Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proizvest će se tristo tona Paškog sira

Autor: Josip Portada

05.02.2013. 23:00
Proizvest će se tristo tona Paškog sira

Foto: Josip PORTADA



Ovčje mlijeko se otkupljuje od oko dvije stotine kooperanata, ovčara s otoka Paga. U tom mlijeku je i tajna Paškog sira. Naime, mlijeko paške ovce je posebno i ne može se dobiti umjetnim putem. Paška ovca jede aromatičnu travu i to je zapravo ono što mlijeko paške ovce čini posebnim, rekla je Martina Pernar Škunca


Na Pagu je počela sezona mužnje ovaca koja će trajati do srpnja i za to će se vrijeme proizvesti oko 300 tona Paškog sira od čega će oko 100 tona proizvesti “Paška sirana”, najstarija i najveća sirana na Pagu. U sezoni mužnje proizvodi se i skuta, albuminski sir koji je popratni proizvod u procesu pravljenja Paškog sira. Procjenjuje se kako će se ove godine proizvesti oko 14 tona skute. Paški sir će se prodavati nakon sazrijevanja koje traje oko dva mjeseca, a dok Paški sir zarije, ljubitelji mliječnih proizvoda mogu uživati u skuti koja se svakodnevno isporučuje na tržište. U vrijeme mužnje ovaca “Paška sirana” dnevno preradi oko pet tisuća litara ovčjeg mlijeka.
– Počela je nova sezona mužnje i proizvodnje Paškog sira, a s tim i proizvodnja skute. Skuta pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do deset dana. Sadrži sastojke koji pomažu imunološkom sustavu tako da je dobra za zdravlje. To je proizvod sezonskog karaktera i proizvodi se za vrijeme mužnje i proizvodnje Paškog sira, rekla je Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora “Paške sirane”.
“Paška sirana” ima stado od tri tisuće ovaca koje je najveće na Pagu. No, od njega dobiva samo 15 posto ovčjeg mlijeka potrebnog za proizvodnju Paškog sira i skute.
– Ovčje mlijeko se otkupljuje od oko dvije stotine kooperanata, ovčara s otoka Paga. Mlijeko paške ovce je osnovna sirovina za proizvodnju Paškog sira, a u tom mlijeku je i tajna Paškog sira. Naime, mlijeko paške ovce je posebno i ne može se dobiti umjetnim putem. Pag je kamenit i krševit otok s vrlo oskudnom vegetacijom punom ljekovitog i aromatičnog bilja kao što su kadulja, lavanda, kopar i ružmarin. Na to bilje bura iz mora raznosi sol. Paška ovca jede aromatičnu travu s paških pašnjaka i to je zapravo ono što mlijeko paške ovce čini posebnim u svakom smislu. Nažalost, proizvodnja Paškog sira i skute je sezonskog karaktera i mogu se proizvesti ograničene količine koje ovise o količini proizvedenog mlijeka, rekla je Martina Pernar Škunca.
Skuta je posljednjih godina izuzetno tražena i prodaju se sve proizvedene količine.
-Skuta se proizvodi samo u vrijeme mužnje ovaca i u to vrijeme ljubitelji mliječnih proizvoda mogu uživati u tom izuzetnom siru koji se često koristi za izradu slastica od kojih je najpoznatija štrudla sa skutom, rekla je Martina Pernar Škunca.
Ovce se muzu dva puta dnevno, rano ujutro i kasno poslijepodne i radnici “Paške sirane” iz sektora “Stočarstvo” su gotovo cijeli dan na pašnjacima. Mlijeko dovoze u pogon “Paške sirane” gdje odmah počinje prerada. Mlijeko u “Pašku siranu” svakodnevno donose i ovčari s cijelog otoka. Od paške ovce se dnevno dobiva od 0, 4 do 0, 6 litara mlijeka, ovisno o količini i kvaliteti trave na pašnjaku, a za proizvodnju jednog kilograma Paškog sira potrebno je oko šest litara mlijeka.