Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dio otoka odsječen od svijeta, bez veza i opskrbe

05.02.2012. 23:00
Dio otoka odsječen od svijeta, bez veza i opskrbe


Gotovo cijeli tjedan sve trajektne, brodske i katamaranske veze za manje zadarske otoke bile su poremećene. Jedino uredne veze bila su one između Zadra i Preka i Zadra i Brbinja. Sve druge su bile problematične zbog olujne i orkanske bure


Ovih burnih i snježnih dana nije lako bilo biti ni otočanin. Nažalost, javnost nije uopće upoznata da su i neki zadarski otoci bili izolirani, da nisu imali veza sa Zadrom i da su se tamošnji ljudi snalazili kako su znali. Gotovo cijeli tjedan sve trajektne, brodske i katamaranske veze za manje zadarske otoke bile su poremećene. Jedino uredne veze bila su one između Zadra i Preka i Zadra i Brbinja. Sve druge su bile problematične zbog olujne i orkanske bure. Zbog nemogućnosti da se probiju do otoka brodovi su u većini ostajali u Zadru. Otočani su zbog toga ostali tamo gdje jesu ili u Zadru ili na otoku. Srećom na otocima nije bilo teško bolesnih ni hitnih slučajeva, jer bi se po onakvoj orkanskoj buri teško probio i najjači brod.
Neki otoci su ostali i bez osnovnih namirnica, pogotovo oni na kojima nema nikakve trgovine, kao što je, primjerice Rivanj. No mještani naučeni na takve nevolje unaprijed znaju što ih čeka, pa se uglavnom i pripreme za takve scenarije. Katamarana na Rivnju nije bilo dva dana zaredom, ali su se mještani uspjeli snaći. Oni znaju da je to njihov usud, da njihov otok, kao i svi ostali manji otoci u zadarskome arhipelagu svake godine ima sve manje stanovnika, kao i sve manje brige za otoke. Ovoga puta otočani su, premda u najzrelijim godinama, nastojali i iskoristiti rijetki događaj s toliko snijega za zabavu. Na Rivnju je tako ovih dana bilo jedno jedino dijete, četverogodišnja Matea, koja je i prvi put vidjela snijeg i, naravno, roditelji su joj napravili snješka većeg i od nje same.