Paket znanja za državnu maturu i 3.299 kuna!

Slika korisnika valentinam
Pripreme
Autor: 
Te pripreme nisu jeftine, ali ako roditelji to žele platiti, onda je to stvar njihovog izbora. Moje je mišljenje da nema boljih priprema od učenja u školi. U svakom slučaju, to je doista tema za raspravu u kojoj bi trebali sudjelovati osim profesora i pedagozi, psiholozi, sociolozi i pitanje je bi li se uopće našlo neko razumno objašnjenje, zaključio je Šimičević
Marin GOSPIĆ
O jednom ispitu srednjoškolcima ovisi budućnost

Iako se sada čini još daleko, u mnogim osobito privatnim školama i učilištima, počele su pripreme za polaganje državne  mature, a u zadarskim srednjim školama maturanti se zapravo pripremaju cijelu godinu.

- Školovanje i obrazovanje u gimnaziji kroz sve četiri godine je  zapravo priprema za državnu maturu i upis na fakultet jer za pretpostaviti je da svatko onaj tko je upisao gimnaziju, ima namjeru  nastaviti svoje školovanje i upisati neki od fakulteta. No, kroz cijelu  četvrtu godinu dakle, od početka nastavne godine, mi imamo organizirane dodatne sate iz svih važnijih predmeta koji se polažu na  državnoj maturi i gdje se s profesorima ponavlja gradivo od prvog  do trećeg, a onda već sada kreće učenje, ali istovremeno i ponavljanje gradiva iz četvrtog razreda, tako da se sve na vrijeme stigne -  objasnio je ravnatelj zadarske Gimnazije Vladimira Nazora Rade  Šimičević, dodajući kako je to kod njih praksa već dugi niz godina.

Odaziv učenika je solidan i na dodatne sate i pripreme, uvijek idu  oni koji su savjesni i odgovorni, doista motivirani da uspješno polože maturu i upišu željeni fakultet.

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da učenici i dalje godinama  plaćaju skupe pripreme u privatnim učilištima, iako im njihova  škola to nudi besplatno, ravnatelj Šimičević je odgovorio kako ni on  sam ne zna kako bi to objasnio te da je to vjerojatno stvar izbora  učenika i njihovih roditelja.

- Te pripreme nisu jeftine, ali ako roditelji to žele platiti, onda je  to stvar njihovog izbora. Moje je mišljenje da nema boljih priprema  od učenja u školi i od profesora koji im i predaju pojedine predmete. U svakom slučaju, to je doista tema za raspravu u kojoj bi trebali  sudjelovati mnogi stručnjaci - osim profesora i pedagozi, psiholozi,  sociolozi i pitanje je bi li se uopće našlo neko razumno objašnjenje  - zaključio je ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade  Šimičević.

Za razliku od njega, njegov kolega i ravnatelj zadarske Gimnazije  Jurja Barakovića Ranko Artuković mišljenja je kako je u pitanju -  trend.

- Taj trend s pripremama za državnu maturu, počeo je mislim,  sredinom 80-tih kad su se još polagali prijamni ispiti na fakultetima  i do danas je u velikoj većini nažalost, prisutan. Žao mi je što roditelji plaćaju jer se gimnazijalci zapravo sve četiri godine svoga školovanja pripremaju za državnu maturu. I mi, već godinama u školi  imamo za maturante organiziranu dodatnu nastavu iz svih glavnih  predmeta državne mature. Jedini nam je problem fizika kao i u  većini škola, ne samo u Zadru, već na razini države jer tog kadra  kronično nedostaje, a puno učenika želi dodatnu nastavu baš iz fizike jer je polažu kao izborni predmet zbog upisa primjerice, na  medicinu - rekao je ravnatelj Artuković.

Podsjećamo, ako žele upisati fakultet, državnu maturu moraju  polagati gimnazijalci, ali i strukovnjaci. No, u slučaju da samo žele  završiti srednjoškolsko obrazovanje tada, za razliku od gimnazijalaca -  strukovnjaci nisu obavezni polagati državnu maturu.

Naime, učenik četverogodišnje strukovne, odnosno umjetničke  škole završava srednju školu ili razinu srednjega obrazovanja, izradom i obranom završnoga rada u školi te tako dobija svjedodžbu o  završenoj srednjoj školi, završenoj obrazovnoj razini i zanimanju  koje je stekao.

S tom svjedodžbom učenik potom, ima mogućnost zaposlenja te  sam odlučuje hoće li tražiti zaposlenje ili pak, nastaviti školovanje.  Ako se učenik ipak, odluči nastaviti obrazovanje na visokoškolskoj  razini, u tom slučaju treba polagati ispite državne mature na isti  način kao i učenik gimnazije. Učeniku četverogodišnje strukovne  odnosno, umjetničke škole koji položi obvezne ispite državne mature, izdaje se potvrda o položenim ispitima državne mature.

U zadarskoj srednjoj Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića trend polaganja državne mature se mijenja od generacije do generacije.

- Nema pravila, ali mi se čini da se ipak, svake godine sve više  učenika odlučuje na polaganje državne mature jer razmišljaju da  im to nekada u životu može - trebati. Ove godine imamo sjajnu generaciju maturanata i prema mojim informacijama za sada, njih  čak 90 posto će ići na polaganje državne mature. Mi im u školi nastojimo pomoći, pa također imamo organiziranu dodatnu nastavu iz  svih važnijih predmeta. Pokušavamo naći način i da im pomognemo oko izbornih predmeta na državnoj maturi kao što je primjerice - politika i gospodarstvo - rekla je ravnateljica Poljoprivredne,  prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Jelena Gulan.

No, unatoč činjenici da su u svim zadarskim srednjim školama za  učenike organizirane pripreme za državnu maturu kroz dodatnu  nastavu i to tijekom cijele godine, privatna učilišta i škole koje ih  organiziraju, već godinama zarađuju golem novac.

Tako je u jednom zadarskom učilištu prvi ciklus priprema za  državnu maturu počeo upravo prošle subote, a odaziv je - jako dobar. Kako smo saznali u učilištu, prosječno godišnje kroz njihove  pripreme prođe između 80 i 90 maturanata, ovisno i o predmetu.  Ali, ukoliko maturant želi primjerice, "paket" priprema A razine - iz  hrvatskog jezika i književnosti te matematike i stranog jezika od  sveukupno 132 školska sata - to će njegove roditelje koštati 3.299  kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno