Počela rezidba na Nadinskom blatu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
SLOBODAN BOBO PRTENJAČA - Poplava je prošle jeseni odnijela većinu uroda, ali se ne predajem

Utorak je posljednji dan prije niza kišnih. Ne samo da će padati kiša već postoji mogućnost pojave snijega. Dobro bi došao da promrznu sve šake bake kako voćar Šime iz Grgurica zove štetnike kojima je pogodovala godina iza nas, a prezimljuju u tlu.

U dogovoru s urednikom  pala je odluka da se vižita Nadin, bolje reći nadinski vinogradi. Vrijeme je od rezidbe loze, a sigurno ima problema zbog lošeg vremena pa svrati da vidiš koliko je rezidba odmakla.

Redar u polju

Rečeno učinjeno, krećemo prema nadinskim vinogradima od strane Polače. Iako je negdje oko deset sati u polačkom polju u kojem uvijek ima netko da vadi ili bere zimsko povrće nema nikoga. Susrećem komunalnog redara u Općini Polača Vinka Kulaša Zeca koji raspolaže svim informacijama o svakodnevnim aktivnostima žitelja Polače, jer mu to nalaže posao koji radi više nego predano, pa ga pitam gdje su se sakrili poljodjelci.

 Dva su razloga da nema nikog u polju. Prvi je što je hladno i blato pa je gotovo nemoguće raditi u zemlji, a drugi što u polju gotovo i nema povrća za berbu. Kad nema nikog u polačkom polju logika nalaže da nema nikoga niti u nadinskim vinogradima, ali valja pokušati jer zadatak urednika Nedjeljka mora se izvršiti. U novinarstvu se zna pravilo bolje reći tko vodu nosi, a tko kuha kašu.

Pastir uz igralište

 Prije samih nadinskih vinograda uz staro nogometno igralište NK Polača nekoliko ovaca bezbrižno pase. Pastir dobro zabundan skutrio se je ispod koštele. Uvjeren sam da će i on brzo kući. Po povratku dobro bi mu došla čaša vrućeg kuhanog vina. Da kuhano vino koje je ovih zimskih dana vrlo popularno u kontinentalnim krajevima, a kod nas pije se samo za vrijeme jakih prehlada i to rijetko.

U nadinskim vinogradima ipak ima onih koji su krenuli s rezidbom. Nailazimo na orezane vinograde i prvog rezača. To je Slobodan Bobo Prtenjača.

Poznat nam je Bobo po reportaži kada su se nadinski vinogradi brali poplavljeni obilnim oborinama. Tada je Bobo u vodi do koljena pokušao spasiti što se spasiti da. Od planiranih dva vagona grožđa uspio je spasiti tek toliko da napuni bačve u vlastitoj konobi. Nisu niti one sve pune do vrha pa će se ove godine morati vino racionalno trošiti vino.

Bobo u vinogradu

Obitelj Slobodana Prtenjače u Nadinskom blatu posjeduje vinograd s 10 tisuća čokota.

Do sada je orezano nekih 2 tisuće. Ima još vremena da se sve uradi jer prava rezidba je oko blagdana svetog Josipa, a to je 19. ožujka, pojašnjava Bobo i nastavlja: - Ova zima je hirovita. Voda u kanalima kroz nadinsko blato je visoka, a ukoliko padne obilna kiša krajem tjedna kako najavljuju meteorolozi moglo bi doći do poplave. Pogotovo smo ugroženi mi čiji se vinogradi nalaze prema Škabrnjskoj strani jer most na glavnom odvodnom kanalu nizvodno prema Polači koji dijeli nadinske vinograde je male propusne moći pa dolazi do zaustavljanja velikih količina vode koja se zbog obilnih kiša očekuje.

   Tražili smo da se ovaj most sanira, da mu se poveća propusnost, ali od nikog nismo dobili odgovor, već svake godine strahujemo kako će završiti naš uložen trud u vinograd žali se ne samo Slobodan već i ostali vinogradari nadinskih vinograda.

Ostavljamo Prtenjaču da prione poslu i krećemo dalje.

Dvojac za slikanje

Nailazimo na dvojac koji paralelno orezuje vinograd. To su Nediljko Margarin i Milan Vrsaljko. Njih dvoje su susjedi u vinogradu. Svaki orezuje svoj, ali za Zadarski list fotografirati će se zajednički raditi. U čijem ću vas vinogradu fotografirati pitam ozbiljno. - Što je to bitno, odgovaraju u čudu. Samo slikaj pa kad nas vide u novinama, krenuti će svi s rezidbom jer sada još uvijek većina iz toplih i suhih kuća razmišlja kako nije vrijeme za rezidbu.

Da nije vrijeme za rad u vinogradu vidljivo je na svakom koraku. Na debele zimske cipele nahvatalo se je po nekoliko kilograma blata koji uz sav posao mora za sobom vući svaki rezač. Naravno da to iziskuje izuzetne fizičke napore.

Nediljko posjeduje vinograd od 7 tisuća čokota, a s rezidbom je tek nedavno započeo i orezao nešto više od tisuću. Milan što u Nadinskom blatu, što na drugim lokacijama ima ukupno 13 tisuća čokota. Ostalo mu je za rezati nešto više od 2 tisuće pa se nada da će uskoro obaviti i ovaj važan posao.

Svaka sorta svoj način 

Primjećujem da Milan orezuje lozu na jedan način, a Nediljko na drugi. Pitam koji je razlog. Radi se o dvije sorte grožđa. Pravilo je da sorte koje imaju krupan grozd režu se na kratko onako kao se to godinama radi u Dalmaciji. Uzgojni oblik je kordonac i rezidba se obavlja na svakoj glavi kordonca na dva pupa. Tako se režu naše stare sorte: plavina, maraština debit i brojne druge.

Sorte koje imaju sitno grožđe režu se na reznik i lucanj. To je posve drugi način i bilo je potrebno neko vrijeme da ga prihvate i svladaju naši vinogradari. Na taj način režu se nove introducirane sorte, u prvom redu merlot saznajemo od dvojca vrhunskih ne samo vinogradara već i vinara.

Ostavljamo nadinske vinograde i odlazimo prema selu Nadin. Uz put susrećemo traktor i automobile jer nisu samo Milan, Nedjeljko i Bobo najuporniji u prkošenju lošem vremenu u obavljanju rezidbe. Dolaze i drugi da režu nekoliko sati kada malo zatopli. Svaki trenutak treba iskoristiti jer tko zna što proljeće donosi, a ono je pred vratima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno