Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POKAZATELJI RAZVOJA Zadarska županija zadržala isto, 7. mjesto

06.02.2019. 18:00
POKAZATELJI RAZVOJA Zadarska županija zadržala isto, 7. mjesto


Portal župan.hr objavio je još sredinom siječnja kako su, prvi put otkako Hrvatska gospodarska komora mjeri indeks gospodarske snage županija, četiri županije iznad hrvatskog prosjeka: Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska te Varaždinska županija (koja se prvi put digla iznad prosjeka cijele zemlje). U poretku među prvih pet županija nema promjena u odnosu na 2017. godinu, no, kako nadalje piše ovaj portal, na šesto je mjesto u 2018. izbila Međimurska županija čime je preskočila Zadarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.
Iz Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove pri Zadarskoj županiji na navodni "pad" Zadarske županije na HGK-ovoj listi indeksa gospodarske snage županija prokomentirali su kako je Zadarska županija jedna od rijetkih koja nije imala promjenu.
– Cijelo promatrano razdoblje, odnosno 2016., 2017. i 2018. godinu, a među ukupno 20 županija plus Grad Zagreb, Zadarska županija zadržala je isto, sedmo mjesto kad je u pitanju HGK-ov indeks gospodarske snage županija.
Inače, HGK-ov indeks gospodarske snage županija objedinjuje više pojedinačnih pokazatelja i daje realniju, skupnu sliku regionalne razvijenosti, a koristi sedam pokazatelja: BDP po stanovniku, prosječne neto plaće, ukupni prihod poduzetnika po zaposlenom, neto dobit poduzetnika po zaposlenom, prihod na inozemnom tržištu poduzetnika po zaposlenom, stopa nezaposlenosti i projekcije rasta stanovništva.
Iz UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove također navode kako se, u promatranom razdoblju, HGK indeks gospodarske snage Zadarske županije povećao s 91,1 na 92,2 (za 1,1%) prema prosjeku Republike Hrvatske. Ako se pogleda broj zaposlenih u periodu 2014.- 2018. on je povećan za 6.650 ili 14,3 %, dok je broj nezaposlenih u istom periodu smanjen za 4.326 ili 44 %.
Naime, HGK indeks gospodarske snage županija je pokazatelj koji se računa kao zbroj ponderiranih osnovnih gospodarskih pokazatelja u trogodišnjim prosjecima i demografskih projekcija, pri čemu se svaki od tih pokazatelja izražava indeksom u odnosu na prosjek RH. Sumiranjem tih pokazatelja dobiva se ukupan indeks koji pokazuje stupanj gospodarske snage i gospodarskog potencijala županija, odnosno njihovo odstupanje od prosjeka Republike Hrvatske. Indeks gospodarske snage iznad 100 pokazuje da je pojedina županija iznad, dok vrijednost niža od 100 znači da je pojedina županija ispod prosjeka Republike Hrvatske. Time se ujedno definira i međusobno pozicioniranje županija, što bi trebalo pridonijeti aktivnijoj regionalnoj ekonomskoj politici. Konačno, ovim se sustavom ocjenjivanja i razvrstavanja dobiva analitička podloga za praćenje promjena u stupnju gospodarske razvijenosti županija (indeks se može ažurirati novim podacima).


Zadarska županija će 2030. imati više stanovnika nego u 2013. godini
– Gospodarski razvoj Zadarske županije najviše potiču turizam, prerađivačka industrija, ribarstvo, marikultura i brodarstvo.
– Dobar prirodni položaj i ulaganja u prometnu infrastrukturu, pridonijeli su razvoju turizma i djelatnosti koje ga prate.
– Razvoj je također povezan s preradom sirovina iz mora namijenjenih uglavnom tržištu EU i Japana.
– Prerađivačka industrija ima dugu tradiciju koja proizvode i usluge plasira za potrebe auto, prehrambene i farmaceutske industrije Europske unije te, uz prehrambenu industriju, čini glavninu industrije Zadarske županije.
– Županijsko gospodarstvo ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.
– Prema demografskim procjenama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, među svim županijama jedino bi Zadarska županija, uz Grad Zagreb, 2030. godine trebala bi imati više stanovnika nego u 2013. godini.