Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dolazi serija pravih ispita za moje igrače

05.02.2012. 23:00
Dolazi serija pravih ispita za moje igrače


Osigurali smo Ligu za prvaka i s te strane nema pritiska, ali sada moramo otići još korak dalje. Trebamo odigrati sve te utakmice maksimalno, na visokom nivou i pokušati sve do kraja pobijediti
Kao i sve momčadi u ovoj ligi, teže igramo u gostima. Za lakše pobjede u gostima treba još malo više iskustva, odnosno više igrača koji su imali dosta takvih utakmica u nogama. To mi nemamo


Iako je šibenski Jolly protekli vikend došao do osme uzastopne, a ukupno jedanaeste prvenstvene pobjede, te tako privremeno zasjeo na vrh A-1 lige, Zadar je i dalje momčad s najmanje poraza (3) i utakmicom manje, budući da je u prošlom kolu bio slobodan. Zadrani su također u pozitivnom nizu od sedam uzastopnih (prvenstvenih) pobjeda, od čega su četiri ostvarene na domaćem parketu, a tri na gostovanjima. Za posljednju u Dardi bio im potreban produžetak, prvi ove sezone. Zašto se trebalo toliko namučiti da bi se iz Baranje donijela dva boda?
– Opet smo loše ušli u utakmicu i dopustili njihovim igračima da dobiju samopouzdanje. Oni su brzo poveli i to prilično velikom razlikom, tako da smo ih poslije morali stalno stizati. Na kraju smo imali dobivenu utakmicu, ali smo sami sebe doveli u nevolju pa smo otišli u produžetak. Ipak, smogli smo snage i imali dovoljno koncentracije da veće iskustvo u odnosu na njih pretvorimo u pobjedu – kaže Aleš Pipan.
Svi su očekivali lakšu pobjedu, no bila je to još jedna potvrda teze da se nijednog protivnika ne smije podcijeniti.
– Naravno da smo očekivali lakši posao, ali to je ono o čemu stalno govorim. Nema lakih protivnika. Svaku utakmicu treba igrati maksimalno. No, jedna je stvar kada se mi dogovaramo i pričamo o tome, a druga kako to poslije izgleda na terenu.
U gostima treba iskustva
Zašto Zadar ne uspijeva nametnuti svoju igru, kojom bi trebala doći do izražaja i kvaliteta, na gostovanjima, onako kako to uspijeva u svojoj dvorani?
– Kao i sve momčadi u ovoj ligi, teže igramo u gostima. Za lakše pobjede u gostima treba još malo više iskustva, odnosno više igrača koji su imali dosta takvih utakmica u nogama. To mi nemamo.
Ne bi bilo dobro da problemi na gostovanjima postanu loša navika, naročito kada počne Liga za prvaka.
– Nadam se da smo sa svakog gostovanja, bilo da smo izgubili ili pobijedili, nešto naučili. Igrači su valjda shvatili da u Ligi za prvaka nema popravnog ispita i da nam se ne smiju događati kiksevi. Na tome ćemo sigurno još raditi.
Kada je riječ o problemima, najnoviji je ozljeda ruke Ivana Batura, zbog koje će pauzirati najmanje mjesec dana.
– Nitko nije očekivao da će biti tako ozbiljno. Stvarno je imao peh. Bit ćemo bez njega mjesec dana, a izostanak svakog igrača se osjeti. Zato sada drugi igrači trebaju dati više i igrati za njega – ističe trener Zadra.
U petak Zabok
Kako ste iskoristili posljednju prvenstvenu stanku ove sezone?
– Prošli tjedan smo stvarno dobro radili i igrači su zaslužili dva dana odmora za vikend da malo napune baterije. Danas počinjemo s uobičajenom pripremom za sljedećeg protivnika.
Prošli put je Zadar, nakon slobodnog kola, odigrao vjerojatno najlošiju utakmicu sezone i glatko izgubio u Zaboku. Sada Zagorcima treba uzvratiti za taj poraz.
– Ne bih se vraćao toliko unatrag. Nadam se da se to neće ponoviti i da ćemo ovaj put protiv Zaboka odigrati pravu utakmicu, s potpuno drugačijim pristupom.
U petak, dakle, počinje serija od tri prvenstvene utakmice protiv momčadi iz vrha tablice, budući da je nakon Zaboka, na rasporedu gostovanje u Šibeniku pa na Višnjik stiže Split.
– Bit će to prave utakmice i pravi test za moje igrače. Nadam se da ćemo ga položiti s odličnim uspjehom. Kao i do sada, bez kalkulacija idemo na pobjedu u svakoj utakmici. Osigurali smo Ligu za prvaka i s te strane nema pritiska, ali sada moramo otići još korak dalje. Trebamo odigrati sve te utakmice maksimalno, na visokom nivou i pokušati sve do kraja pobijediti.
Bliži se Kup
Naravno, prvo što slijedi nakon dvoboja sa Zabokom je završni turnir Kupa Krešimira Ćosića, gdje Zadrani u polufinalu igraju protiv Zagreba. Pipan ne krije da već razmišlja o toj utakmici.
– Trener uvijek razmišlja i gleda malo dalje nego što treba. U Kupu su iznenađenja uvijek moguća i mi sigurno ne idemo u Zagreb s bijelom zastavom. Pokušat ćemo napraviti sve da iznenadimo domaćina i plasiramo se u finale.
Iako je riječ o momčadi u koju je mnogo uloženo, ove sezone su imali dosta problema i daleko su od željenog plasmana na završni turnir regionalne lige.
– Sve momčadi imaju svoje probleme, tako da ne možemo na to računati. Oni su iskusna momčad. Ako im ne igraju dva-tri igrača, imaju dosta širok fond mogućih rješenja. I mi imamo svoje probleme i zato gledamo samo sebe i kako se što bolje pripremiti. Želimo odigrati dobru utakmicu, a ako nam se pruži minimalna šansa za pobjedu, trebamo je objeručke prihvatiti.
Zadrani, dakako, žele pobijediti zagrebačke klubove u Kupu i prvenstvu, ali im ove sezone žele i što više pobjeda u regionalnoj ligi. Kako sada stvari stoje, Hrvatska ne bi trebala imati problema sa zadržavanjem prednosti nad Srbijom, te će u sljedećoj sezoni imati četiri predstavnika u ABA ligi. A upravo na to četvrto mjesto pikiraju Zadrani.
– Cedevita je sve do sada odradila vrlo dobro, dok je Zagreb igrao toplo-hladno i to se odražava na njihove pozicije na tablici. Cibona također ima svoje probleme, ali imaju ih i ostale momčadi. Primjerice, sve srpske momčadi, osim Partizana, su dosta slabije plasirane od očekivanja, što nama svakako ide na ruku. Najvažnije je da Zagrepčani nastave sakupljati bodove i da su po nacionalnom koeficijentu ispred srpskih momčadi, te da osiguraju još jedno mjesto Hrvatskoj sljedeće sezone. Ako tako bude, bit će vrlo zanimljiva borba za četvrto mjesto u Ligi za prvaka – za kraj će Pipan.


