Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

UNATOČ ZATVORSKOJ KAZNI Daruvarac u nedelju izlazi na slobodu!

06.02.2019. 12:00
UNATOČ ZATVORSKOJ KAZNI Daruvarac u nedelju izlazi na slobodu!


Slučaj 31-godišnjeg Darka Kovačevića zvanog Daruvarac, osuđenog na pet godina zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje djevojke, ponovno je u središtu pažnje hrvatske javnosti. Naime, Daruvarac bi u nedjelju trebao biti pušten iz pritvora budući da ističe zakonski rok njegova pritvaranja za kazneno djelo za koje je predviđena kazna do pet godina.
Kako je Daruvarcu 14. prosinca već isteklo šest mjeseci pritvora, ispunjen je maksimalan rok od šest mjeseci za djelo za koje je osuđen, a to je nanošenje teške tjelesne ozljede. Zakon mu stoga omogućuje izlazak na slobodu jer u istražnom zatvoru može biti samo mjesec dana od dana donošenja nepravomoćne presude.
Kovačević bi u pritvoru mogao ostati jedino u slučaju da mu se u roku mjesec dana od izricanja nepravomoćne izreče i pravomoćna presuda, što je nemoguće jer čak ni žalbeni postupak na izrečenu presudu nije gotov te je rokove za donošenje pravomoćne presude nemoguće ispoštovati. Izlazak na slobodu tako mu omogućuje odredba Zakona o kaznenom postupku po kojoj se istražni zatvor može produljiti samo za šestinu, i to u slučaju kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.
Sve je po zakonu
Kako je nepravomoćna presuda Daruvarcu izrečena 10. siječnja, ove nedjelje trebao bi biti pušten na slobodu s obzirom da istječe navedeni rok od 30 dana pritvora. Obitelj mlade Zadranke već poručuje kako će nakon njegova puštanja na slobodu morati iseliti iz Hrvatske, no da je u ovom slučaju sve napravljeno u skladu sa zakonom potvrdio nam je i zadarski pravni stručnjak, mr. sc. Šime Pavlović, koji je objavio niz knjiga sa ovoga područja, poput “Zakona o kaznenom postupku”.
Naime, mr. Pavlović o najnovijem razvoju situacije u slučaju Daruvarac za naš list kaže:
– Zakon o kaznenom postupku tu je rigorozan i određeni su maksimalni rokovi zadržavanja okrivljenika u istražnom zatvoru. U konkretnom slučaju, budući da je za ovo djelo propisana kazna zatvora od pet godina, maksimalno trajanje pritvora je šest mjeseci te se može produljiti još 30 dana, znači sveukupno sedam mjeseci. Nakon toga se istražni zatvor mora ukinuti, to je zakonski tekst. A zašto sud nije u danom roku donio presudu, to je druga priča i u to ne bih ulazio – kaže mr. Pavlović.
ODO štitilo interese žrtve
Na pitanje kako uopće sa stručnog stajališta komentira čitav postupak u slučaju Daruvarac, napominje pak kako to ne može komentirati:
– Iz razloga što mi nisu poznate činjenice da bi mogao donijeti bilo kakve zaključke te bi to bile samo pravne improvizacije – zaključuje Pavlović.
O Kovačevićevom puštanju na slobodu zatražili smo i komentar Općinskog državnog odvjetništva u Zadru. Naime, čelni čovjeko ODO-a, Ivica Škara, i dosad je naglašavao kako su poduzeli sve što je bilo u njihovoj mogućnosti:
“Rukovodili smo se posebno time da je riječ o hitnom predmetu, žurno smo postupali i tijekom dokaznih radnji maksimalno poštivali sve rokove dovršetka dokaznih radnji i tijekom suđenja zaista uspijevali u tome. Nakon podizanja optužnice ustrajali smo i u tome da osumnjičenik bude u istražnom zatvoru, a ne na slobodi, također smo ustrajali i u tome da mu se produlji istražni zatvor” – kazao nam je Škara tijekom postupka, uz napomenu kako je tijekom svih rasprava Državno odvjetništvo u Zadru bilo aktivno i štitilo interese žrtve.
Ima državljanstvo BiH
Što pak tužiteljstvo kaže o Daruvarčevu puštanju na slobodu?
– Državno odvjetništvo u Zadru je zadovoljno izrečenom sankcijom budući smo optužnicom tražili 5,5 godina zatvora, a dobio je pet godina te na te okolnosti nemamo što drugo reći – napominje Škara.
Kovačevićevo puštanje na slobodu zacijelo će izazvati novu lavinu negodovanja jer se na portalima već mogu pročitati komentari o tome kako će ovaj pobjeći u Bosnu u kojoj je rođen.
Daruvarac, naime, ima dvojno državljanstvo te se i obitelj pretučene djevojke plaši kako bi nakon puštanja na slobodu ove nedjelje mogao pobjeći u Bosnu. Međutim, postoji i mogućnost da, upravo zbog dvojnog državljanstva, kaznu izdržava i u BiH.
Riječ je o tzv. postupku ustupanja izvršenja kazni zatvora u drugu državu kao posebnom obliku međunarodne pravne pomoći. Kako je u ovakvim slučajevima već obrazložilo Ministarstvo pravde BiH, ovakav se postupak zasniva na međusobnom povjerenju država te “predstavlja pogodnost za osuđeno lice da izdržava kaznu na način kako bi se postigla resocijalizacija osuđenog lica, ali i olakšanje za državu jer ne mora plaćati više troškove izdržavanja kazne te osobe”.
To je u slučaju Daruvarca ipak malo vjerojatno s ozirom da mu obitelj živi u Zadru. Javnost sada čeka hoće li Daruvarac nakon puštanja na slobodu ostati u Zadru čekajući izdržavanje kazne ili će prijeći granicu BiH.
BORIS RADMAN: Županijski sud usvojio je moju žalbu
Daruvarčev branitelj, Boris Radman, potvrdio nam je kako bi njegov klijent u nedjelju trebao izići na slobodu:
– Prilikom donošenja nepravomoćne presude određen mu je istražni zatvor do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne. Na odluku o izdržavanju istražnog zatvora podnio sam žalbu u ime Darka Kovačevića i Županijski sud je usvojio moju žalbu i preinačio rješenje, tako da po tom rješenju, temeljem Zakona o kaznenom postupku, pritvor može trajati najviše do mjesec dana. To znači da, ukoliko do isteka roka 10. veljače presuda ne bude pravomoćna, Kovačević izlazi van – kaže Radman.