Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

BORBA ZA O(P)STANAK Osam pobjeda donosi siguran spas

06.02.2019. 18:30
BORBA ZA O(P)STANAK Osam  pobjeda  donosi  siguran spas


Koliko će biti dovoljno pobjeda za abaligaški spas pitanje je  na koje traži odgovor čak šest momčadi ove sezone u samoj završnici osnovnog dijela ABA lige. Doslovno polovica lige nema pravo na miran san  što je najbolje potvrdilo posljednje odigrano 18. kolo iz kojeg su kao najveći dobitnici upravo izašli košarkaši Zadra. Nakon poraza od Krke na  Višnjiku kolo prije, Zadar se našao u situaciji da nije više ovisio samo o  sebi, no tjedan poslije dobili su najbolji mogući poklon, novu priliku za  popravak nastale štete s realnim izgledima da se izvuku iz provalije.  Glavnina posla odrađena je s pobjedom na tradicionalno neugodnom  gostovanju kod Mege Bemax dok im je i božica Fortuna bila naklonjena  što se tiče raspleta u preostalih pet utakmica u kojima su im svi konkurenti upisali poraze. Petrol Olimpija, Cibona, Igokea i Mornar su očekivano ostali kratkih rukava jer su na suprotnoj strani imali motivirane sastave koji se bore za pozicije u doigravanju, dok je najveći dobitak ovog kola  Zadranima uz pobjedu nad Megom donio domaći poraz Krke od FMP- a.


Pokloni konkurenata
Situacija na ljestvici pred završna četiri kola postavila je Zadar na diobu 9. mjesta s istim omjerom 6-12 koliko ima i Igokea. Iza ovog dvojca  nalaze se dva slovenska kluba, Olimpija i Krka s omjerom 5-13 dok su Cibona i Mornar malo mirniji s omjerom 7-11, no još uvijek ni blizu osiguranja abaligaškog statusa. Broj pobjeda koji bi trebao biti svakako dovoljan za izbjegavanje posljednjeg mjesta jest osam. Stoga je Zadru u tom
kontekstu promatrajući raspored do kraja, pobjeda nad Cibonom doslovno pitanje života ili smrti. Nakon Cibone slijede im tri iznimno teške  utakmice: Budućnost u Podgorici, C. zvezda na Višnjiku i Igokea u Laktašima. U svakom slučaju bez uspjeha nad Cibonom u subotu sve kalkulacije bi ponovno kao i nakon Krke pale u vodu i abaligaški dani bi Zadranima bili odbrojani.
Ako unaprijed uračunamo pobjedu Zadra u subotu onda bi se sa sedam pobjeda na kontu moglo i razmišljati o još nekim poklonima konkurenata, prije svih se tu misli na Krku i Petrol Olimpiju čija bi nova posrtanja olakšali uvelike i kalkulacije kluba s Višnjika. Ono što nije dobro  jest činjenica da su i Krka i Olimpija u međusobnom omjeru bolje od Zadra stoga bi svako bodovno poravnanje s jednima od njih bilo pogubno i  Zadar bi u tom slučaju uvijek bio u podređenoj situaciji. Pozitivniji dio  priče je taj da i Krka i Olimpija imaju neugodan raspored do kraja i tom  grmu leži prilika koja naravno ide uz već unaprijed upisanu pobjedu nad  Cibonom. Krka ima ići u goste Megi i Ciboni, dok doma dočekuje Cedevitu i u posljednjem kolu na svom terenu upravo Olimpiju. Zmajčeki doma igraju s Igokeom i Cedevitom te idu u goste FMP-u i Krki. Veliku će  ulogu u tom raspletu imati Cedevita koja će ne sumnjamo ozbiljno ulaziti u sve utakmice do kraja prvenstveno iz svoje potrebe za dohvaćanjem drugog mjesta u doigravanju s kojim se želi izbjeći glavni favorit C. zvezda sve do finala.


Kruha pored pogače
Stoga bi u kalkulacijama najbolji ishod Zadru bio kad bi posljednje, 22.  kolo dočekali s pobjedom više od Krke i Olimpije. Tako bi bez obzira na  gostovanje u Laktašima Nazorova momčad bila sigurna da će izbjeći 12.  mjesto. Jer Krka i Olimpija igraju međusobno, a jedan od njih će na kraju  morati izgubiti. Postoji i druga opcija za spas u koju je uključena moguća  kombinacija s Igokeom i Cibonom. Jedino s ta dva kluba Zadrani bi mogli imati pozitivan omjer, a i s njima igra međusobno do kraja. Cibosima  je uteg u tom slučaju velika pobjeda Zadra od 31 poen razlike iz prvog dijela (97:66), pa se u slučaju kiksa Vukova u domaćim utakmicama protiv  Mege i Krke otvara i ta po Zadar povoljna jednadžba dok bi Igokea u  slučaju očekivanih poraza kod Olimpije i Partizana i neuspjeha doma  protiv Mornara onda morala protiv Zadra tražiti u posljednjem kolu  izlaz, ali pritom i nadmašiti 15 minusa (95:80) iz Višnjika.
Kombinacija je u svakom slučaju bezbroj, iako su po projekciji ove navedene najvjerojatnije, moguće je da se karte izmiješaju potpuno nepredviđeno kao i što je bilo posljednje 18. kolo. No, u svakoj kombinaciji  Zadar ne može do spasa bez najmanje sedam, a vrlo vjerojatno i osam  pobjeda. Hoće li to biti dovoljno za potpuni spas što podrazumijeva 10.  poziciju kojom se izbjegavaju i kvalifikacije s drugoplasiranim iz ABA 2  lige manje je bitno, jer nakon toliko propuštenih prilika za potvrdu  o(p)stanka nezahvalno bi bilo tražiti još i 'kruha pored pogače'.




Tko s kim do kraja
Krka 5-13: Mega Bemax, Cedevita, Cibona, P. Olimpija
P. Olimpija 5-13: Igokea, FMP, Cedevita, Krka
Igokea 6-12: P. Olimpija, Mornar, Partizan, Zadar
Zadar 6-12: Cibona, Budućnost, C. zvezda, Igokea
Mornar 7-11: C. zvezda, Igokea, FMP, Cedevita
Cibona 7-11: Zadar, Mega Bemax, Krka, Budućnost


Pokrenuta nova web stranica KK  Zadra
Košarkaški klub Zadar u suradnji sa zadarskom tvrtkom Project by IT lansirao je  novu službenu mrežnu stranicu kluba – na adresi www.kkzadar.hr.
Na novoj klupskoj stranici svim korisnicima omogućeno je prilagođeno pregledavanje na svim uređajima i u svakom trenutku (smartphone, tablet i desktop računalo). Kako bi uvijek bili u korak sa svim novostima na stranicama će se objavljivati  brojne korisne informacije i aktualne teme, kao i video najave utakmica, intervjue i  ostale novitete.
Stranicu se, kako poručuju iz kluba, u narednom razdoblju planira dodatno osvježiti novim sadržajima koje će se pokušati kreirati u interakciji s navijačima.
Iz KK Zadar stoga pozivaju sve navijače, prijatelje i simpatizere kluba da posjete  novu, modernu i interaktivnu klupsku web stranicu te poručuju: kkzadar.hr nova je,  nezaobilazna adresa za košarkaške fanove u gradu košarke! (sport023.hr)


Mogući zatvoreni krugovi
Jedna od vrlo mogućih opcija konačnog raspleta je ta da Krka i Olimpija ostvare  po dvije pobjede u preostale četiri utakmice, a Zadar i Igokea po jednu (uvjet je da  Igokea dobije Zadra u Laktašima) što bi stvorilo krug od četiri momčadi u kojem bi  onda Krka bila najgora, a Igokea najuspješnija dok bi međusobni koš količnik  odlučivao bi li pretposljednja bila Olimpija ili Zadar.
Ako bi na kraju krug s istim brojem bodova činio trokut Zadra, Krke i Olimpije onda će konačni rasplet ovisiti o pobjedniku te posljednje utakmice između Krke i  Olimpije. U tom slučaju svim srcem bi Zadrani trebali navijati za Ljubljančane jer bi  pobjedom Olimpije Zadar bio pretposljednji, a Krka ispala. Ako se poklopi da u posljednje kolo uđu Olimpija i Zadar poravnati, a Krka ima pobjedu manje onda će Nazorove trupe morati dobiti u Laktašima ili navijati za pobjedu Olimpije ili što je najmanje vjerojatno očekivati pobjedu Krke od 20 ili više poena razlike. U suprotnom  Zadar bi ispao iz lige.