USUSRET 2 JUBILEJA GRADSKE KNJIŽNICE Jedna od glavnih odrednica našeg strateškog plana je proširenje u novi prostor

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Doroteja Kamber Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar
Autor: 
U svakom slučaju u novi prostor u potpunosti seli Dječji odjel. Također, ulazni dio će, praktički, biti prostor koji će spajati aktualni prostor s novim dijelom. U proširenju ćemo formirati Odjel za mlade, kroz primjenu novih tehnologija, poticanje čitanja i sve drugo, ističe ravnateljica Kamber Kontić
Vedran SITNICA
Nabavljeno je 15.696 jedinica građe, što je povećanje u odnosu na 2017.

Uskoro će se obilježiti dvadeset godina od početka djelovanja Gradske knjižnice Zadar na trenutačnoj lokaciji. Ujedno, ovo je godina u kojoj se slavi 70 godina postojanja ove institucije, a što će se posebno obilježiti prilikom proslave Dana knjižnice. U narednom periodu, pak, slijedi priprema za proširenje na susjedni prostor Centra za  mlade. Sve su to razlozi za razgovor s Dorotejom Kamber Kontić, ravnateljicom Gradske knjižnice Zadar.

- Mi smo u 2017. godini napravili strateški plan s četiri glavne odrednice, jedna od kojih je preseljenje u novi prostor. Pred sobom imamo  zadani projekt od prije deset godina, no ono što smo uočili su drugačije potrebe korisnika. U svakom slučaju u novi prostor u potpunosti  seli Dječji odjel. Također, ulazni dio će, praktički, biti prostor koji će  spajati aktualni prostor s novim dijelom. U proširenju ćemo formirati  Odjel za mlade, kroz primjenu novih tehnologija, poticanje čitanja i sve  drugo, ističe ravnateljica Kamber Kontić napominjući kako kroz razgovore s mladima pokušavaju doznati što bi oni htjeli. Primjerice, objediniti knjige na temu glazbe, filma i stripa plus multimedija.

Programi za mlade

Kad je riječ o mladima Gradska knjižnica doista provodi niz programa kroz koji okuplja mlade svih uzrasta.

- Naš najstariji program za mlade je Svaštarnica, te se provodi u kontinuitetu. No, tu je i niz drugih programa koji su sad već postali stalni,  poput kinoteke, festivala stripa koji se održava treću godinu zaredom ili  pak programa poput mladi geografi, kemičari itd. U novom prostoru,  dakle, biti ćemo još više fokusirani na mlade i njihove potrebe, ističe  ravnateljica GKZD. A da je ova knjižnica u aktualnom prostoru prešla  sve gabarite uočljivo je svakom posjetitelju. Prostora je sve manje, tako  da su i kompjutori za računalno pretraživanje kataloga preseljeni iz  ulaznog dijela, te se prema Odjelu za odrasle više ni ne mogu postavljati izložbe. No, uskoro bi moglo doći do toga da se izložbe uopće neće  moći postavljati u ulaznom dijelu.

- Jedini preostali slobodan prostor je onaj prema Dječjem odjelu koji  će nam najvjerojatnije uskoro trebati. Naime, pokušati ćemo napraviti  edukaciju korisnika za sustav e - građani, dajući im informacije što se  sve može ovim sustavom. Stupili smo u kontakt s Ministarstvom uprave, a s ovim edukacijama su prve počele knjižnice u Zagrebu i Karlovcu,  te ćemo se koristi njihovim iskustvom, ističe Kamber Kontić. Koliko je  knjižnica uspješna u svom radu svjedoče i podaci za prošlu godinu.  Kad je riječ o broju korisnika bilježi se određeno povećanje od 285 korisnika više. U 2017. knjižnica je imala 15856 članova, dok ih je u  prošloj godini bilo 16150. Od ukupnog broja bitno je naglasiti i povećanje u korištenju bibliobusa. Ono što je zasigurno jednim dijelom  doprinijelo većem broju korisnika je i radno vrijeme knjižnice.

Otvoreni cijelo ljeto

- Ljetno radno vrijeme knjižnice, dakle kroz srpanj i kolovoz, je produženo na 20 sati, što su naši korisnici prepoznali. Rekla bih kako bilježimo povećan broj turista, no to su uglavnom domaći gosti na  našem području. U komunikaciji s korisnicima smo procijenili kako je  dobro da je knjižnica cijelo ljeto otvorena, od ove godine dakle sve do  20 sati, a vjerujem kako će tako ostati i ubuduće, kaže ravnateljica  Kamber Kontić. Gradska knjižnica Zadar poznata je po velikom broju  događanja, pa ih je tako u prošloj godini organizirano 1.142, što je povećanje u odnosu na 2017. kad ih je bilo 1.084. Nabavljeno je 15.696 jedinica građe, što je povećanje u odnosu na 2017. i 14.912 jedinica. I u  prošloj godini se intenzivno radilo na edukaciji i stručnom usavršavanju, a realizacija svih programa je bila na stopostotnoj razini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno