Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za dio plaže Kolovare dva milijuna kuna

06.02.2019. 09:16
Za dio plaže Kolovare dva milijuna kuna


Grad Zadar ove bi godine trebao urediti dio plaže Kolovare za što je od Ministarstva turizma dobio 560.000 kuna za prvu fazu.
Ovom fazom obuhvatilo bi se područje od nekadašnjeg Hitcha, do zgrade stare Poliklinike, gdje je sada neuređena borova šumica i derutne betonske ploče u moru.
Projekt uređenja ovog dijela plaže osmislio je zadarski arhitekt Pero Marušić koji nam je rekao kako bi se na tom području uredila obala koja je trenutno u lošem stanju.
– Ovdje se ne bi išlo u neke velike zahvate poput nasipanja mora već bi se napravila građevinska sanacija obale i uredila bi se svojevrsna riva koja bi služila za kupanje. Riva bi bila popločana ili bijelim kamenom ili tehno-betonom bijele boje, te bi dio bio i o dasaka koje će se moći koristiti za sunčanje. Također uredit će se i skale za ući u more te će to biti jedno lijepo uređeno kupalište, rekao nam je arhitekt Pero Marušić.
Inače, Grad Zadar planira u ovu prvu fazu uređenja samo ovoga dijela plaže uložiti ukupno oko dva milijuna kuna, od čega je pola milijuna iz Ministarstva turizma, a ostalo će platiti sam Grad.
Inače iz Grada su pojasnili kako se projektom preuređenja plaže Kolovare želi unaprijediti konkurentnost turističke destinacije, podizanjem kvalitete javne turističke infrastrukture – plaža, u gradu Zadru. Planiranim zahvatima u prostoru dio obalnog pojasa pretvorit će se u funkcionalan i oblikovno prepoznatljiv prostor koji će Kolovare potvrditi kao zanimljivo turističko odredište s jasno izraženom individualnošću. 
– Realizacija projekta dovela bi do produljenja sezone, veće turističke potrošnje, produljenja boravka gostiju te bi sve u konačnici rezultiralo povećanom konkurentnošću turističke destinacije. Projektom se ujedno proširuje i unaprjeđuje ljetno-kupališna turistička ponuda Zadra te se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva u turizmu i ugostiteljstvu. Realizacija cjelokupnog projekta predviđena je kroz tri faze, pojasnili su iz Grada.