Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sukošan se na snijegu dobro snašao

05.02.2012. 23:00
Sukošan se na snijegu dobro snašao


Susretljivošću zimske službe Cesta Zadarske županije dva dana smo iznajmili ralicu koja je u nekoliko navrata čistila glavne lokalne prometnice u Sukošanu i Debeljaku, kaže Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan


Velike količine gustog snijega na sukošanskom području uz niske temperature stvorili su istinski dojam kontinentalne zime, nezabilježene dugi niz godina. Sanjkanje, skijanje, grudanje, igranje nogometa, pravljenje snjegovića i ostalih umjetnina od snijega te neodržavanje školske nastave nadasve je obradovalo djecu i mladež. Uz to školska djeca u petak i jučer nisu imala nastavu.
Odrasli, za razliku od djece nisu s oduševljenjem dočekali snijeg i temperaturu ispod nule. Većina njih je imala problema s čišćenjem debelog snježnog prekrivača sa svojih automobila, kao i s vožnjom po cestama.
Naime, snijeg koji je padao neprestano gotovo dva dana prouzročio je znatne poteškoće u odvijanju cestovnog prometa. Unatoč polarnim uvjetima zimska služba Cesta Zadarske županije pravovremeno je izašla na teren sa svom raspoloživom mehanizacijom.
Ipak, zahvaljujući neprestanom čišćenju zimske službe državna cesta D8, odnosno Jadranska magistrala bila je cijelo vrijeme prohodna za promet iako je snijeg stalno padao i zatrpavao netom očišćene prometnice.
Zahvaljući pravovremenoj intervenciji općinske uprave i glavne lokalne prometnice bile su očišćene i posute solju. Mjesno stanovništvo najviše je obradovala ralica koja je prvi put na ovom području uopće viđena u radu izvan državnih i županijskih cesta.
– Susretljivošću zimske službe Cesta Zadarske županije dva dana smo iznajmili ralicu koja je u nekoliko navrata čistila glavne lokalne prometnice u Sukošanu i Debeljaku, kaže Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.
– U Gorici i Glavici glavni prometni pravci su državna i županijska cesta koje su zimske službe od snijega i leda čistile po rasporedu i prioritetu, govori Martinac.
Hrvatski autoklub i prometni policajci na terenu su upozoravali vozače da oprezno voze, prilagode brzinu uvjetima na cesti i da koriste zimsku opremu.
Unatoč tomu što je u trgovinama zbog velike potražnje “nestalo” krupne soli za posipanje kućnih prilaznih putova i dvorišta, nije znatnije zabilježen povećan broj padova, odnosno prijeloma i sličnih ozljeda.
Zbog zavidne ažurnosti zimske službe Cesta Zadarske županije i općinske uprave, nije zabilježena nijedna prometna nesreća.