Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Petak – dan za pet biogradskih UPU-a

05.02.2012. 23:00
Petak – dan za pet biogradskih UPU-a


U petak 9. veljače započinju čak četiri javne rasprave i jedna prethodna rasprava o urbanističkim planovima uređenja koja će u konačnici u potpunosti promijeniti sliku grada u srcu Jadrana


Grad Biograd na Moru u procesu je izrade nekoliko prostornih planova i projekata.
Prvi ovogodišnji dan “D” je već petak 9. veljače, kad započinju čak četiri javne rasprave i jedna prethodna rasprava o urbanističkim planovima uređenja koja će u konačnici u potpunosti promijeniti sliku grada u srcu Jadrana.
Budući da je Biograd posljednjih godina postao jedan od prepoznatljivijih hrvatskih brendova, brojni domaći i strani investitori jednostavno opsjedaju biogradsku gradsku upravu.
 Velik interes investitora
– Oporavak gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i veća osobna potrošnja nisu mogući bez novih investicija. Zamašnjak gospodarstvu, naročito u fazi stagnacije, daju prije svega kapitalne investicije. Ovo je posao koji ova vlast želi završiti do kraja, tvrdi Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.
U petak će u Gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati započeti prethodna rasprava o nacrtu prijedloga UPU-a “Karting centar”. Potom će se održati javno izlaganje o prijedlogu izmjena i dopuna UPU-a neizgrađene poslovno-servisne zone K3 te javno izlaganje o prijedlogu izmjena i dopuna UPU-a za Jankolovicu – sjeverni dio i za Jankolovicu – južni dio. Točno u podne nositelj izrade i izrađivač održat će javno izlaganje o prijedlogu UPU-a za proširenje lokacije zabavnog centra.
– Biograd je prvenstveno turistički centar, što je zasigurno i razlog da je karting centar u neposrednoj blizini budućeg zabavnog centra uz Jadransku magistralu, prije skretanja za Crvenu luku, pobudio tako veliki interes među potencijalnim investitorima, domaćim i stranima. Od tolikih potencijalnih ulagača često moram isključiti i mobitel, sasvim ozbiljno će Knez, potpredsjednik svjetske asocijacije “Gradonačelnici za mir” u kojoj ima 5.126 učlanjenih gradova s čak milijardu stanovnika iz 153 zemalja i regija.
Karting centar
Novim UPU-om zabavni centar tvrtke “Pirotron” iz Velike Gorice “kralj” vatrometa i pirotehnike Franjo Koletić, dobit će mogućnost izgradnje parkirališta sa 400 mjesta za adrenalinski “hrvatski Gardaland”. U ovaj projekt vlasnik Mirnovec pirotehnike namjerava uložiti između 20-ak milijuna eura.
– Možete zamisliti koliko će zabavni i karting centar biti kvalitetna ponuda turistima, znatan doprinos turističkom razvoju Biograda. Osim sunca i mora red je da gostima ponudimo zanimljive i atraktivne sadržaje, navodi biogradski gradonačelnik.
Novi hoteli, komforni kampovi i dio sadašnje ponude kvalitetnijih apartmana te brojni nautičari, kad nisu na moru koristit će ponudu visoke klase smještaja, a uz to se podrazumijeva i zabavna, sportska i kulturna mogućnost za atraktivno traćenje slobodnog vremena i trošenje novaca.
– Prirodni resursi su nam idealni, a na nama je da stvorimo odgovarajući prostor smještaja i razonode, koji u svijetu imaju drugi koji i ‘grću’ eure i dolare na minus 15 stupnjeva, a mi zaostajemo uz svu prigodnu, bogodanu blagodat, naglasio je Knez koji je uvjeren da će zabavni i karting centar te igralište za golf na području Baštijunskog briga pozicionirati Biograd na Moru među najatraktivnije turističke destinacija na Jadranu.
Jankolovica je poznata po poljoprivrednom dobru Vrana na kojem će se 14. i 15. rujna održati 59. svjetsko natjecanje u oranju i po stanovima koje su dobili radnici Vrane i u kojima poneki žive više od pola stoljeća, ali i po komuni Cenacolo bratovština “Sv. Nikola”.
 Stambeno-poslovno naselje u Jankolovici
Naravno i po “razornom potresu” koji je početkom 2009. godine u očaj bacio 131 kandidata za 32 stana iz Programa poticane stanogradnje (POS), čija je lokacija odlukom biogradskog čelništva s atraktivne Donje Grande premještena u dva-tri kilometra udaljenu Jankolovicu.
– Urbanistički planovi uređenja na 40-ak hektara u Jankolovici bi trebali stvoriti preduvjete za stambeno- poslovno naselje za 2.500 građana. U Jankolovicu su pored POS-ovih stanova i obiteljske kuće, dječji vrtić, višenamjensko igralište, crkva, uredi, ugrađene instalacije za plin i sve drugo prikladno življenju u trećem tisućljeću, naglašava Knez.
Osniva se Centar za poduzetništva, a u cilju dislociranja i okupljanja komunalno-servisnih sadržaja na jednom području proširuje se zona Bučina iznad Jadranske magistrale prema Kosi-Istok. Nastavlja se izgradnja kanalizacije, a pred uređenjem je plaža Bošana.
– Biograd je s preko milijun ostvarenih noćenja u turističkom smislu odavno postao primjer što i kako treba napraviti da se razvije turistička ponuda i turistička infrastruktura, govori Knez, dodajući da se očekuje skorašnji početak sanacije glavnog gata na biogradskoj rivi u iznosu od 14 milijuna kuna te dogradnja osnovne i izgradnja glazbene škole u investiciji teškoj 32 milijuna kuna.
Biograd je realiziranim projektima u posljednjih nekoliko godina i svekolikom turističkom promidžbom postao “in” hrvatsko pa i europsko turističko središte, nadasve poželjna sredina za ulaganje i življenje.
– Prvi i osnovni interes Grada Biograda na Moru je stvaranje uvjeta i borba za nova radna mjesta i cjelokupni razvoj grada, a naši građani su dovoljno mudri i svjesni da sami mogu procijeniti naš rad, zaključno je kazao gradonačelnik.


Investitori opsjedaju Biograd




Projekt obnove cesta Republike Hrvatske predviđa izgradnju dva kružna toka i raskrižja na dvije razine te dva pješačka pothodnika ispod Jadranske magistrale. Multinacionalni projekt “Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman” u koji je uključen i mađarski grad Szekesfehervar, vrijedan 30 milijuna kuna, financirat će se iz strukturnih fondova Europske Unije. TN Crvena luka širi se za još 600 kreveta.
– Za projekt izgradnje staračkog doma za tisuću osoba vrijedan 25 milijuna eura koji bi pritom zaposlio od 300 do 400 djelatnika te za 62 hektara zemljišta u industrijskoj zoni koje bi se koristilo za proizvodnju solarne energije postoje zainteresirani investitori iz Hrvatske, Kanade, Austrije, Italije i Slovenije kojima moramo olakšati realizaciju investicija. Bez investicija nema napretka ni novih radnih mjesta, uvjeren je Knez.