Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na operaciju očne mrene čeka se 390 dana

05.02.2012. 23:00
Na operaciju očne mrene čeka se 390 dana


Dr. Dario Nakić navodi da Zadar nije nikakva iznimka, da je slična situacija i u drugim hrvatskim gradovima. Znajući da to nije nikakvo opravdanje, dr. Nakić jednostavno priznaje da bez ulaganja u nove medicinske kadrove i novu medicinsku opremu u ovome trenutku nije moguće bitnije smanjiti listu čekanja za operaciju katarakte


Liste čekanja u bolnicama jedan su od najvećih, gorućih problema u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Novi ministar zdravlja Rajko Ostojić među prvim svojim potezima najavio je njihovo smanjivanje za čak 50 posto u prvih šest mjeseci. Optimistične Ostojićeve najave o drastičnom smanjivanju lista čekanja u svega 180 dana, teško su ostvarive. Pred novim ministrom zdravlja mnogo je posla ako doista želi ispuniti očekivanja hrvatskih građana, čije su pritužbe na preduge liste čekanja u bolnicama sve glasnije.
Slična situacija je i u Zadru, točnije zadarskoj Općoj bolnici. Pacijenti su nezadovoljni, najviše pritužbi ide na račun Odjela za oftalmologiju gdje se na ultrazvučnu operaciju očne mrene, odnosno katarakte čeka 13 mjeseci. Nezadovoljstvo pacijenta raste jer umjesto da se lista smanjuje, što su očekivali vjerujući u Ostojićeve najave, ona raste. Naime, krajem prošle godine na operaciju očne mrene čekalo se 320 dana, a danas je to 390 dana, odnosno 13 mjeseci.
 Dnevno 3 do 4 operacije mrene
Dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, koji je u petak u Ministarstvo zdravlja poslao podatke o listama čekanja u zadarskoj bolnici, navodi da Zadar nije nikakva iznimka, da je slična situacija i u drugim hrvatskim gradovima. Znajući da to nije nikakvo opravdanje, dr. Nakić jednostavno priznane da bez ulaganja u nove medicinske kadrove i novu medicinsku opremu, u ovome trenutku nije moguće bitnije smanjiti listu čekanja za operaciju katarakte.
– Prošle godine u nekoliko navrata listu čekanja za operaciju katarakte uspjeli smo smanjiti na 11 mjeseci. Sada se opet čeka duže, 13 mjeseci. Lista ide gore-dolje za mjesec ili dva, no bez ulaganja u medicinski kadar i opremu, čekanje se ne može znatnije smanjiti, kaže dr. Nakić, dodajući da kroz to vrijeme čekanja pacijentima vid može dodatno oslabiti, čime će se pogoršati kvaliteta njihova života, no nisu u životnoj opasnosti.
U zadarskoj Općoj bolnici, dnevno se obave 3 do 4 operacije očne mrene, više od toga financijske mogućnosti im ne dopuštaju. No, uz ultrazvučnu operaciju očne mrene na raspolaganju je i klasična operacija katarakte na koju se čeka dva mjeseca. Za takvu soluciju, odlučuju se, kako kaže dr. Nakić tek rijetki pacijenti.
– U Ministarstvo zdravlja upravo šaljemo izvještaj o listama čekanja u zadarskoj Općoj bolnici. Produžila nam se jedino lista čekanja za operaciju katarakte, ostale smo uspjeli smanjiti, neke u većoj, a neke u manjoj mjeri. Smanjili smo vječno problematičnu listu za ultrazvuk dojke, tako da sada upisujemo pacijentice za srpanj, dakle čeka se 5 mjeseci. To smo uspjeli zahvaljujući dodatnim, ekstra terminima koje je financiralo bivše Ministarstvo zdravstva, a odrađivali smo i u popodnevnim satima te subotom ujutro, govori dr. Nakić, dodajući da se za CT čeka tri i pol, a za magnetsku rezonanciju četiri mjeseca.
 Na mamografiju se čeka do 40 dana
Na mamografiju u zadarskoj Općoj bolnici čeka se 30 do 40 dana. Ako je riječ o sumnjivom ultrazvučnom nalazu, dr. Nakić kaže da žene čekaju onda mamografiju deset dana. Ista je priča i sa sumnjivim mamografskim nalazom, u tom slučaju se na ultrazvuk čeka deset dana.
– Kako čekanje ne bi prouzročilo dodatne zdravstvene probleme, za pacijente s malignim bolestima oslobodili smo četiri termina dnevno za CT i dva termina dnevno za MR. To su hitni termini rezervirani za pacijente kojima je ugroženo zdravstveno stanje, njima dajemo prioritet u takvoj situaciji, kaže dr. Nakić, ističu da zadarska bolnica pri naručivanju na preglede i dalje inzistira na jasnim medicinskim indikacijama jer dobar dio pretraga je neopravdan i nepotreban.
Opća bolnica Zadar, kako kaže dr. Nakić, čini sve što je u njezinoj moći da se smanje liste čekanja. U nekim slučajevima to im više, a u nekim manje polazi za rukom. Ipak, dr. Nakić nije nezadovoljan jer vidi da u okruženju u kojemu živimo, u susjednim zemljama situacija nije ništa bolja.
– Kad vidim kakva je situaciju u svijetu po pitanju zdravstva, ne mogu biti nezadovoljan. Pa u Švedskoj, bogatoj zemlji koja najviše izdvaja za zdravstvo, u Stockholmu se godinu dana čeka na magnetsku rezonanciju. U Kanadi, točnije Vancouveru, na MR se čeka 14 mjeseci. A što se tiče hitnog prijema, kod nas u Zadru pacijent bude pregledan u roku pola sata ili najviše sat vremena. Zamislite u jednom Torontu, na hitnom prijemu, pacijenti na pregled čekaju pet pa čak i šest sati, iznimka je jedino infarkt, govori dr. Nakić, zaključujući da bi situaciju u zadarskoj, pa tako i svim hrvatskim prilikama trebalo bar ponekad promatrati u kontekstu prilika u kojima živimo.