Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Veliko srce malom srcu”

05.02.2012. 23:00
“Veliko srce malom srcu”


Svake godine u Hrvatskoj se rađa oko 500 djece s bolestima srca, a trenutačno ih 10 tisuća ima razne srčane probleme te je baš zbog toga Udruga “Veliko srce malom srcu” prošle godine pokrenula istoimenu akciju kojoj je cilj u javnost iznijeti probleme s kojima se susreću oboljela djeca, dok će sva prikupljena sredstva biti utrošena na pedijatrijsku kardiologiju u Hrvatskoj, odnosno nabavku uređaja za prenatalnu i postnatalnu kirurgiju.
Nova akcija nazvana je “Festival srca”, a riječ je o obilježavanju svjetskog tjedna prirođenih srčanih bolesti kod djece te će se diljem Hrvatske organizirati razne akcije. Osim Zagreba, Dubrovnika, Rijeke, Osijeka i Čakovca u akciju je uključen i Zadar gdje će u 7. i 12. veljače biti održane predstave “Psić koji nije znao lajati” i “Mali dinosaur” na kojima će jedan od glumaca predstaviti udrugu, publici će biti podijeljene brošure, a članovima Udruge s djecom omogućen je besplatni ulaz.
Udruga je do sad bila pokretač brojnih akcija, a zahvaljujući njihovim naporima prikupljena su sredstva za dva aspiratora, dva pulsna oksimetra, 24-satni EKG, prve spirale za transkatetersko zatvaranje arterijskog duktusa, skupocjeni telemetrijski sustav, nekoliko sondi za ultrazvučne uređaje, kompletan ultrazvučni uređaj za pedijatrijsku kardiologiju te kompjutorski EKG sustav za pohranjivanje podataka, od kojih je veliki dio već otpisan.
– Kako nas je zadesila materijalna kriza u novije vrijeme, Udruga ‘Veliko srce malom srcu’ predstavlja odlično premoštenje do boljih vremena. I u najrazvijenijim zemljama slične humanitarne Udruge djeluju upravo uz ustanove koje zbrinjavaju djecu s teškim srčanim bolestima, jer njihovo je liječenje vrlo skupo i dugotrajno, pa cijene takovog liječenja prelaze mogućnosti državnih fondova, neovisno o velikom znanju i brizi liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika. Stoga su one legitimne i nužne, poručuju iz Udruge.
Korisnici akcije su djeca i adolescenti sa srčanim bolestima, nerođena djeca te roditelji, a djecu oni nazivaju “malim ratnicima”.
– Kad govorimo o djeci s prirođenim srčanim greškama, vrijedi istaknuti da se njihovo stanje ne može izliječiti, već samo palijativnim metodama (serijom operacija), lijekovima i stalnim nadzorom dovesti do stanja u kojem mogu tek dijelom živjeti poput zdrave djece. U našoj Udruzi djecu s kardiološkim problemima doživljavamo kao male ratnike, koji prolaze veliku borbu za život te su od svog rođenja (a i prije njega) uistinu djeca s posebnim potrebama, govore iz udruge, dodajući kako u Republici Hrvatskoj postoji referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, čiji je voditelj prof. dr. Ivan Malčić, ujedno predstojnik Klinike i predsjednik udruge.
Iz udruge su poručili kako tim pedijatrijskih kardiologa, ali i kirurga te liječnika u intenzivnom odjelu svakodnevno radi na dijagnosticiranju i otklanjanju dječjih srčanih grešaka.
No, bez obzira na dobre stručnjake, bez odgovarajućih sredstva za rad učinak svih njihovih napora se smanjuje.


 KAKO POMOĆI?


Akcija “Veliko srce malom srcu” ima za cilj prikupljanje sredstava za kupnju medicinskih uređaja koji bi uvelike pomogli u dijagnosticiranju teških srčanih bolesti djece, prije i poslije rođenja. Njihova cijena je vrlo visoka te bi samo za jedan ultrazvučni uređaj (Vivid 9) trebalo prikupiti oko 1.100.000 kn, a cijena svih uređaja bi bila oko 3,5 milijuna kuna.
– Svota jest visoka, ali pritom vrijedi uzeti u obzir da je pedijatrijska kardiologija jedna od uvjerljivo najskupljih medicinskih grana današnjice. Pred Udrugom je mnogo posla, ali i volje i entuzijazma, u njoj se nalaze roditelji i liječnici koji su, s jedne strane, prošli i prolaze iznimno težak put za zdravlje svoje djece, a, s druge, liječnici koji rade sve da bi djeca uistinu i dobila najbolju moguću skrb, poručili su iz udruge.
Pomoći se može na nekoliko načina: izravnim donacijama na žiro-račun udruge 2360000-1101574313 (ZABA), pozivima na humanitarni broj telefona 060/9095 ili kupnjom predmeta sa znakom udruge – majice, šalice, olovke, kape, naljepnice.
Članovi udruge novac će osim oglašavanjem u medijima skupljati i prijavljivanjem na razne natječaje te suradnjom s drugim udrugama. Poručili su i kako je zdravlje najveće bogatstvo koje čovjek može posjedovati, a Udruga se bavi djecom čije je zdravlje ozbiljno narušeno teškim srčanim problemima te im potporu u ovim akcijama daju i Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara, Hrvatsko kardiološko društvo te Grad Zagreb.