Djeca iz Sirije upisat će se za početak u OŠ Šime Budinića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sastanak u Uredu državne uprave u Zadru
Okvirno je odlučeno da će se djeca za početak upisati u OŠ Šime Budinića, jer trenutno borave u hostelu na Višnjiku te prema adresi pripadaju u tu školu
Marin GOSPIĆ
U hostelu na Višnjiku trenutno se nalazi trinaestero djece školske dobi

U Uredu državne uprave održan je sastanak predstavnika Ministarstva obrazovanja, Grada Zadra, Ureda, ravnatelja škola te IMO-a (Međunarodna organizacija za migracije) na temu upisa djece iz obitelji sirijskih izbjeglica doseljenih u Zadar u osnovne škole. Osnovni zaključak sastanka je da bi se djeca trebala upisati što prije, već sljedeći tjedan.

- Sastanak je održan kako bismo dogovorili načine uključenja djece u zajednicu i u škole. Naime, radi se od trinaestero djece koja bi se trebala uključiti u školske programe i to uglavnom u niže razrede. Osim toga, imamo i nekoliko djece predškolske dobi, koja bi na jesen trebala krenuti u prvi razred pa bi se temeljem toga trebala ove godine upisati u predškolu, rekao nam je Ivan Piteša, voditelj projekta IMO-a, koji je sudjelovao na sastanku.

Okvirno je odlučeno da će se djeca za početak upisati u Osnovnu školu Šime Budinića, jer trenutno borave u hostelu na Višnjiku te prema adresi pripadaju u tu školu.

- Dok su na privremenom smještaju trebali bi biti u ovoj školi, a potom, nakon što nađu trajniji smještaj, trebali bi se premjestiti u drugu školu, odnosno u onu koja odgovara mjestu boravka, pojasnio je Piteša. Dodao je kako još dogovaraju način provođenja nastave jer djeca prvo trebaju naučiti hrvatski jezik kako bi mogla sudjelovati na nastavi. Stoga bi ova školska godina, odnosno sljedeća tri i pol mjeseca, koliko je preostale do njenog kraja, trebala služiti učenju jezika i možda za neke predmete u kojima jezik nije toliko bitan. U tom bi razdoblju trebali i testirati znanje djece, odnosno odrediti kojem razredu odgovara njihovo znanje, jer se sirijski obrazovni sustav ne poklapa s našim.

- Zajednički zaključak je kako bi bilo najbolje da se djeca što prije uključe u škole te da integracija započne što prije. Osim toga, sljedeći tjedan imam sastanak s ravnateljicama vrtića s kojima ćemo dogovoriti plan integracije predškolaca, rekao nam je Joso Nekić, gradski pročelnik za školstvo.

I Ivan Piteša iz IMO-a slaže se da se djeca, ali i roditelji trebaju što prije integrirati u društvo, na čemu i rade.

- Većina dokumentacije je riješena, imaju gotovo svu papirologiju tako da sad samo trebaju naći posao kako bi se mogli u potpunosti osamostaliti i integrirati u društvo u koje su došli. Potičemo ih da izađu, da vide gdje su, da se upoznaju s okolinom kako bi se mogli što prije uklopiti, što oni i čine, zaključio je Piteša.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)