Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mocire dignute iz pepela, radi se punom parom, Latica useljava na ljeto…

07.02.2020. 13:00


 Nakon dugih 13 godina, jednom od najdugovječnijih zadarskih projekata – Centru Mocire, konačno se nazire završetak. Jučer smo obišli gradilište u društvu Darka Kasapa, resornog pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje i graditeljstvo Grada Zadra i Tonija Dujića, voditelja projekta. Radi se užurbano, »punom parom«, a radnici su na gradilištu po cijeli dan. Nije bilo lako ovaj objekt ponovno »dignuti iz pepela« i kako je rekao pročelnik Kasap, bilo bi lakše i brže graditi novu zgradu…


Tri vlasnika i tri investitora
– Ovaj projekt ima tri vlasnika i tri investitora. Grad Zadar, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo obrazovanja. Tako da će ovdje praktički i djelovati tri subjekta – gradski vrtić, gradska osnovna škola i posebni odjel kojeg će voditi Ministarstvo socijalne skrbi. Taj će dio biti drugačiji nego što je prethodnim projektom bilo zamišljeno jer će tu sada biti dio stacionarnih mjesta, učionica, ambulanta, prostorija za rad s odraslim osobama s posebnim potrebama, a to će sve biti u skladu s najnovijim standardima u odnosu na početak izgradnje ovog Centra 2007. godine. Kada smo ovdje došli prije dvije godine, dakle, naš gradski Odjel – zatekli smo totalno devastirano stanje. Morali smo najprije snimiti postojeće stanje da uopće vidimo gdje smo. Nije bilo projektne dokumentacije, nije bilo dokumentacije u smislu izvođenja, izvođač je otišao u stečaj, nije bilo nikoga s kim smo mogli u kontinuitetu naslijediti taj proces nastavka realizacije projekta i morali smo napraviti snimak izvedenoga stanja i pokušati do maksimalne razine pripremiti troškovnik da znamo što nas čeka i unatoč tome i dan danas imamo određena ‘iznenađenja’ zbog proteka vremena, rekao je resorni pročelnik Kasap pokušavajući, objasniti višegodišnju agoniju izgradnje ovog Centra na koji nestrpljivo najviše čekaju roditelji djece s posebnim potrebama.


Ne zna se koliko će biti stvarni troškovi
Prema Kasapovim riječima upravo zbog proteka vremena, a samim time i standarda, neke su se stvari morale mijenjati i za sada se još uvijek se ne zna koliki će biti stvarni troškovi izgradnje Centra Mocire.




"Ugovor s izvođačem radova potpisan je je travnju, a gradilište smo otvorili u srpnju prošle godine i još uvijek se držimo rokova. Očekujemo da će biti određenih kašnjenja možda 15-ak, 20 dana od potpisivanja ugovora s izvođačem"
Darko KASAP


– Što se, pak, tiče vremenskih rokova, ugovor s izvođačem radova potpisan je je travnju, a gradilište smo otvorili u srpnju prošle godine i još uvijek se držimo rokova. Očekujemo da će biti određenih kašnjenja možda 15-ak, 20 dana od potpisivanja ugovora s izvođačem. Po završetku izvođenja radova, ide opremanje sva tri subjekta. Grad Zadar će zajedno s Odjelom za socijalnu skrb Grada opremiti vrtić, školu će opremiti Ministarstvo obrazovanja, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku će opremiti svoj dio. Znači, useljenje Centra Mocire se može očekivati po fazama, a sami građevinski radovi će biti gotovi početkom ili najdalje sredinom lipnja ove godine. I konačni troškovi će se znati po završetku i obračunu. Za sada, kako stvari stoje, ne očekujemo značajna odstupanja, objasnio je pročelnik Kasap, dodajući kako imaju tjedne koordinacije na razini Grada i mjesečne koordinacije s oba ministarstva. Dolaze predstavnici ministarstava iz Zagreba koji prate realizaciju svakog koraka ovog projekta svatko u svom segmentu, ali i onaj zajednički dio koji se tiče instalacija, kotlovnice, okoliša, zajedničkih prostorija…


Useljenje po fazama
– Za sada, ovaj projekt ide sasvim dobro. Procjena projekta je bila 19 milijuna i 400 tisuća kuna + PDV, a do sada smo 300, 400 tisuća kuna prekoračili dosadašnje troškove, ali to ne znači da na nekim drugim dijelovima, odnosno radovima, nećemo ostvariti možda i uštede. Bio je doista veliki izazov devastirani prostor kao što je bio Centar Mocire i davno nedovršenu zgradu dovršiti i dobiti jamstva za funkcioniranje svakog ovog subjekta po najvišim standardima. Najprije će se preseliti vrtić i mislim da to možemo očekivati kroz ovo ljeto, a za očekivati je da se škola preseli na jesen s početkom nove školske godine. Jako je bilo teško koordinirati sva tri ministarstva, ali unatoč svemu zadarski projekt Centra Mocire ide svom završetku, zaključio Kasap.
Posjećamo, izvođač radova je zadarska tvrtka Krekić Avangard, a u zgradi površine više od sedam tisuća metara četvornih svoje će mjesto napokon naći Dječji vrtić Latica, osnova škola Voštarnica te prostori za odrasle osobe s posebnim potrebama.
 


Roditelji djece s teškoćama pisali i pismo


Prije godinu dana, podsjećamo, zadarski roditelji djece s teškoćama uputili su i pismo premijeru Plenkoviću, tadašnjoj ministrici Nadi Murganić, zadarskom županu Božidaru Longinu i gradonačelniku Branku Dukiću zbog Centra Mocire jer su doista bili izgubili svaku nadu da će se taj projekt ikada privesti kraju.
Pismom su upozorili na stanje u Zadru za djecu i osobe s poteškoćama i ocijenili ga – katastrofalnim.
– Dječji vrtić Latica za mališane s poteškoćama još je prije nekoliko godina iseljen iz krajnje neadekvatnih prostorija te privremeno useljen u prostorije drugog vrtića, ali ni taj prostor ne ispunjava potrebne uvjete rada. Osnovna škola za djecu s poteškoćama "Voštarnica" isto je tako derutna i neprilagođena djeci s poteškoćama – nema čak ni rampu za invalidska kolica, a usto je prenapučena, pa rade u dvije smjene, dok rehabilitacijski centar i dnevni boravak s radionicama te smještaj osoba s poteškoćama, u Zadru zapravo ne postoji. Ne smatrate li da je krajnje vrijeme da se nakon 12 godina od postavljanja kamena temeljca taj Centar, bez obzira na to kako ćete ga zvati, napokon dovrši? – napisali su tada u pismu ogorčeni roditelji. Nakon gotovo 13 godina, morat će biti strpljivi još nekoliko mjeseci…