Čitav je život bio pomaknut dva sata ranije, jer se onda nije radilo od devet do pet, kao danas, nego od sedam do tri i spiza se morala zorom obaviti.
Tražite li pravu intimnost kupovine, morate doći na mjesto poput gradske tržnice. Roba ovdje nije nužno domaća, premda se takvom predstavlja. Za trešnje će bez iznimke reći da su iz Zemunika, lubenice iz Suhovara, a jagode iz Briševa, makar i na jednima, i na drugima, i na trećima stoji etiketa talijanskih staklenika. No, to se u ovom slučaju da oprostiti jer ono što je nesumnjivo domaće je – atmosfera. U trgovačkim centrima nemalo bi se iznenadili da vas prodavačica iza pulta slatkim glasom nazove dušom ili srcem ili jabukom rumenom, nudeći da od nje kupile parizer i pola kile bijelog kruha. A u središtu grada, ovdje na tržnici, ta je prisnost obična i svakodnevna i nitko joj ne može odoljeti. Neki bi se stranac začudio tome običaju, ali kod nas u Zadru, na tržnici, prodavači ne govore «vi»,«vas» ili «vama». Nema ovdje zamjenica u drugom licu množine, ovdje smo svi naši i domaći, na «ti». Već desetak metara dalje je uljudan, distanciran i oprezan svijet gdje su svi jedni s drugima na «vi», a ovdje, kao pod nekom nevidljivom kupolom, stoji šarena mediteranska pozornica koja te bez okolišanja, u sekundi prihvati i uzme za svoga.
Dođeš li malo češće i dopustiš li tržnici da te do kraja udomaći, već imaš i svoje ljude, stalne prodavače, koji ti kriomice, iz borše ispod banka, izvade komad pancete ili kutiju duhana koji su za tebe čuvali. Ili ti šapnu da će sutra imati sir iz mišine, ili žutenicu, ili šparoge. Bojim se da za takvo povjerenje uskoro više nećemo znati. Strahujem da će buku, opuštenost i kaotičnost tržnice u budućnosti u cijelosti zamijeniti plastična civilizacija shopping mallova sa savršeno okruglim i ulaštenim povrćem koje je raslo iz stiropora. Danas svi pomalo postajemo bakteriofobi i draže nam je uzimati hranu iz osvijetljenih vitrina u klimatiziranim dućanima nego s drvenih banaka na otvorenom, pretvarajući se polako i sigurno u ljude koji svima govore «vi».
(ostale kolumne ovog autora čitajte svakodnevno u tiskanom izdanju Zadarskog lista)
najnovije
najčitanije
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
proljetno izdanje
Sutra otvaranje sedmog izdanja Zadar Street Food Festivala, donosimo program
Plodovi zemlje i mora
O TOME SE GOVORI
Najboljima dodijeljene nagrade na 26. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2024.
Svijet
GLAXOSMITHKLINE
Britanska farmacetska tvrtka podigla tužbu protiv Pfizera i BioNTecha
Plodovi zemlje i mora
zametanje cvijeta
Tri su vala opadanja plodova voćaka
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA