Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OPĆINSKI SUD Za Sinovčića predložen istražni zatvor

06.02.2019. 13:58
OPĆINSKI SUD Za Sinovčića  predložen  istražni zatvor


Na Općinskom sudu u Zadru ni jučer nije nastavljeno  suđenje u kaznenom postupku protiv Rena Sinovčića kojega je predsjednik zadarske organizacije SDP-a, Antun Novoselović, tužio za klevetu  nakon što ga je ovaj 2014. godine na sjednici Gradskog vijeća optužio za  silovanje samohrane majke.
Sinovčić se već drugi put za redom nije pojavio na sudu te je sudac Ante Bačić zaključio da se  rasprava zakazana za taj dan odgađa te će se  iduća zakazati nakon što se predmet vrati s izvanraspravnog vijeća koje  će odlučiti o tome hoće li se Sinovčića privesti u istražni zatvor.
Mjera je to koju je predložio zastupnik tužitelja Antuna Novoselovića,  Milan Petričić, koji je ovom prilikom otvoreno upozorio i na nepoštivanje zakona od strane Policijske uprave zadarske, spominjući  "malo neobično ponašanje policije".
Naime, za razliku od prošle rasprave uoči koje je sudac dobio izvješće  Policijske uprave zadarske o tome kako su Sinovčića potražili, ali ga nisu  zatekli na naznačenoj adresi, ovoga puta sud nije dobio niti to izvješće.
– Izdan je dovedbeni nalog koji nije izvršen, a do početka rasprave nisu  me ni izvijestili o razlozima, kazao je stoga sudac Bačić.
Uslijedio je zaključak odvjetnika Petričića koji je sud upozrio na Sinovčićeve nedolaske na sud, predlažući mjeru kojom bi se osiguralo da  se ovaj pojavi na raspravi.
– Jasno je da kroz dosadašnji tijek rasprave, bez obzira i na nepoštivanje zakonskih obveza od strane Policijske uprave zadarske,  okrivljenik izbjegava sudjelovanje u ovom kaznenom postupku. S obzirom na njegove postupke koji se očituju u različitim opravdanjima nedolaska kada je  bio uredno obaviješten, predlaže se da se izvanraspravnom vijeću ovoga  suda proslijedi prijedlog za određivanje disciplinskog istražnog zatvora  radi osiguranja pristupa okrivljenika, s obzirom da je očito da se na drugi  način  neće osigurati dovršetak ovog kaznenog postupka, kazao je Petričić u sudski zapisnik.
Uskoro će se održati sjednica izvanraspravnog vijeća Općinskog suda  u Zadru na kojoj će se odlučiti hoće li sud prihvatiti Petričićev prijedlog,  odnosno hoće li Sinovčića pritvoriti ili neće.
U ovoj, već petoj godini suđenja, javnost je trebala saznati epilog tužbe  o navodnom silovanju samohrane majke, za što je Sinovčić na govornicom Gradskog vijeća optužio Novoselovića. Na raspravi u studenom  prošle godine Sinovčić je nakon rasprave čak spomenuo imena dvojice  svjedoka navodnog kaznenog djela, obećavajući kako će razgovarati i sa  žrtvom silovanja za koje tvrdi da se dogodilo, no otad se više nije pojavio  na sudu.