Blizu dogovora s Poljacima




Prošle godine Pipan je vodio reprezentaciju Poljske na Europskom prvenstvu u Litvi. Hoće li ostati na toj funkciji i povesti momčad u kvalifikacije za sljedeće EP, koje počinju u kolovozu?
– Dosta smo blizu dogovora. Izrazili su želju da ostanem izbornik još dvije godine, dakle do Europskog prvenstva u Sloveniji 2013. Trebamo se još dogovoriti oko nekih malih detalja, ali mislim da ćemo to brzo realizirati – kaže slovenski stručnjak.
To, dakako, ne bi trebalo utjecati ako bi postojala želja za nastavkom suradnje sa Zadrom.
– U Zadru trebamo prvo završiti posao koji smo počeli i ostvariti cilj da se vratimo u ABA ligu. Tek nakon toga možemo sjesti i razgovarati o budućnosti.


Široki čekao i dočekao


Kako komentirate fenomenalne rezultate koje postiže Široki sa jednom od najjeftinijih momčadi regionalne lige, sastavljene većinom od mladih, domaćih igrača, uz samo jednog stranca?
– Široki svaku utakmicu igra bez opterećenja. Ako pobijedi napravio je puno, ako izgubi nema veze. Dobro igraju, najugodnije su iznenađenje lige i mogu im samo čestitati. U prošlosti su imali malo više strpljenja. Čekali su i dočekali svoj trenutak. U kriznoj situaciji, kada se svi bore sa besparicom, sigurno je oslanjanje na domaće igrače i rad s njima pravi put za budućnost.
Što se slovenskih predstavnika tiče, Olimpija je pri vrhu, ali su preostala tri na posljednje tri pozicije. Dojam je da su četiri kluba ipak previše za tu zemlju.
– Vjerojatno, ali to su izborili prošle sezone i sada zaslužuju tu priliku. Neki nisu dobro složili momčad, ali sigurno će se do kraja boriti za izbjegavanje posljednjeg mjesta pa onda kasnije kroz prvenstvo za dva mjesta u regionalnoj ligi sljedeće sezone.


ABA liga: Pobjede zagrebačkih klubova


Prošli vikend bio je pozitivan po pitanju nacionalnog koeficijenta Hrvatske u ABA ligi. Naime, u 21. kolu, sva tri zagrebačka kluba upisali su pobjede. Cibona je kod kuće svladala Budućnost sa 80:74, uz 17 poena Davora Kusa, 11 Gorana Sutona i 10 za 13 minuta Pavla Marčinkovića. Cedevita je, pak, uvjerljivo slavila kod Krke u Novom Mestu sa 63:74, predvođena Dontaye Draperom (17p, 5sk, 3as) i Matjažom Smodišom (12p). Zagreb je još ranije došao do tijesne pobjede kod Heliosa u Domžalama 81:82, a najzaslužniji za to je centarski dvojac Kasun (22p, 8sk) – May (16p, 7sk). Partizan se kod kuće lako obračunao sa Zlatorogom (Škifić 7p, 7sk) i pobijedio s okruglih 90:50, a problema nije imao ni lider Maccabi na gostovanju kod Olimpije u Ljubljani, 63:83. Malo iznenađenje priredila je Zvezda, koja je pobijedila Radnički u Kragujevcu sa 86:90. Posljednji susret sinoć su u Širokom Brijegu trebali odigrati Široki i Hemofarm. No, ta je utakmica odgođena nakon prave drame koja se odvijala dan ranije, jer su košarkaši iz Vršca puna 24 sata bili zaglavljeni u autobusu nedaleko od Mostara, zbog neprohodne ceste.
Redoslijed: Maccabi 18-1, Cedevita 14-4, Partizan 13-6, Budućnost 13-6, Olimpija 11-8, Široki 10-8, Cibona 10-9, Zagreb 10-9, Radnički 9-10, Crvena zvezda 7-11, Hemofarm 5-13, Helios 5-14, Krka 4-15, Zlatorog 2-17.


Odgođen susret Splita i Alkara


Još jedna u nizu paradoksalnih priča u hrvatskoj košarci dogodila se prošli vikend, kada je odgođena samo jedna utakmica 16. kola A-1 lige. Tako je momčad Darde uspješno prevalila put do Šibenika, Sonik Puntamika do Zaboka, Brođani su se „probili” do Dubrovnika, a Križevčani do Rijeke. Jedini susret koji je odgođen zbog vremenskih neprilika bio je onaj između Splita i sinjskog Alkara, iako su ta dva grada udaljena svega tridesetak kilometara. Utakmica je otkazana zbog nemogućnosti dolaska službenih predstavnika saveza, sudaca i kamera televizije Sportklub, koji je utakmicu trebao prenositi.