Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Policijski službenici podučavali osnovce opasnostima interneta i ovisnosti

06.02.2019. 09:38
Policijski  službenici  podučavali  osnovce  opasnostima  interneta i  ovisnosti


Povodom obilježavanja „Dana sigurnijeg interneta  2019.“ u organizaciji PU zadarske i OŠ Starigrad u Starigradu je u utorak  održano predavanje iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurno ponašanje djece na internetu“. Predavanja su namijenjena učenicima sedmih razreda osnovne škole, a predstavljaju prvu komponentu ovog projekta.
Nositelj ovog projekta je Zadarska županija odnosno Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a provodi ga Radna  skupina za  problematiku sigurnog ponašanja mladih na internetu, kao  radno tijelo Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske  županije.
Predavanja su provodili policijski službenici za prevenciju Ureda  načelnika PU zadarske, koji su učenike upoznali sa  savjetima  o rizičnim  ponašanjima kojima su izloženi  prilikom korištenja društvenih mreža, te  o ovisnosti koju izaziva dugotrajan boravak na društvenim mrežama, te  o potrebi prijavljivanja svakog društveno nedopuštenog ponašanja.
Učenici su aktivno sudjelovali u predavanjima iznoseći svoja stajališta  o pozitivnim stranama korištenja društvenih mreža, kao i stajališta o negativnim stranama i opasnostima korištenja interneta.
Tijekom predavanja prikazani su i spotovi te kratki filmovi o opasnostima kojima su mladi  izloženi na društvenim mrežama, a u raspravu i tijek predavanja aktivno su se uključili i stručni suradnici škole.
U sklopu ovih aktivnosti učenicima osmog razreda održana su predavanja iz Prve komponente nacionalnog projekta „Zdrav za 5“, koja  uključuju  prevenciju ovisnosti,  rizična ponašanja i posljedice kojima su  učenici izloženi zbog konzumiranja alkohola. U okviru ovih aktivnosti  provedena je i interaktivna radionica „Subotnja večer“.
Tijekom radionice učenici su iznosili svoja razmišljanja da mladi konzumiraju alkohol iz znatiželje, zatim iz želje za dokazivanjem i potrebe  da budu važni u svojoj okolini. Ne žele se razlikovati od osoba u čijem  društvu se nađu, a koje osobe u njihovom društvu konzumiraju sredstva  ovisnosti te da u tom trenutku nisu svjesni posljedica.