Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vilim Gržan u prvoj maslinarskoj petorci

05.02.2017. 23:00
Vilim Gržan u prvoj maslinarskoj petorci


Žena je poput cvijeća, a maslina kao majka. Ako cvijeće ne njeguješ i zalijevaš samo tri dana, ne trebaš više ni dolaziti. Kod masline možeš doći i nakon deset, dvadeset godina iz Amerike i ona te uvijek vjerno čeka, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je na svoj, nekonvencionalan način otvorio drugi po redu Festival maslina Zagreb koji je, nakon brojnih događanja, jučer navečer završen na Zagrebačkom velesjamu.
Festival je okupio maslinare i maslinarske udruge iz cijele Hrvatske, a u dva dana, koliko je trajala ova manifestacija, privukla je više od pet tisuća Zagrebčana, ljubitelja maslina i maslinovog ulja. Oni su mogli uživati u brojnim radionicama i na vođenim degustacijama, naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja, kupiti proizvode koje je izložilo više od 30 OPG-a i zadruga, slušati 14 zanimljivih predavanja maslinarskih stručnjaka… Vrhunac događanja bilo je ipak proglašenje najboljih ulja i dodjela maslinarskih priznanja.
 – Pristigla su i ocijenjena 163 uzorka, među kojima i po pet uzoraka iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Više od 80 posto ulja su ekstradjevičanska, a samo dva su odbačena, rekao je Krunoslav Kovačević, predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut, koja okuplja maslinare iz Zagreba i Zagrebačke županije, koji imaju maslinike u svom rodnom kraju od Istre i Kvarnera do juga Dalmacije.
– Maslinari s područja Zadarske županije su se i ovaj put iskazali, kaže Kovačević. Od 100-tinjak odličja našim je uljarima pripalo sedam zlatnih, 10 srebrnih i tri brončane medalje.
Zlatnu medalju i plasman među pet najboljih ostvario je Vilim Gržan, maslinar iz Petrčana. Njegovo višesortno ulje ocijenjeno je s visokih 94,77 bodova.
 Dr. Ivica Vlatković je za svoja ulja dobio četiri zlatne i jednu srebrnu medalju. On je ujedno pojedinačno najuspješniji maslinar ovogodišnjeg festivala u Zagrebu. OPG Božo i Stojko Surać iz Zadra osvojili su  po jednu zlatnu i srebrnu, kao i OPG Deša iz Poličnika, koji u Grabima imaju nasad od 5075 stupi maslina, uglavnom domaće sorte oblica. Zlatno odličje zalužio je Borislav Bore Pedić iz Zadra za svoje monosortno ulje od oblice iz maslinika u Smilčiću. Vojko Škopić iz Ugljana dobio je srebrnu medalju, Josip Kulaš i PZ Maslina i vino dobili su po dvije srebrne medalje, a Vlado Peraić iz Polače srebro i broncu. Odličja za svoja ulja zaslužili su i Ivica Pešić, Dolina maslina iz Nadina, Šime Pavičić iz Škabrnje i Josip Čačić iz Bruške.
– Nas trojica iz Polače imamo 66 puta više ulja od svih ostalih na ovom festivalu, prokomentirao je u gorko-šaljivom tonu Radoslav Bobanović.
Poznati zadarski ginekolog i novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković plijenio je pozornost i na stručnom skupu, gdje je pojasnio utjecaj maslinova ulja na zdravlje čovjeka. Osim toga za svoja ulja osvojio je čak pet medalja, četiri zlatne i jednu srebrnu, ali najveće odobaravanje i pljesak je zaslužio kad je jednu od svojih medalja javno darovao poznatom televizijskom novinaru i uredniku Mladenu Stubljaru.
– Iako je postao umirovljenik, Mladen u svojim tekstovima i televizijskim prilozima promiče maslinarstvo i maslinovo ulje, jednakim, ako ne i većim žarom nego prije, rekao je dr. Vlatković darivajući zlatnu medalju Stubljaru.