Koncesije dodijeljene, a organizira se javna rasprava o utjecaju na okoliš?!

Slika korisnika admin
PIXSELL

Savjetovanje o "Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu" održat će se u srijedu u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije s početkom u 11 sati, objavljeno je na stranicama Agencije za ugljikovodike. Nakon Zagreba i Dubrovnika, predavanja će se održati i u Zadru te Šibeniku, a Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, pozvala je zainteresirane da dođu na savjetovanja, postave pitanja i iznesu nedoumice ili strahove.

Savjetovanja u obalnim gradovima najavljena su tek nakon kritika zbog organizacije samo u Zagrebu, tako da su naknadno najavljena i u primorskim gradovima među kojima je i Zadar. Ova tema posebno je zanimljiva za zadarsko područje jer tu bi se trebala nalaziti tri eksploatacijska polja, a kako smo već pisali, riječ je o poljima 8, 9 i 10. Istražni prostor osam u cjelosti je na području Zadarske županije, dok su preostala dva podijeljena između Zadarske i Šibensko-kninske županije. Pravo istraživanja na prostorima 8 i 10 ima kompanija Marathon Oil u konzorciju s OMV-om, dok je istražno polje 9 pripalo konzorciju ENI i Medoil Gas. Riječ je o prostorima površine od 1100 do 1300 četvornih metara koji se nalaze ispred Dugog otoka i Pašmana.

Barbara Dorić je u razgovoru stratešku studiju predstavila i na 34. sjednici Hrvatske zajednice županija, a i tada je istaknula da se ovako strogi uvjeti nikada prije nisu primjenjivali, istaknuvši da joj je iznimno zadovoljstvo što upravo Agencija postavlja nove kriterije u transparentnom komuniciranju. Dodala je kako su promjene koje uvodi Strateška studija povećale zaštitu obale i otoka, i to prvenstveno udaljavanjem granice istražnih prostora od obale i otoka.

I dok iz Agencije tvrde da proces nikada do sada nije vodio po ovako strogim kriterijima i pravilima, ekološke udruge među kojima je Eko-Zadar s tim se ne slažu.

- Ovakve javne rasprave svojevrsni su putujući cirkus spomenute agencije, jer održavaju se tijekom radnog vremena. Upitna je procedura; SPUO (Strateška procjena utjecaja na okoliš) je trebala biti provedena prije usvajanja Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu koji je odavno usvojen. SPUO mora biti izrađena u suradnji s drugim državama članicama EU - kojih se to direktno tiče, poput Slovenije i Italije, a koje nisu kontaktirane u izradi iste. Cijeli proces vodi jedno ministarstvo i brzinski uspostavljena Agencija za ugljikovodike. Odluka o koncesionarima se donosi na zatvorenoj sjednici Vlade, bez prisustva javnosti i Sabora, a sve to implicira samo veliki utjecaj stranih lobija, korupcije i mogućih potpisivanja štetnih ugovora, kaže Atana Grbić, članica Gradskog odbora Udruge "Eko-Zadar".

Grbić je napomenula i da Vlada postupak istraživanja nafte i plina u Jadranu vodi ne samo na netransparentan način, već i suprotno direktivi Europske unije iz 2013., donesenoj nakon ekološke katastrofe izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, te Arhuškoj konvenciji koja traži da prije početka istraživanja i dodjeljivanja koncesija javnost bude upoznata s cijelim postupkom i utjecajem na okoliš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno