Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Autodizalica se srušila na gradilištu vjetroelektrane Korlat

07.02.2020. 08:00


Orkanska bura koja već danima puše u hrvatskom priobalju srušila je u srijedu navečer na gradilištu HEP-ove Vjetrolektrane (VE) Korlat kod Benkovca najveću autodizalicu u Hrvatskoj koja ima nosivost čak 650 tona, a koja je u vlasništvu tvrtke Zagrebtrans. Prema neslužbenim informacijama pričinjena je velika šteta, a s obzirom da je vrijednost investicije više od 500 milijuna kuna, može se pretpostaviti kako ni šteta nije mala. Tvrtka Nordex elektrane iz Njemačke je izvođač radova na VE Korlat, dok je Zagrebtrans specijaliziran za obavljanje poslova s dizalicama velike nosivosti, tako da ga najčešće angažiraju na poslovima gradnje vjetroelektrana zbog njihovih visokih i teških stupova. Između ove dvije tvrtke vjerojatno će trebati tražiti krivca što je došlo do ove nesreće.


Gradilište obišao i Plenković
– Možemo potvrditi kako je u srijedu na gradilištu Vjetroelektrane Korlat kod Benkovca uslijed jakih udara vjetra došlo do pada dizalice. Nema ozlijeđenih osoba, dok se materijalna šteta utvrđuje. HEP je investitor, a tvrtka Nordex elektrane d.o.o. je izvođač radova u projektu izgradnje navedene elektrane. Za informacije o tehničkim karakteristikama strojeva upućujemo vas na izvođača radova. Nadzor gradilišta vodi tvrtka Fractal d.o.o., stoji u odgovoru na naš upit koji je uputio Sektor za korporativne informacije HEP d.d.


»Možemo potvrditi kako je u srijedu na gradilištu Vjetroelektrane Korlat kod Benkovca uslijed jakih udara vjetra došlo do pada dizalice. Nema ozlijeđenih osoba, dok se materijalna šteta utvrđuje
Sektor za korporativne komunikacije HEP d.d.
 




Inače, VE Korlat će biti prva vjetroelektrana u portfelju HEP-a, a gradi se na istoimenoj lokaciji, osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u listopadu 2019. godine obišao ovo gradilište.
Priključna snaga vjetroelektrane iznosi 58 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, što čini jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Proizvedena električna energija bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava.
Vjetroelektrana će imati 18 vjetroagregata pojedinačne instalirane snage 3,6 MW. Stupovi vjetroagregata visoki su 114 metara i imaju promjer rotora od 131 metra. Puštanje elektrane u redovni pogon planira se u kolovozu 2020.
VE Korlat nema status povlaštenog proizvođača, odnosno nema ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE). To će biti prva nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni. Isplativost investicije utvrđena je prema tržišnim cijenama električne energije.


Sunčana elektrana Korlat
– U pripremi imamo i više drugih projekata vjetroelektrana, koje razvijamo u sklopu obnovljivog scenarija razvoja do 2030. godine. U tom razdoblju povećat ćemo ukupne proizvodne kapacitete za 1.500 MW, od čega gotovo polovicu u vjetroelektranama i sunčanim elektranama, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, za posjeta gradilištu premijera Plenkovića.
Jedna od sunčanih elektrana koje HEP razmatra u sklopu tog plana je i elektrana koja bi se izgradila neposredno uz vjetroelektranu Korlat. Projektirana priključna snaga SE Korlat je oko 75 MW. Time bi Korlat po ukupnoj instaliranoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, bio jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, a i šire. Procijenjena vrijednost investicije, naglašavaju iz HEP-a, je oko 480 milijuna kuna.


Prevrtanje kamionskih prikolica
Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je u četvrtak popis svih nesreća koje je prouzročila bura orkanske ili slabije snage. Iz Maslenice je tako u srijedu u 14.08 sati primljena dojava kako je zbog olujne bure došlo do prevrtanja kamionske prikolice na autocesti A1, kod vijadukta Božići, u smjeru Zagreba. Nije bilo ozlijeđenih osoba.
Iz Gračaca je istog dana u 16.51 sati primljena dojava kako je zbog olujnog vjetra došlo do prevrtanja kamionske prikolice na državnoj cesti D1, kod Otrića. Nema ozlijeđenih osoba.