Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ana Mišlov u utrci za županijsku sutkinju

06.02.2019. 09:44
Ana Mišlov u  utrci za  županijsku  sutkinju


Državno sudbeno vijeće provelo je pisanu provjeru znanja  za kandidate za Županijski sud u Zadru. Riječ je o natječaju objavljenom  13. lipnja prošle godine zbog odlaska suca Borisa Radmana u odvjetnike,  čime je ostalo upražnjeno mjesto suca u kaznenom odjelu tog suda.
Iako se na natječaj javilo više kandidata, na Županijskom sudu saznajemo da je testiranju morala pristupiti tek jedna kandidatkinja, s obzirom da je riječ o tužiteljici te da suci ne moraju proći postupak testiranja.  Navedeno je to i na stranicama Državnog sudbenog vijeća koje je oglasilo da se na "pisanu provjeru znanja" poziva i Nives Nižić.


Kandidatkinja iz Splita
Kandidatkinja Nižić, koja dolazi iz redova tužitelja, zamjenica je  općinskog državnog odvjetnika u Splitu, no saznajemo da se nije pojavila na testiranju u DSV-u, odnosno da je odustala od utrke za županijsku  sutkinju u Zadru.
Ostali kandidati koji su se prijavili na natječaj dolaze iz redova poznatih zadarskih općinskih sudaca, a zanimljivo je da se za županijsku sutkinju kandidirala i predsjednica Općinskog suda u Zadru, Ana Mišlov,  čime praktično poručuje kako bi radije bila sutkinja Županijskog suda  nego vodila Općinski sud. Među ostalim kandidatima su i Ana Zrilić,  Ivan Marković i Iva Lovrin. 
Sutra bi se trebao znati termin izbora novog županijskog suca, a cijeli  bi postupak, saznajemo na sudu, trebao biti gotov ovog mjeseca. Inače,  pismenom testiranju prethodi ocjena kandidata od strane vijeća  Županijskog suda u Zadru koji su svoje mišljenje o kandidatima već dostavili  Državnom sudbenom vijeću kako bi se pristupilo  bodovanju sudaca.


Odluka do kraja mjeseca
Bit će zanimljivo pratiti tko će biti izabran na natječaju Državnog sudbenog vijeća te osobito hoće li to biti aktualna predsjednica Općinskog  suda, Ana Mišlov. Ukoliko se DSV odluči za drugog kandidata, treba vidjeti hoće li se Mišlov kandidirati za idući mandat šefice Općinskog suda,  s obzirom da je očito kako bi radije bila županijska sutkinja negoli vodila  općinske suce.  
Naime, Mišlov je za predsjednicu Općinskog suda u Zadru imenovana  30. lipnja 2016. godine, što znači da joj do kraja mandata ostaje još  godina i pol dana. Za raziku od bivšeg predsjednika suda Željka Rogića koji je  često istupao u javnosti, Mišlov se  ne oglašava niti saziva novinske konferencije, a pogotovo ne govori javno o radu suda. Oglasila se svega nekoliko puta i to priopćenjima, poput onog zadnjeg o slučaju Daruvarac  kada je iznijela čitavu kronologiju postupka poručujući da je "sud postupao marno i bez odugovlačenja". Prethodno se oglasila  oko slučaja deložacije njemačke obitelji na Viru kada je javnost upozorila na "stvaranje  atmosfere linča, huškanje javnosti i na omalovažavanje rada suca", no u  javnosti doista rijetko istupa.