Darovi za Dan života

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ

Dan života, koji Crkva slavi prve nedjelje u veljači, djelatnici Caritasa Zadarske nadbiskupije obilježili su tradicionalnim posjetom Odjelu za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Zadar. Prilikom posjeta don Ivica Jurišić, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, zajedno s djelatnicama obišao je rodilje kojima je uručio i prigodne darove. Uz darove za rodilje i novorođenčad Caritas je Odjelu za ginekologiju i opstetriciju darovao i odjeću za tek rođenu djecu. 

- Posljednjih godina, obilježavajući Dan života, posjećujemo rodilje na zadarskom Odjelu za ginekologiju i opstetriciju. Na taj način podržavamo život, odnosno produžuju ga žene koje su odlučile roditi, koje su odlučile postati majke. Mi smo za to da se svaki život koji se začne i rodi, kaže don Jurišić, dodajući da iz tog razloga Caritas ima svoj program Provita, u sklopu koje pruža materijalnu podršku ženama koje odluče da neće napraviti pobačaj, dakle onima koje odluče zadržati dijete.

U pitanju su žene koje su zbog financijske nesigurnosti razmišljale o pobačaju, a zahvaljujući programu Provita promijenile su mišljenje i postale majke. Na taj način, kako ističe don Jurišić, spašeno je tisuću djece, koja su rođena u zadarskoj Općoj bolnici.

- Majke koje su odlučile roditi unatoč financijskoj nesigurnosti u principu pomažemo dok dijete ne napuni godinu života. No, mnogi u tom programu ostanu i mnogo duže, čak dok dijete ne završi srednju školu, pojašnjava don Jurišić, dodajući da je u programu Provite 100-tinjak žena koje svaki mjesec dobivaju financijsku pomoć jer su sačuvale život.

Ana Šalov, glavna sestra na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju, zahvalila je Caritasu Zadarske nadbiskupije na posjetu i darovima.

- Nema ljepšeg mjesta za slaviti Dan života nego na Odjelu ginekologije. Tu djeca dolaze na svijet, ostvaruju prvi kontakt s majkom, što je svakako najljepši trenutak u životu, kaže Ana Šalov, dodajući da na odjelu ima 20 rodilja, a u rađaonici još pet, kojima će nakon poroda također biti uručeni darovi Caritasa Zadarske nadbiskupije.

 LANI ROĐENO 1.699 DJECE
Tijekom prošle, 2011. godine u Rodilištu zadarske Opće bolnice rođeno je 1.699 djece. Iako je to 80-ero djece manje nego u 2010. godini, Ana Šalov navodi da nema razloga za zabrinutost za natalitet u Zadru, koji je već godinama na manje-više istoj razini.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno