Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vojska deblokirala ceste i puteve do bolnica

05.02.2012. 23:00
Vojska deblokirala ceste i puteve do bolnica


Po nalogu ministra obrane Ante Kotromanovića vojska je jučer krčila ceste i puteve do bolnica. Gotovo smrznuta 85-godišnja baka u zadnji čas spašena je iz snijega u Miljevcima


Snježno nevrijeme koje je od petka haralo mnogim dijelovima Hrvatske, a najteže pogodilo Dalmaciju i njezino zaleđe, jučer je oslabjelo pa se stanje u većini pogođenih područja počelo normalizirati. Hrvatska vojska još je u subotu navečer stigla u pomoć kninskom području. Naime, po nalogu ministra obrane Ante Kotromanovića mobilizirano je 228 pripadnika oružanih koji su raspoređeni u vojarnama u Kninu, Sinju i Splitu. Vojska je rovokopačem probila prolaz cestom od Knina do Drniša, dok su u Splitu osigurali prilaz bolnicama Firule i Križine, Domu zdravlja i sveučilišnom kampusu. Zahvaljujući vojsci koja je probila put, nakon tri dana blokade obavljena je smjena radnika u Hidroelektrani Miljacka na Krki, a brigadni general Mladen Fuzul, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade, kazao je da nastavljaju probijati prolaz cestom do Kistanja i Bratiškovaca gdje moraju omogućiti prilaz Domu za stare i nemoćne u kojemu se nalazi 12 ljudi.
Pomoć bolesnima
Iako se u samim gradovima Splitu i Šibeniku situacija popravlja, u zaleđu je situacija i dalje iznimno teška, a brojna sela, posebno u imotskoj krajini i oko Drniša su i dalje zametena snijegom i do njih je pristup nemoguć. U pomoć nemoćnima i bolesnima stižu vatrogasci i pripadnici Gorske službe spašavanja kojima su u ispomoć došle i kolege iz unutrašnjosti, a opremljeni su i snježnim saonicama. No, niti to u nekim slučajevima ne pomaže pa se do najugroženijih dolazi i pješice kroz nanose snijega više i od metra, bolesne se do prohodnih cesta satima prenosi na rukama, a do nekih se ipak nije uspjelo stići na vrijeme. Trudnica Marta Glavota u mjestu Sebišna u Općini Runovići tako se sama porodila u kući. Na sreću, sve je prošlo dobro, žena je rodila zdravu djevojčicu, a do nje se na koncu uspio probiti GSS i zbrinuti je.
Od sigurne smrti jedva je spašena 85-godišnja baka Kata Vlajić iz Miljevaca. Starica je izišla iz kuće na balkon na kojemu se onesvjestila i ostala ležati u snijegu. U zadnji čas ju je pronašao sin te je prevezena u šibensku bolnicu u koju je stigla s tjelesnom temperaturom od 27,4 stupnja celzijeva, tlak joj je bio nemjerljiv, a niti puls se nije osjećao. Liječnici su joj uspjeli spasiti život, te se baka oporavlja u bolnici.
Pročelnik GSS-a Vinko Prizmić kazao je da i dalje imaju pune ruke posla, manje je intervencija u kojima se spašavaju životi, a više pomoći starima i bolesnima u odsječenim selima u kojima nakon više dana pod snijegom nestaje lijekova, hrane i ogrijeva. Očekuje se da će se situacija nastaviti poboljšavati te će se nakon čišćenja glavnih državnih i županijskih cesta nastaviti s probijanjem puteva prema desecima sela koja još uvijek čekaju pomoć.
U Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji niti danas neće biti nastave u svim osnovnim i srednjim školama. Očekuje se da će škole otvoriti vrata đacima u utorak. Danas će raditi gradske uprave i poduzeća.
Otvoren Sv. Rok
Kako je snijeg u Lici u subotu navečer prestao padati, jučer prijepodne većina prometnica bila je očišćena te je nakon pet dana otvorena dionica autoceste od Sv. Roka do Maslenice, kao i Jadranska magistrala Senj-Karlobag-Sv Marija Magdalena za osobne automobile. Zbog visokih snježnih nanosa preko prijevoja za sav su promet još bile zatvorene ceste Gospić-Karlobag i Dobroselo-Mazin.
Gradsko područje Gospića, gdje je jučer ujutro izmjerena temperatura od -14 stupnjeva Celzijusa, jučer se čistilo od snijega. U čišćenje je bilo uključeno 18 ralica te toliko timova zimske službe. Započela je i sanacija kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži na području Barić Drage i Cesarice, ali su i dalje bez struje bila naselja Sv. Juraj i Jablanac.


Obdukcija potvrdila: Starac kod Slunja umro od smrzavanja




Karlovačka policija jučer je potvrdila kako je 78-godišnji Đuro Skeledžija, čije je beživotno tijelo pronađeno u subotu oko 11,40 sati u Hrvatskom Blagaju kod Slunja preminuo od smrzavanja. Pokazala je to obdukcija provedena u karlovačkoj Općoj bolnici.
Nesretni starac živio je sam. Riječ je o slabo naseljenom području, pa je njegova kuća od prvih susjeda udaljena oko kilometar. Prije nekoliko dana prestao se javljati, a potraga koja je odmah organizirana okončana je, nažalost, pronalaskom njegova mrtvog tijela u visokom snijegu, 150 metara od obiteljske kuće. (D. K.)